Zamieszczone przez radekgw
Problemy z zarejestrunkiem 1.9TDI OII FL EURO4,czy wy też??
Zwiń
X
-
Problemy z zarejestrunkiem 1.9TDI OII FL EURO4,czy wy też??
W rodzinie zakupiliśmy Skodę 0IIFL z silnikiem 1.9 TDI z 2010 roku ale zarejestrowaliśmy w styczniu 2011 i po paru dniach mamy telefon z urzędu komunikacji, że musimy zwrócić kartę pojazdu i homologacje bo silnik jest EURO4 .Z racji tego że nowe przepisy weszły że tylko silniki EURO5 można rejestrować,chodzi o nowe auta.I musimy czekać na decyzję,czy wy też koledzy tak macie? :evil:
-
-
Zamieszczone przez seba12aSprzedawcy tez nieźle polecieli idź do nich i może oni mają jakieś zaswiadczenia.
Zgodnie z Prawem o ruchu drogowym i załącznikiem nr. 11, część B do rozporządzenia ministra infrastruktury w sprawie homologacji typu pojazdów samochodowych i przyczep, producent lub importer pojazdów wyposażonych w silniki spełniające limity emisji zanieczyszczeń Euro 4, może złożyć wniosek do Ministra Infrastruktury o wydanie decyzji zwalniającej z obowiązku uzyskania świadectwa homologacji typu w ramach końcowej partii produkcji. Decyzja taka umożliwia sprzedaż i rejestrację pojazdów nie spełniających nowych limitów emisji zanieczyszczeń.
Zwolnienie z obowiązku uzyskania świadectwa homologacji typu pojazdu może być wydane maksymalnie dla 10% pojazdów kategorii M1 jednego lub więcej typów i dla 30% liczby pojazdów kategorii N1. Odsetek aut obliczany jest od wszystkich pojazdów wprowadzonych do obrotu w okresie 12 miesięcy przed datą utraty ważności świadectwa homologacji tego typu pojazdu.
Okres ważności zwolnienia nie może przekraczać 12 miesięcy dla pojazdów kompletnych i 18 miesięcy dla pojazdów skompletowanych, od chwili utraty ważności świadectwa homologacji typu pojazdu. Oznacza to, że pewna liczba samochodów osobowych, spełniających tylko normę Euro 4 będzie mogła być sprzedawana przez cały 2011 rok.
papierologia się przemieli i pewnie zarejestrujesz, szkoda, że nie dopełniono tych formalności wcześniej, sprzedawca powinien o takich niedogodnościach poinformować IMO.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fermikzakupiliśmy Skodę 0IIFL z silnikiem 1.9 TDI z 2010 roku ale zarejestrowaliśmy w styczniu 2011
I tu jest wasz problem. Sprzedawca na pewno jest już przygotowany na rejestrowanie aut w 2011, ale wy kupiliście w 2010, więc nie musiał dołączać żadnych dodatkowych kwitów.
zrób tak jak mówi seba12a, idż do sprzedawcy po ten kwit i wtedy do WK.Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez seba12ajakby poinformowali to nie wiem kto by kupił nowy i chciał się szarpać :lol:
pewnie autor to potwierdzi.
albo nasi dilerzy ulubieni powiedzą jak to się robi.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
sam fakt zwracania dokumentów i kolejne podróże do urzędasów to dla mnie szarpanie
Dziwi mnie jak to przeszło i dopiero teraz im sie przypomniałaZarabiam - podatek, lokata - podatek, kupuje auto -podatek, benzyna - 3zł podatku, sprzedaje samochód podatek. Ile % zostaje z moich pieniędzy ? 20% ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez seba12asam fakt zwracania dokumentów i kolejne podróże do urzędasów to dla mnie szarpanie
[ Dodano: Sob 15 Sty, 11 11:50 ]
a cały czas trwają wyprzedaże 2010 więc na pewno będzie.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Ja mam zarejestrowane auto i to ich broszka w komunikacja żeby to załatwić ,ale chciałem dowiedzieć się jak to jest u innych bo nie tylko ja rejestruje z 2010 w 2011 ,dokumenty do rejestracji przyszły mi w styczniu :evil:
[ Dodano: Sob 15 Sty, 11 12:33 ]
Zamieszczone przez alfeeZamieszczone przez fermikzakupiliśmy Skodę 0IIFL z silnikiem 1.9 TDI z 2010 roku ale zarejestrowaliśmy w styczniu 2011
I tu jest wasz problem. Sprzedawca na pewno jest już przygotowany na rejestrowanie aut w 2011, ale wy kupiliście w 2010, więc nie musiał dołączać żadnych dodatkowych kwitów.
zrób tak jak mówi seba12a, idż do sprzedawcy po ten kwit i wtedy do WK.
Wg mnie musi być dealer przygotowany na to, bo odbiór był w styczniu, dokumenty do rejestracji przyszły mi w styczniu :?
[ Dodano: Sob 15 Sty, 11 12:35 ]
Tylko ciekawy jestem jak to jest u innych i jak rozwikła się sprawa :evil:
Komentarz
-
-
Tak zarejestrowany jest,zadzwonili i powiedzieli żeby zwrócić . Oni do dealera podobno mają wysłać tą kartę pojazdu i homologacje,wiem żaden problem ale karta potrzebna jest i homologacja no nie? :wink:
[ Dodano: Sob 15 Sty, 11 12:48 ]
Jakbym nie zwrócił to by nie wysłali tych dokumentów moich tam gdzie potrzeba :evil: ,a gdzie one idą to nie wiem bo to już mnie nie interesuje :wink: .Mi tylko chodzi o pozytywny zwrot karty i homologacji :evil:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DzidaDla mnie ta cała sytuacja jest przynajmniej śmieszna. Rejestracja pojazdu jest zdaje się decyzją administracyjną, więc zdaje się że ktoś z okienka dał dupy i teraz probuje to odkręcić. Na twoim miejscu skontaktowałbym się z naczelnikiem/kierownikiem który nadzoruje tenże urząd.
Komentarz
-
Komentarz