kat wtrysku miałem regulowany wraz z wirusem bo wtedy nie palił na ciepłym a teraz to już wcale nie chciał zaskoczyć, wczoraj wieczorem jak ściągnąłem pokrywę silnika to filtr oleju był cały zarzygany... nigdy nie było problemu że gdzieś jakiś wyciek miałem a teraz i z filtra oleju cieknie....
O1 Dziwnie odpala po nocy.
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez akm97Cofanie resztek paliwa jest normalne. Problem może stwarzać. gumowy o-ring na plastykowym wtyku na pokrywie filtra pliwa. Gdy będzie uszkodzony, to nie ważne czy na zimnym, czy ciepłym rozruch może trwać nawet 10 sekund (przerabiane w Golfie III TD). Tak więc o-ring stwarza problem z rozruchem zawsze, nawet gdy jest ciepło.
Komentarz
-
-
u mnie poszła pompa wtryskowa....czy przyczyną mogło być zmiana programu bez wymiany końcówek wtrysków i innych ? podniesienie mocy na 118 KM z 90? to teraz nasuwa się pytanie czy po naprawie wymienić wtryski? czy dać inną pompę?
jak mechanik sprawdzał wtryski i świece i tam coś jeszcze to wszystko było ok tylko ta pompa gdzieś przecieka,
od razu poprosiłem o wymianę rozrządu i wymianę filtrów i oleju... ciekawe ile za to wszystko wydam a miałem kupić obrączki ehh.... narzeczona mnie zabija....:|
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wojtas_110Możesz też mieć problem z cofającym się paliwem, na początek warto spróbować założyć zawór zwrotny na przewód paliwowy - najtańszy sposób i bardzo często wystarczający.
Wg znajomego serwisanta po paru latach eksploatacji TDI VP mogą się pojawiać się problemy z zawieszaniem się zaworu zwrotnego na ssaku w zbiorniku paliwa. Przyczyna to szlam zaciągnięty przez ssak i zasyfiający ten zawór, który gęstniejąc w niższych temperaturach powoduje jego zawieszanie.
Może to właśnie powodować problem z cofaniem się paliwa. Pomaga przepłukanie ssaka i wyczyszczenie zbiornika.
Komentarz
-
-
Witam,
może i odkopuję ale miałem identyczny problem z którym się chwilę borykałem. Po dłuższym odstaniu samochodu, musiałem sporo kręcić aby go zapalić. W przewodzie paliwowym (od filtra do silnika) zamieszkało powietrze. Wymieniłem więc przewody paliwowe (były nieco popękane), wymieniłem owy tłoczek filtra paliwa(ten z gumowym oringiem, omawiany wcześniej) ... i przysłowiowa dupa...
Męczyłem się tak kilka dnia, dopóki pewnego pięknego poranka nie odpalił, mimo iż rzęziłem nim do czasu, kiedy akumulator zaczął słabnąć niczym notowania rządu.
Przewód paliwa był suchy niczym gardło nazajutrz po ciężkim, alkoholowym wieczorze.
Problemem okazał się zapchany filtr paliwa, choć miał dopiero, lub dla niektórych, aż nieco ponad rok. Po zmianie - jak ręką odjął. Pali na tyk.
Niezłe mamy paliwo, pomyślałem zaglądając do środka zużytego filtra - wnętrze wyglądało jakby ktoś zwrócił do środka chińską zupkę bez klusek a na końcu potrząsnął nim niczym shakerem.
Komentarz
-
-
Ja mam podobne objawy - jednak nie występują zawsze. Czasami następują po sobie czasami odpala bez problemu. Dodatkowo po dłuższym postoju, przy odpalaniu idzie spora ilość dymu siwego. Normalnie podczas jazdy dymu nie ma (ani siwego ani czarnego).Zgrywanie wsadów z kości, programowanie BIOS, programowanie pamięci.
Komentarz
-
-
W moim przypadku rok temu pomogła wymiana filtra paliwa. Nawet nie wiecie jaki szlam pompujemy na naszych stacjach - nawet firmowych. To co było w środku filtra troszkę mnie zadziwiło... Nawet Lotos Dynamic może pozostawić nieciekawe wspomnienie...
Założono nowy filtr, zalano ropką i pomogło
Komentarz
-
-
Lukas mam to samo u siebie, ale pytanie czy u was rozrusznik kręci szybko i normalnie, czy macie wrażenie jakby zaraz pierdnał i wyzionął ducha? U mnie też jest dymek tylko na zimnym przy odpaleniu, i rozrusznik kręci gdzieś 2sekundyzanim zapali, wygląda to jak zużyty aku/rozrusznik, ale moze się mylę?
Filtry, oleje itd dopiero przed zmiana (jak ktoś może niech poleci jaki zestaw kupić żeby od razu ominąć problemy filtra).
Komentarz
-
-
Filtr jest Knechta (od ~10 000km).
Dzisiaj np. po 2 dniach na postoju. Odpalił od strzała ;-) Dziwna ta moja Octa ;-)
UPDATE
Dzisiaj też odpaliła od strzała po 10 godzinach postoju. (temp ~5st.C)
Może chodzi o dawkę paliwa?
[ Dodano: Pon 22 Paź, 12 18:56 ]
Czy może to być spowodowane cofającym się paliwem przez podciśnienie w baku ? (zapchany wężyk odpowietrzający) ?
Chodzi o rureczkę zaznaczoną na zdjęciu. Jest w niej pełno syfu...
[ Dodano: Pon 22 Paź, 12 23:10 ]
Na forum golfa jest temat o 'podgrzewaczu paliwa na filtrze' 'zaworku regulujacym'.
Dodatkowo ktos wspomina o podmianie filtra na taki od golfa v (jest bez tego regulatora) tylko ciekawe czy by pasowal do Octavii.Załączone plikiZgrywanie wsadów z kości, programowanie BIOS, programowanie pamięci.
Komentarz
-
Komentarz