Zamieszczone przez konkon
smrodzik z nawiewu
Zwiń
X
-
smrodzik z nawiewu
Witam
Od jakiegoś czasu mam zapach jak by spalin z nawiewu (może to benzyna ale bardziej mi to spaliny przypomina a paliwka nie ubywa więcej niż spali). Sprawa jest dziwna bo śmierdzi tylko podczas postoju, podczas jazdy nie śmierdzi. Na początku myślałem że na światłach stoję za jakimś kopciuchem ale sprawdziłem na parkingu i śmierdzi. Czasem ten zapach czuję jak wychodzę z auta. Bez znaczenia czy ciepłym grzeje czy zimnym, na klimie nie sprawdzałem.
Dzięki za pomoc
Pozdrawiamblade232
-
-
ale ten zapach nie przypomina raczej spalenizny oleju z kolektora/tłumika, zresztą oleju nie ubywa. A jak tą nieszczelność tłumika zlokalizować? Dziwna sprawa bo auto ma przejechane tylko 42 tysiaki. W punto kiedyś miałem nieszczelność na tej elastycznej siateczce w przedniej części układu chłodzenia i nie śmierdziało nic.blade232
Komentarz
-
-
blade232, nie wiem jak w skodzie, stara metoda (mowie stara sprawdzona na archaicznych samochodach) prosta do sprawdzenia, to wziac szmate, i na właczonym rozgrzanym silniku, owinac szmata ze 2 razy reke, i pżyłożyc szczelnie do wydechu, auto powinno zgasnac po paru sekundach, (tylko czekac az zgasnie) jesli bedzie sie dławiło, lub syczało, oznacza nieszczelnośc.
Wg mnie jest to dośc prosta metoda, bynajmniej mi sie wiele razy sprawdziła.
Zamieszczone przez blade232W punto kiedyś miałem nieszczelność na tej elastycznej siateczce w przedniej części układu chłodzenia i nie śmierdziało nic.
Komentarz
-
-
Zastanawia mnie to czy teoretycznie taka nieszczelność układu wydechowego która u mnie powoduje smród spalin przy włączonym nawiewie może nie dawać objawów słuchowych, bo nie stwierdzam "na słuch" żeby w ciągu 2 lat od kupna coś się zmieniło jeżeli chodzi o pracę układu chłodzenia. W punto jak była nieszczelność "bardzo mała" w tej siateczce między kolektorem a katalizatorem to już było słychać ale nie było tego czuć w środku przy włączonym nawiewie, a jak skorodowała rura między środkowym tłumikiem a tylnym wielkości ziarnka ryżu to było mocno słychać, spaliny nawalały z tej dziurki w podłogę i też nie pachniało w środku. Generalnie to chodzi mi o to czy jeżeli taka nieszczelność mi się przytrafiła to czy możliwe że nie słyszę objawów a możliwe jest że ta nieszczelność może powodować takie zanieczyszczenie powietrza w środku mimo że powietrze do kabiny zasysane jest w podszybiu? Jeszcze jedno pytanie gdzie dokładnie mogę się spodziewać nieszczelności w tej aktualnej sytuacji ?
Sorki za zamotanie ale zawsze wole najpierw sam stwierdzić przyczynę i jechać do mechaników na usunięcie a nie na diagnozę.blade232
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blade232ale ten zapach nie przypomina raczej spalenizny oleju z kolektora/tłumika, zresztą oleju nie ubywa. A jak tą nieszczelność tłumika zlokalizować? Dziwna sprawa bo auto ma przejechane tylko 42 tysiaki. W punto kiedyś miałem nieszczelność na tej elastycznej siateczce w przedniej części układu chłodzenia i nie śmierdziało nic.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez delanoplZamieszczone przez blade232ale ten zapach nie przypomina raczej spalenizny oleju z kolektora/tłumika, zresztą oleju nie ubywa. A jak tą nieszczelność tłumika zlokalizować? Dziwna sprawa bo auto ma przejechane tylko 42 tysiaki. W punto kiedyś miałem nieszczelność na tej elastycznej siateczce w przedniej części układu chłodzenia i nie śmierdziało nic.blade232
Komentarz
-
-
Posprawdzałem dzisiaj trochę, wsadziłem łepek pod maskę przy chodzącym silniku. Doszedłem do wniosku że ten smrodzik to jest najbardziej wyczuwalny na prawo od tej osłony górnej plastikowej silnika, tak jakby po prawej stronie pod tą osłoną. Ten zapach to tak nie do końca spaliny, nie potrafię określić (spaliny/benzyna). Może mój węch nie jest doskonały ale jak wsadzałem "nosa" w okolicę nad kolektorem to nie było nic czuć. Z tego co zobaczyłem to kolektor wylotowy kończy się już za komorą silnika więc chyba dalsza część układu wydechowego nie powinna wpływać na tą sytuację. Proszę o dalsze wskazówki jak to dokładnie zdjagnozować.blade232
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez delanopla może to zapach spalenizny etc. ?
[ Dodano: Czw 16 Gru, 10 19:50 ]
Byłem dzisiaj u mechaników w Skodexie w Olsztynie i sprawdzali to - układ wydechowy szczelny ale odma lekko peknieta w jednym miejscu i troche oleju sie wydostaje. Nic innego nie znalezli wiec czy ta odma moze powodowac ten smrodek ? Jutro wymiana, z ciekawosci ile placiliscie za odme bo mi zamowili za 197zl.blade232
Komentarz
-
Komentarz