Octavia 1,9 tdi ASV 110 KM - taci moc w nietypowy sposób.
Witam
Szukałem na forum ale nie mogę znaleźć co pasowało by do mojego problemu. Moja Octavia dziwnie się zachowuje - raz ma normalną moc, za chwilę trochę się muli (nie wchodząc w tryb awaryjny), innym razem wchodzi w tryb awaryjny.
Najlepsze jest to że nie wyskakuje żaden błąd. Nawet jak kilka razy wejdzie w tryb awaryjny nie ma żadnego błędu i nie ma punktu zaczepienia.
Dodam jeszcze że około poł roku temu wymieniony był: Interculer, przepływka (bosch), czyszczone turbo. po naprawie wszystko chodziło dobrze.
Jesli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o pomoc - jadę do rodzinki na święta 400km a takim niesprawnym autkiem to średnia przyjemność.
Pomyślałem jeszcze ze może to coś z paliwem. Sprawdziłem - filtr paliwa wymieniałem :shock: 100tkm temu. Zobaczymy jak będzie po wymianie filtra i zalalniu dobrym paliwem. Jak to nie pomoże to jakiś fachman musi zobaczyc logi.
może być wiele przyczyn przy których występują takie objawy. Miałem dokładnie taki sam silnik w GOLF IV. Tego typu zachowanie jest dosyć częste w tych silnikach (zmienna geometria łopatek). Mając taki problem próbowałem już prawie wszystkiego począwszy od EGR po przegląd turbawki. U mnie problem był z gruszką od zmiennej geometrii łopatek (przerdzewiała - 200tys km) - sprawdził bym to dokładnie również w Twoim przypadku. Efekt przeładowania lub niedoładowania co zasugerował rumianko myślę że może być dobrym tropem. Po nowym roku mogę udostępnić Ci VAGA w celu zrobienia logu.
u mnie problem był trudny do zdiagnozowania bo stało się po podniesieniu mocy do 140km - okazało się że to tylko zbieg okoliczności.
Komentarz