Zamieszczone przez Maru 123
Ogrzewanie postojowe Webasto
Zwiń
X
-
Ogrzewanie postojowe Webasto
Witam.
Mam następujący problem.
Zakupiłem samochód z ogrzewaniem postojowym firmy Webasto. Do sterowania tym systemem dostałem taki oto pilot: http://www.elcar.krakow.pl/t100.JPG
Wydaje się, że wszystko działa jak należy, silnik się rozgrzewa, jednak problemem jest to, że wnętrze samochodu nie jest ogrzewane (nie włączają się w ogóle dmuchawy).
Jak ustawić, by wnętrze samochodu również było ogrzewane?
-
-
Re: Ogrzewanie postojowe Webasto
Zamieszczone przez bloosikWitam.
Mam następujący problem.
Zakupiłem samochód z ogrzewaniem postojowym firmy Webasto. Do sterowania tym systemem dostałem taki oto pilot: http://www.elcar.krakow.pl/t100.JPG.
Wydaje się, że wszystko działa jak należy, silnik się rozgrzewa, jednak problemem jest to, że wnętrze samochodu nie jest ogrzewane (nie włączają się w ogóle dmuchawy).
Jak ustawić, by wnętrze samochodu również było ogrzewane?
Komentarz
-
-
bloosik, Na początek uwaga porządkowa - tematy nt. ogrzewań postojowych omawiamy w tym wątku: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=2303
Odnośnie opisanego problemu:
- Webasto masz montowane fabrycznie czy dokładane?
- klima zwykła czy climatronic?
Pilot sterujący nie ma raczej nic do rzeczy.
Fabryczny założony piec zgodnie z instrukcją obsługi powinien włączyć dmuchawę gdy temperatura płynu chłodzącego przekroczy 50C.
Pierwszy powodem jaki mi przychodzi do głowy to padnięty bezpiecznik na wiązce pieca w obwodzie załączającym dmuchawę.
Komentarz
-
-
wysiadając z samochodu musisz ustawić temperaturę i nawiew na pokrętłach na ~1/3 mocy. Jeśli nie ustawisz nic to może nie zacząć dmuchać.- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Wybaczcie, że tak późno ale nie miałem wcześniej możliwości odpowiedzi.
-Webasto masz montowane fabrycznie czy dokładane?
- klima zwykła czy climatronic?
Fabryczny założony piec zgodnie z instrukcją obsługi powinien włączyć dmuchawę gdy temperatura płynu chłodzącego przekroczy 50C.
Komentarz
-
-
A nie masz przypadkiem webasto w opcji dogrzewania samego silnika ? - tak montuje się często w nowych dieslach.
Ale nawet jeżeli tak jest, to masz zrobione praktycznie 95 % rzeczy potrzebnych do uruchomienia ogrzewania wnętrza samochodu. Wystarczy jedynie podpiąć dmuchawę oraz wpiąć się w climatronic. To pare h roboty. Dowiedz się wpierw, czy webasto pracuje w układzie dogrzewania silnika, czy w pełnej opcji grzania całego auta.
Jeżeli masz pełną opcję grzania silnika i wnetrza auta, a dmuchawa nie pracuje, sprawdź:
1. Czy bezpiecznik dmuchawy umieszczony w wiązce od Webasta nie jest przepalony (nie ten bezpiecznik w skrzynce z pozostałymi bezpiecznikami, tylko ten w wiązce od webasta gdzieś pod maską)
2. Sprawdź czy działa przekaźnik załączający dmuchawę - też powinien być gdzies pod maską schowany
3. Odczekaj w ogóle parę minut aż ciecz chłodząca rozgrzeje się do jakiś 40 st. C - dopiero wtedy włącza się dmuchawa, może to potrwać nawet 10 min. przy dużym mrozie.
Daj znać co wyszło z tego.
tomPozdrawiam tom_tom
Komentarz
-
Komentarz