tak ale nie wiemy czy w tatrzańskiej będzie sprzęt i Wi Fi
Moduł komfortu
Zwiń
X
-
Moduł komfortu
Mam taki dziwny objaw. Ostatnio trochę grzebałem z kuzynem w kabelkach dokładając sobie moduł domykania szyb z pilota dokładnie to go dolutowaliśmy a zaaferowani robotą zapomnieliśmy odpiąć akusia. Teraz mam tak że po zaryglowaniu się drzwi po przekroczeniu 15km/h gdy zgaszę samochód i wyjmę kluczyki ze stacyjki mrugnie oświetlenie auta a drzwi się nie otwierają muszę ponownie przekręcić i wyjąć i jest ok. Pytanie mam takie czy przez to lutowanie mogło się coś w module zepsuć czy tylko sczytał jakiś chwilowy błąd i mu się pokiełbasiło. Chodzi mi o to czy jak moduł się psuje to przestaje działać w ogóle czy taki objaw też może wskazywać na wymianę moduł ??
-
-
karfin, a czy wcześniej się blokowały po przekroczeniu 15km/h i potem same odryglowywały po wyciągnięciu kluczyka? Wg mnie to wygląda na źle zakodowany sterownik. Albo to co dolutowywałeś źle interpretuje sygnał z modułu komfortu. Trzeba sprawdzić czy nie ma błędów i ewentualnie zakodować jeszcze raz. Sam fakt, że akumulator nie był odpięty nie powinien mieć wpływu na działanie modułu.Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
jestem tego samego zdania żel zaprogramowany komputerek z tym otwieraniem albo przedobrzyłeś i jest jak jest moduł zgłupiał i już. Wywal bo po co ci zamykanie szyb z pilota skoro centralny i tak do domknie. Przede wszystkim moduł to uniwersalne urządzenia z bajerami takimi że ci się nie śni, kwestia tylko podłączyć się do kompa i programem "serwisowym" uaktywnić sobie co tylko chcesz.
Komentarz
-
-
Wczesniej było ok czyli ryglowało się i otwierało po wyjęciu kluczyka. Muszę sprawdzić czy są jakieś błędy i ewentualnie to odłączyć i sprawdzić czy jest ok. A mam jeszcze takie pytanie jak to zrobić żeby nie płacić 2x najpierw jechać i wykasował błędy zobaczyć czy jest ok a jak nie to to wypiąć czy najpierw to wypiąć a potem jechać ?? Pytam bo nie wiem czy jak gosc mi to wykasuje czy przez ten moduł domykający znowu sie jakies nie narobią i znowu kicha. A jak jest z tym "uaktywnić sobie co tylko chcesz"? Chodzi mi o to że chciałbym aby szyby domykały się po zamknięciu auta z pilota jak zapomnę że jest jakaś otwarta bo to robi ten moduł a z tego co słyszałem to można ustawić tylko tak żeby domykało szyby poprzez przytrzymanie pilotem??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez karfingrzebałem z kuzynem w kabelkach dokładając sobie moduł domykania szyb z pilota
Komentarz
-
-
karfin, moim zdaniem coś źle podłączyliście i teraz komp nie rozpoznaje prawidłowo sygnału wyjęcia kluczyka ze stacyjki. Wygląda to tak jakby sygnał "S" był podtrzymywany po wyjęciu kluczyka. Taki efekt powstaje często, gdy gdzieś połączy się ze sobą dwa zasilania: to, które jest na stałe i to, które pojawia się dopiero po przekręceniu kluczyka ( najczęściej ten przypadek występuje przy montażu nieoryginalnego radia ). Nie wiem jaki konkretnie moduł montowaliście, ale możliwe, że wymagał on podłączenia obu zasilań ( nawet jako sterowanie ) a przy montażu coś przypadkowo pomyliliście i efekt jest taki jak opisujesz. Najlepiej odłącz wszystko co podłączaliście i sprawdź czy odryglowuje przy wyjęciu kluczyka...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez karfinCzyli najlepiej się podpiąć i zobaczyć co jest włączone i ewentualnie tam się pobawić. Oprogramowanie jest free można pobrać a jak się tam podpiąć tzn jakim kablem??Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
Komentarz