[O1] Woda w aucie - wszystkie sposoby zawiodły....

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sylwester_1124
    Classic
    • 2010
    • 30

No właśnie ten silnik taki sobie (jeździłem spokojnie), ale np 1,4 TSi - pewnie pociągnie.

Ogólnie fabia II jest całkiem niezła, tylko oczywiście trzeba mieć trochę koni pod nogą.

A teraz najlepsze - jestem już ze swoją Octavką. Za wynajem Fabii - nic nie zapłaciłem i to najważniejsze.
  • Kasiunia
    Drive
    • 2009
    • 93

Pozwalam sobie zalozyc nowy temat, bo wszystkie sposoby zawiodly. Tzn. sprawdzona folia w drzwiach, odplywy w progach, uszczelki, szczeliny, szpary, polewanie woda i NIC! Dodatkowo auto bylo u mechanika, dumal, dumal, wszystko jeszcze raz dokladnie sprawdzil i nic nie znalazl. W zasadzie usunal skutek, ale po tygodniu woda w aucie znowu byla.

Forumowe podpowiedzi prtzeanalizowane niemalze wszystkie, wiec linkow nie musicie wklejac :/

Macie jakies nowe pomysly?

Przypomne, ze woda glownie jest na podlodze z tylu - za siedzeniem kierowcy, choc pod nogami kierowcy troche tez - podejrzewam, ze jedynie przesiaka od tylu.

Dodatkowo dzis wymieniona zostala szyba czolowa (kamien spod tira) i tam sprawdzone tez ew. mozliwosci i nic.

Nie wiem juz co robic. W zasadzie to nie przeszkadza teraz, choc glupio kogos za kierowca posadzic. Jak wsiadzie w adidasach, to bedzie wstyd. W mrozy ostro paruja i zamarzaja szyby od srodka. A dzis - bez przesady - wyciagnalam ok. 10 pelnych szklanek wody z podlogi za siedzeniem kierowcy...

Moze woda posiaka np. od podwozia podczas jazdy w deszczu? jest taka mozliwosc?

Komentarz

• oizo
      Rider
      • 2010
      • 394
      • Octavia I combi (1U5)
      • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Masz kombi? ja miałem u siebie kiepską uszczelkę na tylnej klapie i przez uszczelkę woda ściekała po podłodze bagażnika pod tylnymi siedzeniami aż na podłogę za kierowca.
      Masz mokro pod siedzeniami z tyłu?
      Moja furka
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29517

Komentarz

• Kasiunia
        Drive
        • 2009
        • 93

Mam liftback. Czyli tylna klapa podnoszona z szyba.
        Musze sprawdzic po siedzeniami. Dzieki!

[ Dodano: Pon 07 Lut, 11 20:47 ]
        Siedzenia i pod - suche :/

Komentarz

• deviltomek
          Ambiente
          • 2010
          • 246

sprawdz tez uszczelke pod antena radiową

Komentarz

• pablo_doctor
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 791

Zamieszczone przez deviltomek
            sprawdz tez uszczelke pod antena radiową
            i pod glowica

antena to odpada bo wczesniej woda pojawila by sie na podsufitce.

w suchy dzien niej jedna osoba z swiatlem siedzi w srodku druga leje po aucie z gory jesli woda sciega z gory to napewno zobaczy a jesli jak sugrujesz woda dostaje sie od podwozia to powinno byc sucho.
            problem troche wnerwiajacy - jakis czas walczylem z przeciekajaca klapa w HB po kilku miesiacach sukces powodzenia
            pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• Biszczu
              RS
              • 2011
              • 5567

Re: Woda w aucie - wszystkie sposoby zawiodły....

Zamieszczone przez Kasiunia
              W mrozy ostro paruja i zamarzaja szyby od srodka. A dzis - bez przesady - wyciagnalam ok. 10 pelnych szklanek wody z podlogi za siedzeniem kierowcy...
              może to głupi sposób na parowanie i zamarzanie szyb, ale ja w swoim Octavianie powiesiłem samochodowe pochłaniacze wilgoci i szyby mi nie parują oraz szybciej schną dywaniki. Może chociaż Tobie by coś takiego minimalnie pomogło
              "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• pablo_doctor
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2007
                • 791

Re: Woda w aucie - wszystkie sposoby zawiodły....

Zamieszczone przez Biszczu
                W mrozy ostro paruja i zamarzaja szyby od srodka. A dzis - bez przesady - wyciagnalam ok. 10 pelnych szklanek wody z podlogi za siedzeniem kierowcy...
                może to głupi sposób na parowanie i zamarzanie szyb, ale ja w swoim Octavianie powiesiłem samochodowe pochłaniacze wilgoci i szyby mi nie parują oraz szybciej schną dywaniki. Może chociaż Tobie by coś takiego minimalnie pomogło

to dobry pomysl mialem taki wlasnie w bagazniku nim znnalazlem przeciek.
                pablo_doctor

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

Komentarz

• Biszczu
                  RS
                  • 2011
                  • 5567

takie pochłaniacze na Alledrogo kosztują niecałe 11 pln za 3 szt wystarczy wpisać "pochłaniacz samochodowy"
                  "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Kasiunia
                    Drive
                    • 2009
                    • 93

Taki pochlaniacz wlasnie juz mam i zastosuje.
                    Zastosuje sie tez do Waszych rad.
                    Pablo, gdzie dokladnie miales przeciek?

Komentarz

• outlaw
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 237
                      • Octavia I (1U2)
                      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

witam mam podobny problem , jakis czas temu, po zimie przyszlo cieplo i otworzylem klape heatchbaka i woda ciurkiem sie polala jakies pol litra :shock: , teraz jest tak ze jak pada lub jest wilgoc w powietrzu to sie leje , nie wiem co i gdzie ,mam spryskiwiacz tylnej szyby ale , przewody sprawdzilem i nic, czy moze od stania na wolnej przestrzeni bez wiaty itp. tak bedzie sie dziac, wiem ze najlepiej aby auto bylo w garazu,
                      Załączone pliki
                      prawidłowa odległość ,mniejsza od większej

Komentarz

• piotrek_os
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8162
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

outlaw, popros kogos zeby pstryknal spryskiwaczem tylniej szyby a Ty wylukaj....100% gdzies bedzie lecialo jak w klapie woda tzn płyn - weź to powachaj i bedzie wanialo płynem
                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• outlaw
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 237
                          • Octavia I (1U2)
                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

nie to nie plyn , woda czysta kuna ,podejzewam ze to , (uszczelka) tam jak sie konczy szyba i idzie blacha, lub klej na ktora jest mocowana szyba puscil,bo mam podgrzewana szybe

Komentarz

• eMeM
                            Drive
                            • 2010
                            • 73

outlaw, miałem to samo w sedanie. Przyczyną był plastik który po prostu ze starości puszczał wodę . Zalany cały bagażnik. Plastik znajduje się pod czarnymi plastikami od wewnątrz a woda dostawała się jak by to wytłumaczyć. Otwierając bagażnik jest listwa nad błotnikiem wykończeniowa i tak woda się dostała i ujście znalazła na plastiku

Komentarz

• outlaw
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 237
                              • Octavia I (1U2)
                              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

:shock: :shock: :shock: dzis to samo woda i nie wiem gdzie

[ Dodano: Wto 08 Lut, 11 23:18 ]
                              foty odbojow

[ Dodano: Wto 08 Lut, 11 23:19 ]
                              :shock:

[ Dodano: Wto 08 Lut, 11 23:21 ]

[ Dodano: Wto 08 Lut, 11 23:24 ]
                              co jest kuna z tym dodawaniem zdjec

Komentarz

• Jeżyk
                                Rider
                                • 2009
                                • 691

Kasiunia, w zasadzie główną przyczyną pojawienia się wody z tyłu za kierowcą jest nieszczelny odpływ lub zerwana rurka odpływowa z szyberdachu. Sprawdź jeśli takowy posiadasz. Zakładam, że uszczelkę drzwi, folię w drzwiach, kanał wentylacyjny i korki w pododze mechanik sprawdził. Powodzenia.
                                Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• outlaw
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 237
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

to te male odboje u dolu klapy bagznika wyciaglem je i tez byla woda :cry:
                                  Załączone pliki

Komentarz

• lolo
                                    Classic
                                    • 2009
                                    • 39

W zeszłym roku też prowadziłem walkę z wodą w octavii, również byłem załamany bo przez 2 -3 miesiące przerabiałem dosłownie wszystkie miejsca i pomysły z forum i po porządnym osuszeniu znowu po paru - parunastu dniach woda. A teraz rozwiązanie
                                    Przy suszeniu zauważyłem pod pedałami że sączy się woda z pod korków zaślepiających otwory profilu konstrukcyjnego auta (u zbiegu podłogi i ściany grodziowej) otworzyłem korek i ukazała się fontanna, czyli woda najpierw dostawała się do profilu, później wylewała na podłogę. Nieszczelność ukazała się po zdjęciu nadkola i dokładnych oględzinach w miejscu łączenia dwóch blach, i dokładnie tamtędy spływa woda z podszybia. A już miałem przewiercić ten profil od spodu samochodu żeby zwyczajnie ta woda odpływała z niego. Od tamtej pory w aucie nastała susza i nie ma nawet najmniejszego problemu z parowaniem szyb. Podsumowując według mnie wszyscy co mają problem z parującymi szybami niech się biorą za szukanie przecieku w tym dziurawym samochodzie, bo nowe filtry kabinowe co chwila i non stop jazda z klimą + grzanie to tylko złudzenie i półśrodki. Polecam rozbebeszyć tapicerkę, jedna osoba z wężem z ciśnieniem na zewnątrz, druga w środku, najpierw porządnie wysuszyć żeby zauważyć choćby najmniejszy przeciek, i nie poddawać się !
                                    Jak w domu znajdę fotki z naprawy to załączę.

Komentarz

• Kasiunia
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 93

Szyberu nie mam..
                                      Kanal wentylacyjny?
                                      Ktory?
                                      Korki w podlodze - nie wiem, trzeba byloby sprawdzic. Tez o tym mysle.

A mozliwe, by dostawala sie przez otwory w dachu, w ktore montuje sie bagaznik dachowy?
                                      Tylko czemu przez 10 lat sie woda nie pojawiala, a otwory byly..

[ Dodano: Sro 09 Lut, 11 13:09 ]
                                      Zamieszczone przez lolo
                                      Bardzo poprose, pokaze temat mojemu mechanikowi...

Komentarz

• pablo_doctor
                                        Elegance
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 791

Szyberu nie mam..
                                        Kanal wentylacyjny?
                                        Ktory?
                                        Korki w podlodze - nie wiem, trzeba byloby sprawdzic. Tez o tym mysle.

A mozliwe, by dostawala sie przez otwory w dachu, w ktore montuje sie bagaznik dachowy?
                                        Tylko czemu przez 10 lat sie woda nie pojawiala, a otwory byly..

[ Dodano: Sro 09 Lut, 11 13:09 ]
                                        Zamieszczone przez lolo
                                        Bardzo poprose, pokaze temat mojemu mechanikowi...
                                        na 99% otwory do montowanie bagaznika odpadaja. tez tam szukalem.
                                        U mnie woda lala sie do bagaznika jak juz wspominalem - przyczyna byla uszczelka /wygladala normalnie/ w lewym gornym rogu bagaznika.

a test lania wody ??
                                        pablo_doctor

Komentarz

• Kasiunia
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 93

test nic nie dal, ale jeszcze zrobie to profesjonalniej

Komentarz

• Jeżyk
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 691

Kasiunia podjedź na myjnię i poproś żeby ustawili tylko mycie podwozia (jest taka możliwość) wykluczysz lub potwierdzisz przeciekanie od spodu przez te zaślepki w podłodze. Kanał wentylacyjny w tunelu tam gdzie jest hamulec ręczny. Sprawdź z tyłu pod siedzeniem czy nie ma tam przecieków. W O1 z boku tunelu jest kratka dmuchająca na nogi tylnego pasażera. Można zdjąć osłonę tunelu i tam zobaczyć czy nie jest mokro. Gdyby lało się z bagażnika to pod tylną kanapą będzie mokro tak, że to też w ten sposób można potwierdzić lub wykluczyć. Jedyna rada to zdemontować CAŁĄ wykładzinę z wytłumieniem do gołej blachy i wówczas znajdziesz bez problemu przeciek. Jest to robota straszna gdy nie ma się garażu a na zewnątrz zima ale wydaje mi się, że jest to jedyna skuteczna metoda w TWOIM przypadku. Skoro zawiodły już wszystkie porady z forum to poszukaj jeszcze w komorze silnika po stronie pasażera jest otwór i jeżeli nie jest zaślepiony to tamtędy się leje. Był taki przypadek opisany na forum i kolega znalazł w ten sposób przeciek, że zdemontował CAŁĄ wykładzinę, relacja ze zdjęciami jest na forum. Dzisiaj już muszę pędzić do pracy ale będę z uwagą śledził Twój problem i poszukam na forum wszystkich możliwych usterek w tym temacie. Pozdrawiam, Jeżyk.
                                            Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• deviltomek
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 246

nie wiem dlaczego wykluczacie antene sadzac ze bylby slad na podsufitce, przeciez podsufitka jest nieprzemakalna (nasaczona chodzby lakierem z drugiej strony) a woda po podsufitce i potem slupkach cieknie do bagaznika, widac pionowe pekniecia na uszczelce pod antena

Komentarz

• tgf1
                                                Classic
                                                • 2011
                                                • 4
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Miałem taki przyp. w Cordobie. Przyczyną okazały się otwory technologiczne w płycie podwoziowej a w zasadzie ich brak. Po podniesieniu samochodu na podnośniku palcem można było dotknąć tapicerki wewnątrz auta która sukcesywnie nasiąkała wodą.

Komentarz

• Kasiunia
                                                  Drive
                                                  • 2009
                                                  • 93

Dzieki chlopaki@
                                                  Poki co ustaje przy podsiakach od podwozia. Do wiosny doczekam, a pozniej sie tym zajme. Inna sprawa, ze strasznie dziurawe to auto, ale kochane za to

Wlasnie wskakuje 301 kkm u pierwszego wlasciciela!!! No, pierw licznik naczynali rodzice, teraz sluzy mi

Komentarz

Pracuję...