(O1) czyszczenie - płukanie układu chłodzenia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zimny_d
    Classic
    • 2011
    • 1

Hej.

stałem sie po taniości właścicielem głowki pilota <scyzoryka> VW. Numer części:
    HLO 1KO 959 753 HELLA 434MHz

Jestem ciekaw czy ta głowke jestem wstanie zaadoptować od O2 z roku 2008r. wer. MINT?
  • roszek0
    Classic
    • 2010
    • 13

Witam! Szukałem na forum porad nt. czyszczenia zaolejonego układu chłodzenia, ale nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi na mój problem. Proszę o pomoc w tej sprawie.
    Wymieniłem uszczelkę pod głowicą i chłodnicę oleju. Przed wymianą tych elementów w układzie chłodzenia z płynu zrobił mi się klejący "kisiel" - olej poszedł do płynu i strasznie to wszystko zgęstniało. Ręcznie wyczyściłem to, co było możliwe, obecnie układ mam zalany zwykłą wodą. Codziennie od 2 tygodni przepuszczam przez układ 20l wody, ale w zbiorniczku wyrównawczym wciąż pojawia się olej. Pytanie: jak skutecznie przepłukać układ chłodzenia? Wlałem raz ten preparat Prestone, ale efekt żaden. Dodam, że obecnie mam odłączoną nagrzewnicę, bo tak jest zaklejona, że nie ma w niej żadnego obiegu. Nawet powietrzem sprężonym nie dało jej się przedmuchać. Pewnie będzie do wymiany.
    Proszę o pomoc, bo zimno już i muszę zalać układ właściwym płynem.

Komentarz

• wojtas_110
      Classic
      • 2010
      • 33

Scenariusz może byc mniej ciekawy, ponieważ skoro wymieniłeś UPG to czy masz pewność, że głowica jest szczelna??? Jeśli tak, to być może pęknięciu uległ blok silnika, najczęściej pęknięcie pojawia się w okolicach gniazd śrub mocujących głowicę... za sprawą niedokładnego oczyszczenia zagłębień z oleju. Wtedy po dokręceniu śruby wewnątrz gniazda powstaje ciśnienie - olej się nagrzewa i potrafi rozsadzić całe gniazdo... To jest chyba najgorszy scenariusz - wymiana całego bloku lub silnika, ale warto było się najpierw upewnić. Stosuje się w takich przypadkach "szycie" gniazd, ale nikt nie daje na to 100% gwarancji, że wytrzyma.

Komentarz

• rss
        L&K
        • 2009
        • 1098

sprobuj sprawdzic w googlach jak aluminium reaguje na sodę (ja nie pamietam)
        bo soda powoduje 'zmydlanie oleju'. niestety moze byc tez tak ze rozpuszcza aluminium i wtedy jest Qpa. sama waoda czy wymienionym srodkiem tego nie wyczyscisz, bo ani jedno ani drugie nie miesza sie z olejem
        kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• S3 CHRIS
          Elegance
          • 2006
          • 979
          • Octavia I (1U2)
          • AUQ 1.8 20VT 180 KM
          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

mozesz zastosowac orginalny srodek do czyszczenia układu chłodzacego
          G052188A3 CENA około 150zł /5l
          ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• Damianjg
            Rider
            • 2008
            • 621

Albo umyj cały układ benzyna ekstrakcyjna, zmyje olej a później ładnie odparuje

Komentarz

• roszek0
              Classic
              • 2010
              • 13

Wymieniając uszczelkę pod głowicą, oddałem głowicę do sprawdzenia i regeneracji w specjalistycznym warsztacie. Jest szczelna, sprawdzona, wymyta i wymienione co tam się dało. mając rozebrany silnik, wszystkie przewody układu chłodzenia wyczyściłem benzyną ekstrakcyjną. nie wyciągałem tylko chłodnicy i pompy wody. Obieg wody jest już prawidłowy. Jak spuszczam wodę z chłodnicy to jest już prawie czysta, tylko w zbiorniczku wyrównawczym zbiera się olej. Wyciągnę go strzykawką, zrobię parę kilometrów i znów wraca olej. Z silnika oleju nie ubywa, więc to musi być olej, który wychodzi z różnych zakamarków układu.
              Rozmawiałem z mechanikiem z ASO Hyundaia - doradził mi zalać układ wodą z proszkiem do prania i w ten sposób płukać- co o tym myślicie??. Może to potrwać ok miesiąca, więc mam pecha, że trafiło mi się to akurat na zimę.
              Spróbuję jeszcze z tym środkiem co polecił S3 CHRIS.

Komentarz

• rss
                L&K
                • 2009
                • 1098

lepiej wymontuj chlodnice i wtedy probuj sie bawic w takie rzeczy na samej chlodnicy. dopytaj sie tego mechanika jakie sa proporcje proszek/woda, zeby sie nie okazalo ze dla odmiany zakleisz chlodnice proszkiem ktory sie nie rozpuscil.
                kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• Damianjg
                  Rider
                  • 2008
                  • 621

To już lepiej zdjąć ta chłodnice i użyć tej benzyny ekstrakcyjnej. Albo zmywacza.

Komentarz

• roszek0
                    Classic
                    • 2010
                    • 13

Dużo zachodu jest, aby wymontować chłodnicę w O1?

[ Dodano: Sob 13 Lis, 10 12:56 ]
                    przyznam, że jak czyściłem przewody benzynką to ładnie ten "kisiel" wymyłem.

[ Dodano: Sob 13 Lis, 10 13:02 ]
                    rss - soda reaguje z aluminium, właśnie poczytałem o tym trochę w internecie. ale jest to dobry środek czyszczący, bo dodaje się go do udrażniaczy rur.

Komentarz

• Damianjg
                      Rider
                      • 2008
                      • 621

Komentarz

• roszek0
                        Classic
                        • 2010
                        • 13

Damianjg - jak to ściągnąć? coś mi tam nie idzie

Komentarz

• Damianjg
                          Rider
                          • 2008
                          • 621

podaj meila

Komentarz

• dzygi
                            Drive
                            • 2011
                            • 91

Koledzy odgrzebie trochę temat,
                            potrzebuje czegoś do przepłukania/przeczyszczenia z osadu układu chłodzenia, co polecacie,

słyszałem że jest jakiś preparat który płucze się codziennie przez tydzień aż się dokładnie oczyści.

Pomóżcie chce to zrobić przed mrozami ...

tekst z netu:
                            Kod:
                            Zasadniczym problemem w funkcjonujących układach chłodniczych jest ich czystość wewnętrzna. Spotykane niemechaniczne zanieczyszczenia powstają przy różnych zdarzeniach w okresie wieloletniej eksploatacji układu. Najczęściej są to zlożone produkty rozpadu składników oleju, kwas fluorowy i inne substancje powstałe w wyniku reakcji chemicznych. Ważnym czynnikiem jest dostająca się czasem do obiegu woda, będąca źródłem czystego tlenu. [b]Wszystkie te zanieczyszczenia niemechaniczne mają postać gęstej mazi, odkładajacej się w zagłębieniach i na wewnetrznych łukach rurek obiegu[/b]
                            Auto: Octavia 1 1.9 TDI AHF 110KM 2000r
                            ---
                            Pomogę - Kasowanie Błędów Nowy Dwór Maz i okolice
                            OPEL (OP-COM do 2010) i VAG (VW Audi Skoda Seat do 2004 - czasami do 2010)

Komentarz

• bobasek
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 326

śmiesznie to zabrzmi ale ja do czyszczenia zaolejonych układów chłodzenia po awarii chłodnicy oleju używam płynu do prania persil (do pralek automatycznych) -
                              daję 250ml na 10litrów wody, zalewam, czekam do uzyskania temp. pracy, 2-3km przejażdżka, spuszczam ten szlam (zdejmując węże)
                              żeby nie czekać aż silnik ostygnie kolejne płukania robię gorąca wodą
                              po 5-6 takich operacjach można przyjąć że jest czysto - niestety czas operacji: cały dzień
                              5,5l/100

Komentarz

• endryu
                                RS
                                • 2006
                                • 3777
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

może ten środek będzie skuteczny http://www.autoxen.pl/xenum/produkty.../r-flush_300ml
                                piszą, że olej też usuwa.
                                O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                =================================================

Komentarz

• dzygi
                                  Drive
                                  • 2011
                                  • 91

zakupiłem

jutro zobaczę jaki efekt.
                                  ---

Komentarz

• roszek0
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 13

żadne preparaty specjalistyczne nie przyniosły mi dobrego efektu przy płukaniu układu chłodzenia. Najlepszy okazał się roztwór wody z proszkiem do prania. Może dlatego, że płukałem przez 3 tygodnie, aby w końcu osiągnąć czysty układ. szkoda kasy na co innego. wszystkie przewody wodne zdjąłem i czyściłem ręcznie, bo miałem naprawdę porządny kisiel Ale w końcu pozbyłem się oleju z układu. Te preparaty specjalistyczne można stosować przy wymianie płynu chłodzącego, tak profilaktycznie, jeśli kupujesz samochód i nie masz pewności, czym wcześniej było zalane.

Komentarz

• dzygi
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 91

przy wymianie rozrządu mechanik powiedział mi że jest jakiś preparat który się pieni i przez tydzień trzeba płukać aby był czysty, ale podobno pomaga.
                                      ---

Komentarz

• roszek0
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 13

Może być. Na rynku masa jest tych środków chemicznych. Jednorazowe płukanie jakimś preparatem szałowego efektu nie daje, trzeba tych płukań zrobić kilka- kilkanaście, zależy, z jakim syfem walczysz.

Komentarz

• dzygi
                                          Drive
                                          • 2011
                                          • 91

nie mam pojęcia. auto mam od niedawna, wlane było różowe Borygo i on zostawił osad takiego samego koloru na zbiorniczku, pompie wody oraz termostat (najprawdopodobniej muszę wymienić),
                                          ciężko się skrobie ze zbiorniczka.

wygląda tak jak by się borygo zeschło.
                                          ---

Komentarz

• roszek0
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 13

szkoda czasu i roboty ze skrobaniem zbiorniczka. nie wyczyścisz go w żaden sposób Mój był tak zaklejony, że po tygodniu walki z nim wymieniłem go na inny (używany ze szrotu za 15 zł.). Jeżeli osad w zbiorniczku zasłania ci widoczność poziomu płynu, to lepiej go wymień - dla własnej wygody. Z tego co mi zaprzyjaźniony mechanik radził, to Borygo nie jest zalecany do naszej octy. Najlepszy jest G12 i taki sobie wlałem, nie narzekam.

Komentarz

• dzygi
                                              Drive
                                              • 2011
                                              • 91

a teraz głupie pytanie początkującego,
                                              gdzie jest korek spustowy płynu ??

czy to tan na dole chłodnicy od kierowcy
                                              ---

Komentarz

• roszek0
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 13

Nie wiem jaki masz silnik, ale chyba wszystkie octy mają podobnie. w moim TDI korek spustowy jest na króćcu łączącym gruby przewód wodny z dolną częścią chłodnicy, po stronie kierowcy. Jest to taki charakterystyczny, wygięty plastikowy element. Jak dobrze się przyjrzysz, to widać go z góry, jak zajrzysz pod maskę.

[ Dodano: Pią 07 Paź, 11 21:48 ]

tak to wygląda

Komentarz

Pracuję...