Mój problem jest taki -> podjechałem sobie pod sklep mamy żeby ją zabrać . Zgasiłem samochód i po jakiś 20 min odpaliłem i po jakiś 3 min samochód nagle zgasł i wszystko zaczęło wariować a mianowicie ryglowanie drzwi nie zamyka ani nie odtwiera drzwi nie ma żadnych świateł wenątrz i zawnątrz a gdy przekręcam stacyjke świeci sie symbol aku i po paru sekundach wszystkie symbole i ciągle miga symbol od drzwi i cały czas jakby jakiś przekaźnik brzęczy ( a jak zgaśnie immo to zostaje tylko symbol abs kontroli trakcji aku i pika wykrzyknik a i nie zapala sie symbol świec ( pomóżcie (((
Odepnij aku na chwilę. Zrobisz sobie reset. Przy okazji odpinania zmierz poprostu napięcie voltomierzem. Jak będzie 12,5V lub wyższe to wszystko OK. Jak spadło poniżej 12,5 to aku nienaładowany lub padniety. Może podło ci jedno lub dwa ogniwa w aku. Dodatkowo sprawdź napięcie podczas uruchamiania rozrusznika. Nie powinno spadać poniżej 9-10V jeżeli aku jest calkowicie naładowany.
miałem wczoraj podpięty inny i też to nic nie dało ...
niewyobrażacie sobie jak na licznikackach miga to od drzwi tak jakby ktoś otwierał i zamykał ciągle drzwi. przebieg, godzina itp gasną i migąją.. a jak już zgasną wszystkie symbole to zostaje abs asr aku i wykrzyknik w kółeczku i pika pare razy.. nie wiem co się stało wszystkie bezpieczniki sprawdziłem a aku ciągle ma 12.5 V i nie wyświetla się symbol grzania świec :/
cinus89, do sprawdzenia bezpieczniki ( te w komorze silnika ) czy nie są poluzowane itp. Jak wyglądają OK, to jeszcze koniecznie do sprawdzenia przekaźniki nad nogami kierowcy ( pisałeś, że któryś brzęczy, zaczął bym od niego ).
Tak jak piszą koledzy sprawdź skrzynkę z bezpiecznikami która jest na akumulatorze. U mnie było tak że zaśniedział bardzo przewód idący od alternatora do tej skrzynki przez co powierzchnia styku bardzo zmalała. Zaczął się mocno grzać i przetopił bezpiecznik w tej skrzynce (jedną z takich 4 blaszek). Wszystko zaczęło się dziać podczas jazdy co objawiało się najpierw przygasającym podświetleniem zegarów a później kontrolki ABS, ASR, poducha zaczęły dziwnie się zachowywać. Np: nacisnąłem hamulec a zapalała się kontrolka poduchy.
w komputerze musiały sie poprzestawiać dane modułów skoro masz wariactwo i choinke
sie ciesz że szyby ci sie jeszcze nie otwieraja i zamykają przez cały czas bo mrozi lekko
cierpliwości duzo i powodzenia
radar
zwykły tdi po raz czwarty
Octavię Tour pierwszej generacji wyprodukowano w liczbie aż 1 442 126 egzemplarzy
Komentarz