[O2] Szum powietrza od strony okana kierowcy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Autobus
    Classic
    • 2012
    • 29

23.03.2011, środa, 19:30, Ul. Polna - Sopot, pizzeria Tesoro

1. McGan - mam wlepki dla chętnych !
    2. slawek31113 (moj pierwszy spot)
    3. Chili90 (Mój tak samo)
    4. mirek_p11
    5. sebastian7905 (ten termin mi też lepiej pasuje)
    6. czyzyk64 (jeżeli uda mi sie urwac z roboty)
    7. krzynol
    8. marbab
    9. 4tech
    10. arti1
    11. SG1
    12. lilo tak na 20%
    13. ahmed799 (jak nie będziemy latać to wpadne)
    14. tony065 - w niedzielę zawitam w 3-city na jakiś czas, więc wpadnę do Was na bajerę BTW macie jakiś układ w tune-up? potrzebuję wyregulować turbo i ew. zhamować auto.
    15. Arhoax (pracuje do 19:30 ale urwę się lekko wcześniej : P)
    16. Bobas122
    17.jago7270(ale nie na 100%)
    18. SiGx
    19.Gregor_gda
    20. Kris75 mam do 19.30 szkołę ale dojadę i jakby co to jestem chętny na naklejkę forumową
    21.DarekGDA
    22.

Sporo Nas będzie , fajnie , czyżby magiczna moc tkwiła w tym co ma mieć McGan :diabelski_usmiech
    Oby krzeseł starczyło bo ostatnio trzeba było zwinąć z zaplecza :lol:
  • mar2win
    Classic
    • 2010
    • 13

Witam
    Jestem od niedawna posiadaczem Octavi II 1,9 TDI po kilku miesiacach eksploatacji okazało się że od prędkości 60km zaczyna się lekki szum w okolicach lusterka po stronie kierowcy . Jadąc w dłuższą podróż przekraczając prędkość 120km jest on na tyle duży że zwraca uwagę . Ktoś może odpowiedzieć że przesadzam , być może bo wystarczy właczyć sobie radio i umysł w ogóle na ten szum nie zwraca uwagi .
    Przeczytałem chyba już wszystkie opinie na ten temat i niestety nie znalazłem skutecznego rozwiązania .
    Pojechałem do ASO Skody w Starogardzie Gd. abstrachując już od sposobu obsługi wszystko sprowadziło się do jednego . Pan mechanik cytuje " dociągnoł drzwi i jest już trochę lepiej " czyli usterka nie ustąpiła ani na momęcik . Pod wpływem odpowiedzi z forum pobiegłem do auta i zaczołem zaklejać taśmą szpary lub krawędzie lusterka które mogą generować szum no i nic .
    Dlaczego szum dobiega tylko od strony kierowcy a od strony pasażera cisza ?
    Przygladając się lusterkom to arodynamika jest chyba do poprawienia (ale nie jestem fachowcem) .
    Zabrakło mi już pomysłów może ktoś zna namiary na jakiś naprawdę profesjonalny warsztat który mógł by to naprawić .
    Może jest zbyt duża przestrzeń między krawędzią płaszczyzny lusterka a plastikową obudową ?
    Proszę o Pomoc .
    mar2win

Komentarz

• tadfi
      Rider
      • 2008
      • 501
      • Octavia III combi (5E5)
      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Może problem jest z uszczelką w drzwiach w tym miejscu. Ja ostatnio też usłyszałem ten szum w okolicy lusterka jak ... ściszyłem radio
      TadFi
      Breloki, logo na klapę i inne gadżety

Komentarz

• golibroda
        Rider
        • 2009
        • 530

Ten szum jest nagminny - u mnie też - chcieli smarować silikonem uszczelki ale "akurat" wyszedł

To problem z uszczekami, na początku tego nie było.
        Pozdrawiam
        Piotr

Komentarz

• revolta12
          Drive
          • 2010
          • 49

to samo

witam
          u mnie tez jesy identyczny objaw. przygladałem sie dokładnie , uszczelka pasuje do drzwi dobrze, przy zamknietych drzwiach jest przycisnieta idealnie ze powietrze watpie czy tam wpada podczas jazdy. od dłuzszego czasu zacząłem przypatrywac sie lusterku, i mi sie wydaje ze tam jest wada. przy szybszej jezdzie, jak opór powietrza jest duzy, zauwazyłem ze cała obudowa lusterka delikatnie sie rusza, jakby te zatrzaski za bardzo tam nie trzymały. jak bede miał chwile czau to zrobie test i zakleje te szczeliny i łaczenia tasma i zobaczymy co wtedy, a jak nie ustapi to cóz..... trzeba bedzie podgłaszac radio

Komentarz

• Ayu
            RS
            • 2009
            • 4154

Jest jeszcze możliwe, że drzwi opuściły się na zawiasie, kwestia regulacji.

Komentarz

• mar2win
              Classic
              • 2010
              • 13

[O2]

Dzisiaj jeszcze raz porównałem drzwi przednie i przyjżałem się szybom i uszczelkom i olśnienie , czemu wczesniej tego nie widziałem . Uszczelka szyby nie dochodzi do lusterka jakby była podcięta . Porównując z drugim to lusterko od strony kierowcy jest jakby za mocno dociągnięte i plastik odstaje w jednym miejscu a w drugim deformuje uszczelkę .
              Przykleiłem taśmę izolacyjna i w drogę i nagle zmiana przy 80km/h słysze szum aerodynamiczny z obu lusterek . Szum od strony kierowcy jest mniejszy i zaczołem słyszeć szum lusterka od strony pasażera . Wniosek : jest lepiej . Nie słyszę uporczywego szumu tylko z jednej strony ale szum całego auta . Wraźenie szum od strony kierowcy jest mniejszy niż poprzednio . Spróbuje dołaczyć zdjęcia i opisać .
              Byłem w ASO Skoda Gramatowski Starogard GD no i proszę naprawili .
              Szum był generowany przez źle zamocowane lusterko . Mechanik przesunął je o 3mm w tył co spowodowało zasłoniecie podcięcia uszczelki szyby wchodzacej pod lusterko . Spowodowało to również że przód lusterka schował się poniżej płaszczyzny blachy drzwi .
              POzdrawiam Wszystkich
              Udało się załaczyć zdjącia

mar2win

Komentarz

Pracuję...