[O1] Hamulce

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jojo0392
    Drive
    • 2012
    • 84

[O1] Hamulce

Szkodnicki, to mogłem być ja

byłem z żoną w szkole i po 3 minutach już było po zawodach okazało się wykładowca odpadł i jest luz więc po sklepach całkiem możliwe że przed 10 jechałem do domu ale nikt nie trąbił albo za głośno słuchałem CB

co do koloru dosyć dziwnie mam zakurzony samochód samochód był wilgotny po myciu i zawiało piaseczkiem
  • kozak13
    Drive
    • 2010
    • 56

[O1] Hamulce

Witam
    Szukałem na necie i forum ale nie znalazłem problemu podobnego do mojego dlatego pytam.

Problem dotyczy hamulców. Do tej pory działały bardzo dobrze, ABS działał, samochód hamował dość dynamicznie.
    ostatnimi dniami rano jak ruszam to pedał robi się twardy przy próbie hamowania a auto coraz słabiej hamuje. Trzeba mocno docisnąć żeby awaryjnie wyhamować. Może byc problem żeby zablokować koła przy mocniejszym hamowaniu bo trzeba naprawde mocno docisnąć pedął hamulca.
    Po kilku użyciach problem twardego pedału zanika jednak hamulce dalej działają niepewnie.
    Płyn jest kontrolka nie mryga. Mechanik który przekładał auto w sierpniu kazał mi odpowietrzyć auto po jakimś czasie ale ja tego nie zrobiłem. czy może to być problem zapowietrzenia hamulców.

Komentarz

• jacki64
      Drive
      • 2010
      • 82
      • Octavia I (1U2)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Może to po prostu lód tworzący się na tarczach.( rozgrzane tarcze pokrywają się parą która zamarza gdy auto stoi pod chmórką. Ja ostatnio mam podobnie. Rano hamulce działają słabo ale po przejechaniu 100m i kilkakrotnym przyhamowaniu jest ok. Możliwe też że już pora na wymianę płynu hamulcowego który absorbuje wilgoć gdy jest stary.

Komentarz

• kozak13
        Drive
        • 2010
        • 56

Zamieszczone przez jacki64
        Może to po prostu lód tworzący się na tarczach.( rozgrzane tarcze pokrywają się parą która zamarza gdy auto stoi pod chmórką. Ja ostatnio mam podobnie. Rano hamulce działają słabo ale po przejechaniu 100m i kilkakrotnym przyhamowaniu jest ok. Możliwe też że już pora na wymianę płynu hamulcowego który absorbuje wilgoć gdy jest stary.
        Hmm.. no teoretycznie płyn był zmieniony przy przekładce, chyba że mnie mechanik oszukał, natomiast niepokoi mnie to że ten pedał na początku trochę twardy potem już jakby normalnie. Hamulce działają zdecydowanie słabiej niż wcześniej.

Komentarz

Pracuję...