samoczynne otwarcie szyb

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • suchy_lub
    Classic
    • 2011
    • 4

samoczynne otwarcie szyb

mam takie pytanko. Czy trzeba miec znaczek ocp u witka czy tylko trzeba sie powolac na ocp i umowic zgodnie z watkiem forumowym. Widzialem ze troche osob umawialo sie nie tylko skodami.
    Mam tez prosbe do osob co robily 1.8 tsi o informacje czy byly jakies problemy bo wacham sie przed chipek przed dluzszym wyjazdem do wloch szczegolnie ze tam rzadko 98 jest
  • m.b.
    Classic
    • 2010
    • 36

samoczynne otwarcie szyb

Witam
    Dziś podczas jazdy słychać było kilkukrotne stuknięcie jakby centralny albo jakiś przekaźnik po czym opadły mi wszystkie szyby. Jak chciałem podnieść to szły w górę jednak po zwolnieniu przycisku podnoszenia same znów w dół. Na zewnątrz -2 stopnie a tu wiatr w włosach. Odblokował się dopiero po wyłączeniu zapłonu aktywacja alarmu z podniesieniem szyb i odblokowanie znów działa :shock: . Mam gwarancję i na pewno się wybiorę ale może ktoś miał taki przypadek bo zastanawiam się co może być powodem wygląda to jakby problem od strony sterowania (ale zwarcie ,wilgoć a może soft) A jeszcze jedno może nie istotne mam niefabryczny alarm.
    >Focus II
    >OII combi 1.8

Komentarz

• lookashECL
      Rider
      • 2009
      • 416
      • Rapid (NH3)

chyba zalało ci sterownik modułu komfortu, który znajduje się w drzwiach kierowcy.
      Zdejmij tapicerke i polookaj co i jak.
      Często tak się dziej jak deszcz zamoczy wtyczki.
      Była Octa 90 w dizlu teraz jest Rapid w benzynie KONICHIWA... !!!

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

Zamieszczone przez lookashECL
        chyba zalało ci sterownik modułu komfortu, który znajduje się w drzwiach kierowcy.
        Zdejmij tapicerke i polookaj co i jak.
        Często tak się dziej jak deszcz zamoczy wtyczki.
        Tak było w OI. W OII "zalanie" modułu w drzwiach to "wyższa szkoła jazdy"...

Jeśli alarm steruje domykaniem szyb ( domyka sam bez trzymania przycisku zamykania na pilocie ) to może być jego wina, ale... sprawdziłbym jeszcze przełącznik od centralnego na konsoli środkowej. Dokładnie w piątek miałem podobną przygodę. Wychodzę z żoną ze sklepu, wsiadamy odpalam silnik, spuszczam ręczny, wrzucam wsteczny i w tym momencie wszystkie szyby poszły w dół. Przyciski na drzwiach nie reagują, myślę co jest do cholery???
        Załapałem po ok. 10 sek. szarpania się z przełącznikami. Żona położyła portfel między siedzeniami, a ja tak niefortunnie go docisnąłem rączką ręcznego, że nacisnął na stałe na przełącznik centralnego ( w kierunku "otwieranie" ) i szyby poszły w dół...
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• lookashECL
          Rider
          • 2009
          • 416
          • Rapid (NH3)

O przepraszam :P
          Faktycznie nie zauważyłem że to Octa II FL
          Była Octa 90 w dizlu teraz jest Rapid w benzynie KONICHIWA... !!!

Komentarz

• m.b.
            Classic
            • 2010
            • 36

witam
            W niedzielę deszczu nie było ale cenna informacja może po myciu choć mineły już z dwa dni od ostatniej kąpieli, a co do przycisku na konsoli środkowej to jeśli jest cały czas wciśnięty zamknij to szyba po naciśnięciu przycisku na drzwiach w górę nie idzie a ja mogłem podnieść szybę w górę, ale w momencie puszczenia przełącznika na drzwiach szyba zjeżdżała całkowicie w dół. I tyczy się to wszystkich szyb :?
            >Focus II
            >OII combi 1.8

Komentarz

• Tabel
              Rider
              • 2007
              • 312
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Żeby nie zakładać nowego tematu i żeby znowu nadgorliwi "koledzy" nie zarzucali mi, że nie używam opcji "szukaj" piszę w tym temacie.

Mam taki problem z szybami. Jak otworzę na maxa oba okna z przodu i potem je zamykam jednocześnie to robi się tak, że szyba kierowcy zamyka się bez problemu a szyba w drzwiach pasażera dochodzi mniej więcej do 1/4 wysokości i cofa się sama do dołu. Nie dzieje się tak zawsze ale już kilka razy tak się stało. Co to może być i jak rozwiązać to. Octavia II 2007 Ambiente.
              ŚKODA 120 L z 1977 roku.
              ŚKODA OCTAVIA II z 2007 roku.

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

Tabel, problem jest znany i o ile pamiętam wystarczy przesmarować prowadnice szyby ( szyba się cofa bo działa układ przeciążeniowy ), nie wiadomo czemu tylko w drzwiach pasażera. Ktoś to na forum opisywał, jak znajdę to wrzucę linka ( chyba że ten ktoś się odezwie pierwszy ).

EDIT

Dobra znalazłem, info jest TUTAJ
                Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Tabel
                  Rider
                  • 2007
                  • 312
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

kowal 2002, dziękuję Ci za pomoc i szybką odpowiedź. Pozdrawiam.
                  ŚKODA 120 L z 1977 roku.
                  ŚKODA OCTAVIA II z 2007 roku.

Komentarz

Pracuję...