[O1] Mocowanie blachy pod tłumikiem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Richie
    Classic
    • 2010
    • 8

Cześć,

użytkuję skodę od przeszło miesiąca (przejechane 2600km). Podczas przyspieszania przy kręceniu silnika na wyższe obroty (>2,5krpm) słychać w kabinie odgłos, który określiłbym jako piła tarczowa pracująca w oddali , ton oczywiście zmienia się z obrotami na wyższy. Żeby go usłyszeć trzeba wyłączyć radio i jednak chcieć go usłyszeć, czyli nie słabo słyszalny. Jak mniemam jest to turbina.

Ciekawszy dźwięk występuje jednak na niższych obrotach, słyszalny w szczególności podczas ruszania na 1-nce i np. muśnięcia gazu na 2-jce przy obrotach niższych niż 2,5krpm. Dźwięk dochodzi z przodu od strony kierowcy. Na początku wydawało mi się, że jest to uszczelka, jakby podczas przyspieszenia powietrze gdzieś wlatywało i lekko zagwizdało. Dźwięk określiłbym jako gwizd, świst albo ciche zawycie (podczas przeciągów słychać czasem jak wiatr tak robi). Lepiej tego opisać nie mogę...

Czy inni użytkownicy 1.8 TSI mogą podzielić się swoimi obserwacjami na ten temat?
  • MoFoSN
    Drive
    • 2009
    • 47

Witam, Otóż mam taki problem. Odeszła mi ta blaszka która znajduje się pod tłumikiem. Ona ma mocowania, których nie mogę znaleźć. Są to takie zaciski zakładane na wystające gwinty. Zresztą nie tylko ta blacha ale też wiele innych na podwoziu jest tak mocowana. One często się urywają z tego co mówią mechanicy. Wie ktoś jak one się nazywają, gdzie można znaleźć lub ewentualnie jakiś sposób na zamianę ich?
    pozdrawiam

Komentarz

• Space99
      Rider
      • 2008
      • 275
      • Octavia I (1U2)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ja ostatnio kupowałem i potłumaczyłem coś tam porównałem do słoneczka i dostałem co trzeba

edit: kupiłem w zwykłym sklepie motoryzacyjnym w Chrzanowie
      pozdrawiam Marcin

Moja obecna Okta a poprzednia na ALH

Komentarz

• Tomek_dx
        Rider
        • 2008
        • 398

Do dostania w ASO. Tam w Etce Ci znajdą. Możesz powiedzieć metalowe spinki, słoneczka itp. Zastępczo bardzo dobrze sprawdzają się zakrętki od butelek plastikowych np od coli czy innych napojów (oprócz wody mineralnej Żywiec bo tam nakrętka jest bardzo cienka i wiotka). Nożykiem obcinasz gwint w zakrętce aby został sam krążek ewentualnie z 1mm ścianką gwintu który go wzmocni na zginanie. Robisz małą dziurkę i wkręcasz na wystający z podwozia gwintowany bolec. Doskonałym zamiennikiem jest też plastikowa nakrętka. Idealnie pasuje plastikowa nakrętka z kołnierzem, która oryginalnie mocuje zbiorniczek z płynem do spryskiwacza szyb w VW Golfie III. Polecam szrot gdzie pewnie za darmo bedziesz mógł odkręcić te nakrętki lub też ASO VW czy Skody gdzie kosztują grosze no max ze 3 pln. Ja powymieniałem sobie te słoneczka właśnie na plastikowe nakrętki szczególnie tam gdzie od czasu do czasu coś trzeba zdjąć np boczne osłony silnika. Są same zalety. Nie męczysz sie z odginaniem tych blaszek, nie uszkadzasz lakieru gdyż są plastikowe no i sa wieczne bo nie rdzewieją.
        Nakrętki wygladają identycznie jak na zdjęciu z tej aukcji:

Zresztą poszukaj czy w Octavii 1 jakieś elementy w komorze silnika nie są mocowane na takie plastikowe nakrętki. Bedziesz mógł wtedy odczytać numery oryginału.

A spinki których szukasz są też na alledrogo:
        Tomek

Komentarz

• MoFoSN
          Drive
          • 2009
          • 47

Z tymi zakrętkami od butelek niezły pomysł. Rozmawiając z mechanikiem, sam przyznał, że autach grupy VW to bardzo częsty przypadek urywania się tych słoneczek.
          Dzięki za pomoc,
          pozdrawiam

Komentarz

• kamel1980
            Rider
            • 2009
            • 304

Zamieszczone przez MoFoSN
            gdzie można znaleźć lub ewentualnie jakiś sposób na zamianę ich?
            MoFoSN tak jak koledzy już pisali - Allegro lub ASO..
            Na Allegro linka zapodał Tomek_dx: http://allegro.pl/spinka-blaszka-mon...266105231.html
            A w ASO nazywa się to podkładka zaciskowa (rozmiar 5x30) - nr N 907 965 02 - koszt ok. 0,50-0,70zł.

Tak więc jak masz ASO w pobliżu to podjedź do nich i weź sobie tego kilka sztuk na zapas, bo lubią się gubić

Komentarz

Pracuję...