Centralny zamek - szyna can. Pomocy!!!!!!!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukasz_sti
    Classic
    • 2012
    • 5

Witam Wszystkich forumowiczów,
    Mój mechanik wydał wyrok na katalizator. Niestety jest to dość droga sprawa (używki na allegro od 200do 500zł, nowy zamiennik kosztuje ok 900zł) dlatego chciałbym zapytać czy istnieje możliwość zastąpienia go czymś inny np. rurą downpipe lub strumienicą?
    A może ktoś by polecił jakiegoś pewnego człowieka handlującego częściami używanymi z okolic warszawy. Wiem że katalizator pasuje też z golfa 4 i audi a3.

Z góry dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam Paweł
  • vander
    Classic
    • 2010
    • 4

Opis awarii:
    1. Nie działa centralny zamek
    2. Gdy otwieram lewe dzwi to sygnał włączonych świateł nie działa. (gdy otwieram prawe dzwi sygnał otworzonych dzwi działa)
    3. Gdy otwieram lewe dzwi to oświetlenie wewnątrz samochodu się nie włancza (gdy otwieram prawe dzwi oświetlenie działa)
    4. Kluczyk jest napewno sprawny

Witam stało się to ok tydzien temu, wtedy gdy Polskę nawiedziała prawdziwa zima ok -18 stopni C. Samochód mi zamarzł i nie mogłem go otworzyć. Powiem tak: gdy siedze w środku i nacisne ten rygielek koło szyby od strony kierowcy to wszystkie dzwi się ryglują bez problemu. Gdy użyje klamki od strony kierowcy to wszystkie dzwi się automatycznie otwierają. Byłem u mechanika i powiedział mi on że to prawdopodobnie może być coś z szyną CAN która umiejscowiona jest pod nogami kierowcy. A może to tylko zamek jest zepsuty od strony kierowcy??

Nie prosze o opis jak to się naprawia tylko o zdiagnozowanie co może być zepsute i ile mniej więcej będzie mnie kosztować naprawa.

Z góry dziękuje za pomoc

Komentarz

• splawik
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1292

Zamieszczone przez vander
      Byłem u mechanika i powiedział mi on że to prawdopodobnie może być coś z szyną CAN która umiejscowiona jest pod nogami kierowcy.
      Może zmień mechanika. O1 nie ma magistrali CAN.
      A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
      AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
      O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
      -------------------------------------------------
      Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• dareks281
        Classic
        • 2009
        • 30

Witam najprawdopodobniej to krańcówka otwarcia drzwi jest w środku drzwi przy zamku,może zamarzła albo zdechła i trzeba ją wymienić. Pozdrawiam.

Komentarz

• tomus7
          RS
          • 2010
          • 1896
          • Peugeot

Zamieszczone przez dareks281
          Witam najprawdopodobniej to krańcówka otwarcia drzwi jest w środku drzwi przy zamku,może zamarzła albo zdechła i trzeba ją wymienić. Pozdrawiam.
          TZW Mikrostyk
          ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
          http://www.bunkry.pl/pl/index.html
          a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
          http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
          Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• vander
            Classic
            • 2010
            • 4

Czyli jak Octavia nie ma magistrali CAN to wystarczy tylko rozebrac drzwi od strony kierowcy i wymienić lub przeczyścić mikrostyk i będzie hulać. Nie wiem czego gość był przekonany że to jakieś kable w szynie CAN szlag trafił???. A po co jest ta szyna Can i od którego rocznika w Octavi ją zakładali. Mój rocznik to 2002

Komentarz

• zgucio
              Rider
              • 2007
              • 691

przerabiałem ten problem

pod kierownicą jest moduł komfortu i to może być jego wina podłączpod vaga i powinno pokazać w czym problem

może to być wina też modułu w drzwiach kierowcy lub poprostu przetarte przewody między drzwiami a słupkiem w gumowej osłonie lubią pękać

centralny nie działa w żadnych drzwiach czy tylko w drzwiach kierwocy podłacz kompa i zczytaj jakie ma błedy
              ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• vander
                Classic
                • 2010
                • 4

Centralny nie reaguje na sygnał z kluczyka. bo jak nacisne palcem rygielek od strony kierowcy to wtedy działa i zamykają się wszystkie drzwi.

[ Dodano: Nie 12 Gru, 10 12:13 ]
                A co to jest ten moduł komfortu ??. Do czego ma zastosowanie.
                Pozdro

Komentarz

• zgucio
                  Rider
                  • 2007
                  • 691

moduł komfortu to taka czarna puszka z elektroniką koszt używanej około 100-150 zł koszt nowej chyba 900 zł

z tego co piszesz wynika że wina leży właśnie w module komfortu podłącz pod vaga i wszystko wyjdzie
                  tu masz moduł na zdjęciu http://allegro.pl/modul-komfortu-gol...364448266.html są różne modele na 1,2 albo 3 wtyczki jeśli wyjdzie że to moduł trzeba zczytać jego numer i kupić identyczny wymiana zajmuje około 20 minut

Komentarz

• largofpns
                    Classic
                    • 2008
                    • 16

Może tu coś znajdziesz, przerabiałem podobny temat...

LINK

Komentarz

• vander
                      Classic
                      • 2010
                      • 4

Witam mam jeszcze pytanie. Czy moduł komfortu to nie to samo co szyna CAN. Jak nie, to czym się różni. Pisałeś że moduł komfortu jest pod kierownicą. Mechanik powiedział że usterka lezy po stronie szyny CAN która jest pod nogami kierowcy. Z tego co on mi tłumaczył to szyna CAN wygląda podobnie to tego zdjęcia z allegro. Rozjaśnij mnie.
                      Pozdrawiam

Komentarz

• zgucio
                        Rider
                        • 2007
                        • 691

nie powiem ci czy moduł komfortu to to samo co szyna CAN. Według mnie na szyne Can łaczy sie kilka elementów które ze sobą się łączą ale nie chce wprowadzać cię w błąd.

w moim przypadku gdy podpiąłem vaga wyszło szyna Can uszkodzona czy coś takiego (mineło rok od tego czasu) brak łączności z drzwiami lewe przednie, prawe przednie itp
                        po diagnozie wyszło, że do wymiany mam moduł w drzwiach kierowcy( wszyskie drzwi mają dodatkowo swój moduł) tylko że ja miałem troche inne objawy opisane z resztą dzieś na forum.

jeśli nie podłączysz pod vaga to jest to wróżenie z fusów

przyczyny mogą być takie w twoim pzypadku:
                        uszkodzony moduł komfortu
                        przetarty przewód na łaczeniu drzwi ze słupkiem
                        uszkodzony zamek
                        najmniej prawdpodobne wydaje mi się uszkodzenie modułu w samych drzwiach ponieważ szyby i lusterka ci działają oraz centralka od środka zamyka wszystkie drzwi.

Komentarz

Pracuję...