Zamieszczone przez bck
brak mocy w 1.9 TDI ?
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez KruPinZamieszczone przez bckRuszajac dosc ostro ze swiatel na w miare zimnym silniku, zauwazylem za soba odrobine bialego dymu.a w miare zimny to znaczy po przejechaniu 3-4 km
osobiscie staram sie korzystac z tdi zgodnie z zasadami i dbam o niego jak o siebie, a moze i bardziej
pozdrawiam.
Komentarz
-
-
Jakiś czas temu niestety i mnie to spotkało 80tkm i pierwszy notlauf spadek mocy powyżej 2000 obrotów wyłączenie silnika i wszystko działa jak poprzednio. Potem gdzieś na trasie kolejny raz spadek mocy znowu wyłączenie silnika rozwiązało problem.
Podpinany pod vaga i nic zero błędów. ASO informuje, że takich rzeczy oni nie naprawiają (Horbczewskiego i Grunwaldzki) i że trzeba z tym iść gdzie indziej (jeśli jest na gwarancji to wymiana turbiny ale trzeba udowodnić że uw problem występuje czyli przyjechać na notlauf'ie) a jako że po gwarancji i dość mało czasu to sprawa miała być rozwiązana po powrocie.
No więc auto w trasę 1000km (Wrocław-Holandia) w czasie tej trasy (po jakiś 300km) pojawiła się kontrolka "ograniczenia elektronicznego silnika" lub jakoś tak (wygląda jak kontury silnika). Auto dojechało do celu i po 2 dniach ruszyło w trasę powrotną z dalej palącą się kontrolką, która zgasła po drodze. Żadnej zmiany pracy silnika przy zapalonej kontrolce nie było, auto jechało normalnie (rozpędzane do 160km/h i bez problemów wcześniej przy notlauf'ie problemem było wyprzedzanie na 5 biegu (ba nawet redukcja do 3 niewiele dawała) a przy kontrolce auto na 5 biegu przyśpiesza od tych 50km/h bez problemu). Po powrocie auto do serwisu (w miedzy czasie kolejna trasa 200km w jedna stronę z powodu czasu oczekiwania kontrolka zapala się i gaśnie) analiza brudna turbina ale nie mieli możliwości przeczyszczenia więc auto ląduje w innym serwisie parę dni później (po drodze znowu trasa 200km w jedna stronę) i tu pojawia się jeszcze jeden problem wymiana puszki podciśnieniowej (wymieniona cała puszka nie tylko membrana) i test auta i tu okazuje się że wszystko jest w jak najlepszym porządku.
ps. auto od zapalenia się kontrolki przejechało około 2500km bez żadnej różnicy w osiągach (no chyba że powyżej 160km/h coś było)
ps2. dopiero w 4 serwisie (czyli tak gdzie była dokonana wymiana pojawił się błąd właśnie owej puszki podciśnieniowej) wcześniej żadnego błędu. (auto było sprawdzane w 1. ASO Horbaczewskiego 2. ASO Grunwaldzki 3. Jetronik (ci poinformowali o przeczyszczeniu turbiny) 4. Autoexpress (tu ogólna naprawa auta i w końcu informacja o błędzie)
ps3. Jakaś dziwna sprawa z tymi błędami powinny być a ich brak, zresztą widzę, że wiele osób to potwierdza też coś nie tak z autem a błędów brak. (panowie z Jetronika musieli odbyć chyba z 4 jazdy próbne aby wykryć to że turbina do czyszczenia choć było mi to wiadome po lekturze strony OCP)
O ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
witam,
opisywalem wczesniej swoj problem - brak mocy w tdi, 130 tys przebiegu. spadki mocy występowały codziennie, jezdzilem glownie po mieście (mam auto od miesiąca). przypomne, ze wygladalo to tak: spadek mocy, zdejmuje noge z gazu, przyciskam jeszcze raz i jest ok. czasem to nie pomagalo, a pomagalo zgaszenie silnika. dalem mechanikowi z aso, ktory po podlaczeniu komputera stwierdzil przekroczona gorna granice doladowania i kazal regenerowac turbine. nie majac alternatywy (mechanika, ktory podejmie sie naprawy, tj. dokladnej diagnozy) jezdzilem z problemem. nie swiecily sie zadne kontrolki.
i teraz do sedna, zrobilem dwie trasy - jednego dnia 250 km i drugiego dnia 400 km. podczas pierwszej trasy bylo srednio, powyzej 130 nie jechal. podczas powrotu z drugiego wyjazdu notlaufa nie zlapalem. wczoraj zrobilem 100 km po mieście, dzis ok 70 i notlaufa brak.
czy jest mozliwość, ze turbina sie "przedmuchala" i ewentualnie delikatnie zapieczone kierowniczki ruszaja sie teraz tak jak powinny?
tak sobie mysle, ze nie ma mozliwosci, jesli przypuśćmy padniety jest n75, lub konkretnie zapieczone kierowniczki, aby 2 dni jezdzil bez ani chwili w trybie awaryjnym.
Komentarz
-
-
bck, jak dla mnie to kierownice. u mnie tez tak było że raz szedł normalnie do 4000 i nic a raz umierał przy 3000. czasami tydzien nie było notlaufa a czasami 2 dni pod rząd. zauważyłem w końcu że przeładowanie było zawsze jak cisnąłem na długich wzniesieniach - tego moja suszara nie mogła znieść i bach przeładowanie. dałem suszarke do czyszczenia i taraz :szeroki_usmiech jeżdże już miesiąc po czyszczeniu i kręce od czasu do czasu dłużej do 4000 i idzie jak przeciągczyszczenie to nie takie wielkie koszta a w końcu pozbędziesz się tej niepewności czy przy 2800 odetnie czy nie, czy zdołam wyprzedzić czy nie...
Komentarz
-
-
Mam Octę 2003r. 1,9TDI 90KM czyli turbina bez kierownic. Straciła moc I-raz prz ok 120tys km, zgasiłem silnik i wszystko wróciło do normy ale zauważyłem przetarty wężyk między n18 a takim małym ustroistwem będącym tuż pod plastikową pokrywą na silniku. Wymieniłem wężyk na nieoryginalny i notlauf pojawiał się czasem przy ok 170-180km/h. Wymieniłem n75 i teraz zjawisko spadku mocy pojawia się żadko-duża pr. od 170km/h i przy obciążeniu np.pod wiatr albo wzniesienie. Zastanawiam sie czy usterki nie powoduje mniejsza średnica wężyka od oryginału. Jak myślicie? Do tego wraz z wężykiem przytarły się dwa kabelki w ryflowanej osłonce biegnące wzdłuż w/w wężyka.Teraz auto ma przeb.151tys km.
Pozdr.WM
Komentarz
-
-
A jednak
Musialbys umowic sie z kims i zrobic test VAGiem. Bardzo mozliwe, ze czasem przycinaja sie zaluzje w turbo. Czy notlauf wystepuje zawsze przy tych predkosciach. Nie ma problemu z tym na 3-4 biegu jak dokreca sie silnik do tych 4000 obr/min?? Jest ciezko powiedziec co jest dokladnie na 100% nie tak, biorac pod uwage ze N75 masz juz wymieniony na nowy.
Komentarz
-
-
Notlauf mam od czasu do czasu tylko na V biegu i to muszę ostro dawać 165km/h i w górę ale generalnie nie katuję auta, nie przyspieszam ostro, na codzień eksploatuję auto b.łagodnie. Może dlatego kierownice się przycierają, ale martwi mnie ze koszty mogą być duże. A propos stawiania diagnoz poprzez VAG myślę o Diagtronic-u Janki. Chyba że masz/macie inne propozycje na terenie Wa-wy.Pozdr.WM
Komentarz
-
-
witam,
wzialem sie wreszcie za uciekajaca moc. ceniony w moim miescie mechanik podpial pod komputer i powiedzial, ze blad zaworka n75. kupilem wiec pierburga za 101 zl i postanowilem wymienic sam. wymiana trwala 10 min i wszystko wydaje sie byc wporzadku. autko smiga az milo, ale....co jakis czas "szarpie" mocą. zauwazylem, ze glownie przy podjazdach pod strome górki. glosniej chodzi tez silnik. przy kupnie 1,5 miesiaca temu sprawdzalem rozrzad, bowiem wlasciciel twierdzil, ze kilka miesiecy wczesniej wymienil i aso uznalo, ze pasek jest nowka sztuka faktycznie. oprocz glosniejszej pracy silnika, raz na kilka dni przy odpalaniu cieplego silnika po krótkim postoju obroty na sekunde leca do gory i spadaja do poziomu normalnego. takie krótkie "zawycie". czy uderzac w kierunku wymiany rozrzadu?
Komentarz
-
-
witam Panow. Odkopie temat bo nie chce zakładać nowego. Tez mam problem z mocą tyle ze moc stracila na calym zakresie obrotow. Nie duzo tej mocy spadlo ale czuc. Moj szkodnik 4 lata smiga na virusie a teraz jest tak jak by był bez virusa.... (seria byla 110km) Turbo nigdy nie regenerowane (260tys przelatane) cisnienie wskaznik pokazuje 1,2 przy deptaniu(przy wcisnieciu turbo startuje na 1,5 odrazu wraca na ok 1,2)... zawor n75 moze byc przyczyna?? raz sie turbo wyłączylo .. Uszczelka pod glowicą ? poci sie silnik od sciany grodziowej i od przodu prawy róg(oleju w plynie chłodzenia nie ma) poprostu sie poci bez rzadnych innych objawów... no i tez troche widac oleju przy podłączeniu wskaznika przed zaworem EGR (jest mokro bo przepuszcza delikatnie) czekam na opinie]\
Komentarz
-
-
Witam. Jestem nowy na forum, zarejestrowałem się bo mam problem. Miąłem spadki mocy, przy wyprzedzaniu odcinał się jakby ciągnęła przyczepę, po zgaszeniu i odpaleniu szedł ok. Podjechałem do mechanika, podpiął pod kompa i zdiagnozował wymianę gruszki. Turbo zostało wyczyszczone i gruszka wstawiona nowa, auto jeździ dobrze, wkręca się do 200 km/gdz ale... to ale to dynamika. Joz nie przyspiesza tak jak dawniej, nie wbija w fotel. Gdzie polecacie zrobić logi dynamiczne w wawce bo tamten znajomy mechanik wyjechał do Irlandii
Czeszka do 1,9 tdi AHF 110 KM 2001
Komentarz
-
Komentarz