Super Łukasz, bezawaryjności życzę
dsg skrzypienie podczas jazdy
Zwiń
X
-
dsg skrzypienie podczas jazdy
Witam - starałem się uważnie prześledzić poprzednie posty nt problemów wersji z DSG jednak być może wskutek mojej nieuwagi nie zauważyłem wątku o pomoc w rozwiązaniu problemu nt którego się zwracam:
Otóż - jestem posiadaczem octavii II z 2007 r z dsg,wersja 105 KM podciągnięta przez EcuSoft.Mam ją od nowości.Obecny przebieg to 62400km.Pojawiła się dosyć niepokojąca dla mnie usterka z którą nie umie sobie poradzić ASO - otóż przy ujemnych temp , podczas jazdy (niezależnie od prędkości oraz wybranego przełożenia) podczas obciążenia silnika - górka,podjazd,przyśpieszanie - pojawia się metaliczny dźwięk , skrzypienie etc.Czytałem na forum , rozważam wskazanie dwumasy , jednak mój problem nie pojawia się na wolnych obrotach ani nie ma charakteru osłabienia mocy bądź opóźnienia reakcji na gaz - auto wykonuje polecenia kierowcy jednak z towarzyszeniem potwornego skrzypienia które dochodzi spod samochodu , jest lepiej słyszalne w kabinie niż na zewnątrz ,wg mechaników z ASo zlokalizowane jest w okolicach łączenia skrzyni z silnikiem.Wszelkie wskazania urządzeń diagnostyczych nie wykazują błędów.Rada serwisantów - wymień dwumasę i zobaczymy - gwarancji nie ma.Zastanawiające jest to że w temp dodatnich , objaw ustaje.Wg wiedzy jaką posiadam dwumasa jeśli pada to pada a nie strzela focha na mrozieCzy któś może mi pomóc?
-
-
Nie wiem czy moja rada coś pomoże, ale w tej sytuacji każda (tym bardziej mało kosztowna) wydaje się cenną. Kiedyś czytałem o wibracjach jakie dostawał silnik właśnie przy obciążeniu. (wibracje + jakiś „luźny” element i objawy mogą być podobne) Nie dotyczyło to wyłącznie aut z DSG, ale nie wykluczam, że to możliwe. Lekarstwem na tą bolączkę była prosta wymiana śrub mocujących przednie sanki do podwozia. Po jakimś czasie wyciągały się, czy coś w tym stylu. Więcej informacji odnajdziesz na forum VW usterka dotyczyła Golfa V. nie wiem czy pomoże w twoim przypadku, ale koszty minimalne, a spróbować warto. (to w końcu nie dwumasa – a przy DSG to nawet dwie)
Życzę szybkiego i taniego rozwiązania problemu.Staszek
Komentarz
-
Komentarz