Ogrzewanie postojowe Webasto

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dudek0208
    Classic
    • 2012
    • 1

Zamieszczone przez Maru 123
    Big chodzi Ci o taką wannę?
    Dokładnie Fajna rzecz, bo cała chemia zostaje na niej i nikt nie może się przyczepić.
  • bloosik
    Classic
    • 2010
    • 2

Witam.

Mam następujący problem.
    Zakupiłem samochód z ogrzewaniem postojowym firmy Webasto. Do sterowania tym systemem dostałem taki oto pilot: http://www.elcar.krakow.pl/t100.JPG
    Wydaje się, że wszystko działa jak należy, silnik się rozgrzewa, jednak problemem jest to, że wnętrze samochodu nie jest ogrzewane (nie włączają się w ogóle dmuchawy).

Jak ustawić, by wnętrze samochodu również było ogrzewane?

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: Ogrzewanie postojowe Webasto

Zamieszczone przez bloosik
      Witam.

Mam następujący problem.
      Zakupiłem samochód z ogrzewaniem postojowym firmy Webasto. Do sterowania tym systemem dostałem taki oto pilot: http://www.elcar.krakow.pl/t100.JPG.
      Wydaje się, że wszystko działa jak należy, silnik się rozgrzewa, jednak problemem jest to, że wnętrze samochodu nie jest ogrzewane (nie włączają się w ogóle dmuchawy).

Jak ustawić, by wnętrze samochodu również było ogrzewane?
      poprawny link...(bez kropki) http://www.elcar.krakow.pl/t100.JPG
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• rogoz
        Rider
        • 2006
        • 397

bloosik, Na początek uwaga porządkowa - tematy nt. ogrzewań postojowych omawiamy w tym wątku: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=2303

Odnośnie opisanego problemu:
        - Webasto masz montowane fabrycznie czy dokładane?
        - klima zwykła czy climatronic?
        Pilot sterujący nie ma raczej nic do rzeczy.

Fabryczny założony piec zgodnie z instrukcją obsługi powinien włączyć dmuchawę gdy temperatura płynu chłodzącego przekroczy 50C.

Pierwszy powodem jaki mi przychodzi do głowy to padnięty bezpiecznik na wiązce pieca w obwodzie załączającym dmuchawę.

Komentarz

• Jac_ek
          RS
          • 2009
          • 1733

wysiadając z samochodu musisz ustawić temperaturę i nawiew na pokrętłach na ~1/3 mocy. Jeśli nie ustawisz nic to może nie zacząć dmuchać.
          - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• bloosik
            Classic
            • 2010
            • 2

Wybaczcie, że tak późno ale nie miałem wcześniej możliwości odpowiedzi.

-Webasto masz montowane fabrycznie czy dokładane?
            - klima zwykła czy climatronic?
            Montowane fabrycznie, do tego climatronic (odpada więc opcja z ustawianiem na 1/3 nawiewy) .

Fabryczny założony piec zgodnie z instrukcją obsługi powinien włączyć dmuchawę gdy temperatura płynu chłodzącego przekroczy 50C.
            Sprawdzę to, włączę po prostu na dłużej i dam znać czy działa.

Komentarz

• pablokinah
              Rider
              • 2010
              • 574

u mnie ostatnio też nie działała dmuchawa przy ogrzewaniu postojowym okazało się ze sie zwarły styki przekażnika ogrzewania które odpowiada za przełączanie zasilania dmuchawy z ogrzewania postojowego lub samochodu przekażnik w narauto kosztował mnie 14.99
              jakby co posiadam kabel vag

Komentarz

• tom.tom
                Rider
                • 2009
                • 296

A nie masz przypadkiem webasto w opcji dogrzewania samego silnika ? - tak montuje się często w nowych dieslach.

Ale nawet jeżeli tak jest, to masz zrobione praktycznie 95 % rzeczy potrzebnych do uruchomienia ogrzewania wnętrza samochodu. Wystarczy jedynie podpiąć dmuchawę oraz wpiąć się w climatronic. To pare h roboty. Dowiedz się wpierw, czy webasto pracuje w układzie dogrzewania silnika, czy w pełnej opcji grzania całego auta.

Jeżeli masz pełną opcję grzania silnika i wnetrza auta, a dmuchawa nie pracuje, sprawdź:

1. Czy bezpiecznik dmuchawy umieszczony w wiązce od Webasta nie jest przepalony (nie ten bezpiecznik w skrzynce z pozostałymi bezpiecznikami, tylko ten w wiązce od webasta gdzieś pod maską)
                2. Sprawdź czy działa przekaźnik załączający dmuchawę - też powinien być gdzies pod maską schowany
                3. Odczekaj w ogóle parę minut aż ciecz chłodząca rozgrzeje się do jakiś 40 st. C - dopiero wtedy włącza się dmuchawa, może to potrwać nawet 10 min. przy dużym mrozie.

Daj znać co wyszło z tego.

tom
                Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

Pracuję...