Zapalił, zgasł i nie odpalił ... - paliwo ? pompa ? zawór ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • B4rd
    Drive
    • 2010
    • 53

ja miałem problem w piatek tydzien temu wiec na noc do znajomego do garazu farelka wymiana filtra paliwa odpowietrzony na wtryskach pokrecenie ok 2-3 min i hulało ale tylko tydzien wczoraj znowu to samo szlak mnie trafia niech zima sie skonczy nawet dolewałem preparatu anty zel dolałem disel gold ze statoila dzis znowu akcja z odpowietrzaniem filtra i narazie hula jak długo to zobaczymy.
    Szukajacy Octavi I (juz nie, juz posiadajacy )
    Po roku 2002
    1.9TDI do 110KM

Komentarz

• tryton
      Elegance
      • 2008
      • 935

Najlepsze jest to że problemy mają tylko ci co tankują na renomowanych stacjach . Ci co tankują np tak jak ja na carrefourze nie mają problemów

Komentarz

• mlynek876
        Classic
        • 2010
        • 15

tak jak w poscie taki sam problem kaplica i daje mu buzi a on nic a tankuje na lotosie ON dynamik i nbie to terz sie przydarzyło a filtr i swiece mam wymieniane na nowe wymienialem 24 XII 2011r

Komentarz

• pawel14
          Classic
          • 2010
          • 24

Mnie dzisiaj to samo dopadło - rano odpalił za drugim przekręceniem zrobiłem zakupy/przejechałem ok. 8 km/ odmówił posłuszeństwa stoi do rana w ciepłym garażu filtr mam w gotowości i jutro od rana zacznę walkę. Czytając powyższe opisy sądzę,że jutro się wszystko uda. :twisted:

Komentarz

• MikeWRC
            Elegance
            • 2009
            • 995

Ja też miałem coś podobnego. W poniedziałek okaże się co było przyczyną po analizie błędów z kompa.

Musiałem wyjechać w delegacje, wiec zostawiłem samochód po blokiem na 2 dni (3 noce). Wróciłem, odpalanie z samego rana nic nie dało - ledwo akumulator kręcił (temp. -23). Pomyślałem: nic dziwnego ma prawo (2 noce po -27, + długo zapowiadana najzimniejsza noc tej zimy: -29) , a do tego już wcześniej przy odpalaniu zdarzało się "piknąć" alarmowi z powodu słabego akumulatora. Telefon do brata, przyjechał, kable. Odpalił za 2 razem, ale z błędem silnika (żółta kontrolka: wyjaśnienie w ksiażce serwisowej: zły skład spalin). Dalej porada: można jechać z tym błędem do najbliższego ASO. Pomyślałem, że chodzi o słabe ładowanie akumulatora 8), bo nic innego nie mogło się zepsuć: niecały miesiąc temu byłem na przeglądzie u DGW . Pojechałem do pracy, ale silnik był w trybie awaryjnym (ograniczenie mocy w okoliach 3000obr). Po 15km gaśnie mi w czasie jazdy. Mówie: oho, chyba jednak coś zepsułem. 2 minuty kręcenia (w tle trąbienie kilku autobusów, którym zatarasowałem dojazd na przystanek :P), po chwili odpalił już bez błędu. Dojechałem do pracy bez problemów. Potem praca, lektura forum . Jedyne co wyczytałem to właśnie ten post i zamarznięte paliwo, więc... dotankowałem do pełna . Miałem dolać jakiegoś specyfiku, ale DGW odradził więc niedolewałem. Od tego czasu odpala i jeździ bez problemów. Dzisiaj postawiłem akumualtor na 24h, bo podczas wizyty u znajomych akumulatorowców wyszło, że jest naładowany w 50%. Zobaczymy czy jutro też będzie ok !?

I pierwsze, i drugie tankowanie na stacji Tesco. Do tej pory (tankuję tam od 6 lat) nigdy nie miałem żadnych problemów z tym paliwem. Problem pojawił się przy tym dużym mrozie i 1/4 baku. Pewnie zator nie był zbyt duży i jakoś sam się usunął (oby).

Tyle. Pozdrowienia dla wszystkich zmrożonych

Moja Octavia:
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=mikewrc

Było: 116,3KM / 279,5Nm
            Jest: 143KM / 325,9NM

Komentarz

• lonerr
              Rider
              • 2006
              • 402

Rozwiązanie samo się znalazło, 2 dni postało auto w garażu i odmarzło. Filtr kupiłem zamiennik włożyłem ale wydaje mi się, że jednak zaciąga gdzieś powietrze przez zaworek przelewowy bo słychać ssanie. Założyłem stary filter palia i na razie chodzi, muszę kupić oryginał

MikeWRC mam ten sam problem co Ty z kontrolką silnika na zółto - Emission Workshop, z tym, że u mnie problem pojawił się po tym jak dolałem do pełnego zbiornika paliwa zamiast 50 ml Sdydda ..... jakieś 350 ... więc 7 razy więcej. Samochód zachowuje się jak SDI, po 2 dniach problem zniknął, kontrolka zgasłą, do wczoraj kiedy pogoniłęm auto tak do 150 znowu się zapaliła kontrolka.
              Skoda Octavia II Elegance BKC 1.9 77kW 105KM/240Nm
              Skoda Octavia I Celebrate ASV 1.9 VP 81kW 110KM/235 Nm

Komentarz

• B4rd
                Drive
                • 2010
                • 53

tez dolewałem roznych specyfikow i swieci mi kontrolka po uruchomieniu przejade ok 10 km az sie silnik zagrzeje i gasze odpalam gasze odpalam i tak za 3 razem kontrolka znika i nie swieci (nie denerwuje) . kiedys kolega powiedział mi ze jak silnik bedzie odpalony po błedzie to sie zapali, natomiast gdy bład nie wystapi kilka razy z rzedu to kontrolka zgasnie narazie sie sprawdza. Apropo zapowietrzania to ostatnio niedopuszczam do niskiego stanu paliwa w baku i jest ok, wiec wniosek nasowa mi sie taki ze jak mało paliwa zaciaga jakis syf z baku i oblepia ssak. wiec na wakacje szykuje sie do czyszczenia zbiornika. bo narazie z duzy mroz. Jak komus idzie piana przez wezyk do pompki paliwa to proponuje najpierw wymienic zaciski na wezyki przy filtrze na skrecane nastepnie oringa na plastikowym krućcu wciskanym do filtra, a jak to nie pomoze to pod tylna kanapa znajduje sie dekiel do baku mozna delikatnie odkrecic przy pomocy jakiegos kołka drewnianego i młotka nastepnie delikatnie wyjac jest tam duzo roznych zeczy co mozna uszkodzic przy nadmiernym pospiechu badz agresji wobec nie działajacej jak nalezy octavki
                Szukajacy Octavi I (juz nie, juz posiadajacy )
                Po roku 2002
                1.9TDI do 110KM

Komentarz

Pracuję...