[O2] [FL] Zakłócenia (terkotanie) od silnika słyszane w CB

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szpara
    Ambiente
    • 2010
    • 212
    • Octavia I (1U2)
    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

OK dzięki, czy na 3 letni lakier ten Megs wystarczy?

Plan: proszę o ew, korektę.

1. myjemy
    2. glinka
    3. swirlx
    4. Dodo Juice Lime Prime Lite?
    5. wosk

Coś jeszcze ?
    czasami dłubię w CB radiach
  • Trusek
    Rider
    • 2009
    • 520
    • Octavia III (5E3)
    • DADA 1.5 TSI 150 KM

... od jakiegos czasu zauwazylem ze na wolnych obrotach (rowno z nimi) mruga pierwsza dioda na zielonej skali w CB Radiu. Tego poprzednio nie bylo. Jak skrece Squelcza na minimum to dodatkowo slysze te zaklucenia w glosniczku (terkotanie rosnie wraz z obrotami) notabene podczas rozmowy tez je slysze w tle jak ktos mi odpowiada.

Stad moje pytanie czy to popsulo sie cos w aucie (jakis element filtrujacy, kondensator) czy moze CB-Radio wyzionelo ducha. Wolalbym jednak zeby to bylo CB bo jak sobie pomysle ze te orly z ASO maja mi cos sprawdzac i naprawiac to mam dreszcze.
    <<>> MACIEJ <<>>
    Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• deviltomek
      Ambiente
      • 2010
      • 246

2 mozliwości....albo zakłócenia idą po zasilaniu (być może gdzieś straciła się masa z zasilania cb i zamyka sie przez coś innego obudowe np) lub zakłócenia idące po falach (np. kopułka aparatu zapłonowego, przewody świece, lub uszkodzona antena - taki objaw występuje też gdy nie jest zestrojona). spróbuj odpiąć antenę (wtyczka przy radiu) i zjedź squelchem do minimum- zobaczysz czy wina lezy po stronie anteny czy zasilania - powinna byc całkowita cisza- chyba ze masz tansze radio to bardzo cichy szum.

Komentarz

• Trusek
        Rider
        • 2009
        • 520
        • Octavia III (5E3)
        • DADA 1.5 TSI 150 KM

bylem zrobic eksperyment - podjechal kolega z UNIDENem 520 i magnesowka, zalowylem to do auta i ... qrde ... dokladnie to samo.

Czyli to nie wina radia tylko auta a to mnie zmartwilo.

PS Moj zestaw to PRESIDENT Harry Clasic i antena PRESIDENT 1m na stale.
        <<>> MACIEJ <<>>

Komentarz

• luckyluc
          Drive
          • 2010
          • 78

Czy można to porównać do wycia? U mnie ponadto na wolnych obrotach odczuwam drgania.
          Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM

Komentarz

• Trusek
            Rider
            • 2009
            • 520
            • Octavia III (5E3)
            • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez luckyluc
            Czy można to porównać do wycia? U mnie ponadto na wolnych obrotach odczuwam drgania.
            Raczej nie - nazwalbym to raczej "tykaniem" lub "pykaniem" jak kto woli w glosniczku radia. Czestotliwosc tego dzwieku rosnie z obrotami.
            Ale co ciekawe raz jest wieksza (glosniejsza) raz mniejsza.
            <<>> MACIEJ <<>>

Komentarz

• anthrax
              Ambiente
              • 2009
              • 137
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Witam.
              Mam Unidenta w O2 FL i niedawno miałem zakłócenia radia CB. Pytałem kilku znawców i mówili że wina radia. Skończyło się że kupiłem filterek - wpiąłem przed radiem i......PROBLEM ZNIKNĄŁ...wniosek z tego że miałem coś na zasilaniu co powodowało szumy( piski, buczenia, zgrzytania itd oraz trudności w prawidłowym ustawieniu radyjka)....Sadząc po twoim wpisie ze możesz mieć podobnie....Spróbuj z filterkiem...

Komentarz

• Trusek
                Rider
                • 2009
                • 520
                • Octavia III (5E3)
                • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez anthrax
                Witam.
                Mam Unidenta w O2 FL i niedawno miałem zakłócenia radia CB. Pytałem kilku znawców i mówili że wina radia. Skończyło się że kupiłem filterek - wpiąłem przed radiem i......PROBLEM ZNIKNĄŁ...wniosek z tego że miałem coś na zasilaniu co powodowało szumy( piski, buczenia, zgrzytania itd oraz trudności w prawidłowym ustawieniu radyjka)....Sadząc po twoim wpisie ze możesz mieć podobnie....Spróbuj z filterkiem...
                Oby - a moglbyc wrzucic jakis link, fotke lub jakas nazwe wg ktorej sie sugerowac przy wyborze tego filtra. Czytalem innym forum (na elektrodzie) ze nie kazdy filtr sie spisuje. Wiec to dosc wazne zeby nie kupic byle czego.
                <<>> MACIEJ <<>>

Komentarz

• anthrax
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 137
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Abasco F-7A
                  Słuchaj mi ten pomógł. Kiedy go wrzuciłem to sam do końca nie bylem pewny czy się radio nie popsuło bo nagle wszystko się wyciszyło......Ale słyszałem wszystkich i oni mnie też. Nie wiem co masz za radio ale większość radii ma filtr ANL...może masz to wyłączone?
                  Niestety nie jestem znawcą tematu cb tak bardzo jak bym chciał wiec nie mogę powiedzieć że ci to na 100% pomoże. Ale zawsze możesz zaryzykować 25zł...tak jak mówiłem - mi pomogło

[ Dodano: Pon 08 Lis, 10 17:23 ]
                  i co z tym radiem? co było przyczyną?

Komentarz

Pracuję...