[O1] Centralny zamek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jar
    Classic
    • 2010
    • 24

[O1] Centralny zamek

Znajomy ma już od kilkunastu lat Ar156 a dokładnie 1.8 140 kucy, jest drugim właścicielem, przelot coś koło 150 tys. km bo to 3 albo 4 auto w rodzinie (ciężko za nimi nadążyć) i jest zadowolony, nie było jakichś spektakularnych wpadek, tu padł wahacz, tam sprzęgło ale po przebiegu ok. 130 tys. km. Do tego złuszczyła się farba na mocowaniach lusterek i to w zasadzie tyle.
  • Evil
    Rider
    • 2009
    • 721

[O1] Centralny zamek

Wiem że tematów było sporo z centralnymi, ale nie znalazłem nigdzie konkretnie pasującej odpowiedzi pod mój problem.

Od pewnego czasu nie działa mi zamek u kierowcy. Po zamknięciu z pilota wszystko się zamyka a kierowcy się nie zamyka. Jak w środku siedzę i zamykam centralny z przycisku na podłokietniku kierowcy zamyka się wszystko, drzwi od kierowcy nie.
    Gdy wciskam cypel po stronie kierowcy zamykają się tylko drzwi kierowcy reszta jest nadal otwarta
    Gdy otwieram/zamykam zamek kluczykiem w drzwiach kierowcy reagują wszystkie zamki i całe auto zamyka się prawidłowo.

Ktoś powie gdzie jest awaria? Czy wykryje mi to VAG po podłączeniu do kompa, niby jest centralny fabryczny, ale raczej był dokładany w salonie. Kluczyk dwu-przyciskowy scyzoryk. Octavia 1 2003r.

Wydaje mi się, że jest to wina siłownika, że do wymiany jest tylko siłownik...
    Wcześniej w wilgotne dni szwankował mikrostyk w zamku, czy może to być powiązane?

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• Voit
      Elegance
      • 2010
      • 816

...Sprawdź magiczną kostkę w drzwiach. Zapewne jej się skorodowało...

Komentarz

• Evil
        Rider
        • 2009
        • 721

Voit, problem polega na tym, że mam drzwi wygłuszone a więc wszystko zakryte matami. Gdzie szukać tej kostki? zaraz przy zamku?
        druga sprawa: taki mróz, że nie dam rady teraz z tymi plastikami walczyć... myślę żeby znowu się gdzieś do mechanika udać

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• zm3791
          Classic
          • 2010
          • 30

wg. mnie to chodzi o "magiczną kostkę" przy silniczku szyby - tam jest dużo pinów które lubią korodować ( u mnie tak było)

Komentarz

• Evil
            Rider
            • 2009
            • 721

zm3791, to jeszcze większy problem, bo więcej mat do zrywania.
            Ja się tylko zastanawiam ciągle dlaczego nie reaguje z pilota i z przycisku w boczku, a reaguje mechanicznie jak się go przekręca (tzn. centralny działa tylko mechanicznie), czy tak czasem coś się nie w sofcie nie pomieszało

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• Voit
              Elegance
              • 2010
              • 816

... Niestety, ta kostka i jej korodujące piny jest przyczyną większości problemów z elektrycznymi podzespołami zamontowanymi w okolicach drzwi.
              U mnie po wymianie skorodowanych pinów zaczął działać siłownik w drzwiach kierowcy (miałem tak samo jak Ty, zamek działał z klucza, nie działał z pilota) i "naprawiło się" sterowanie prawego lusterka.
              A też byłem przekonany, że umarł siłownik centralnego zamka.
              Zaczekaj do wiosny, albo zostaw sprawę elektrykowi...

Komentarz

• ulysse
                Rider
                • 2010
                • 496

Witam

Mam problem z działaniem centralnego zamka z pilota. Centralny jest oryginalnie z pilota konkretnie to mam takiego http://allegro.pl/kluczyk-klucz-kluc...477997347.html

Niestety nie działa centralny z pilota.
                Pilot na 100% sprawny i bateria też jest dobra (sprawdzany i kodowany w grudniu w ASO)
                Niestety drugi pilot jest walnięty i nie mogę się nim posłużyć.

Na forum jest sporo tematów na temat zamków które przejrzałem i oto co udało mi się zrobić:

Wymienione mikrostyki w 3 drzwiach (kierowca, pasażer, tył za pasażerem)
                Brzęczyk od świateł i światełka w drzwiach zaczęły działać po wymianie mikrostyków.
                Sprawdzone kable w drzwiach kierowcy i pasażera a z tyłu kostki w drzwiach.

U kierowcy wyglądały tak :

Oczywiście doprowadziłem je do porządku.

Sprawdzone kostki przy siłownikach od szyb i są w stanie idealnym :

Ale dla pewności potraktowałem je preparatem do styków.

Centralny z kluczyka działa bez problemów wszystkie drzwi się ryglują.

Jedyny problem jaki zaobserwowałem to dioda w drzwiach kierowcy.
                Niestety nie mruga, dopiero kiedy odłączę aku na chwilkę to za pierwszym zamknięciem zaczyna mrugać ale tylko do otwarcia. Czy ta dioda powinna mrugać cały czas nawet przy zamykaniu kluczykiem ?

W module komfortu były błędy ale spowodowane wymianą styczników i odłączaniem kostek. Po wykasowaniu nie pojawiły się ponownie.

Czy kluczyk mógł się rozkodować ?

Ma ktoś jakieś pomysły ?

Zapomniałem dodać, że po zakodowaniu kluczyków w ASO serwisant na moich oczach otworzył samochód z pilota. Powiedział, że zamykanie nie będzie działać ponieważ walnięty jest mikrostyk. Ta wizyta była przed wszystkimi naprawami także myślałem, że teraz powinien chodzić pilot....

Komentarz

• 13karolss
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 199

u mnie objawy byly podobne - poszedl kabelek od centralnego w tym plastiku ochronnym miedzy drzwiami a co idą kable do wewnotrz auta lutownica pomogla
                  karol - człowiek który zostal papierzem

Komentarz

• ulysse
                    Rider
                    • 2010
                    • 496

Zamieszczone przez 13karolss
                    u mnie objawy byly podobne - poszedl kabelek od centralnego w tym plastiku ochronnym miedzy drzwiami a co idą kable do wewnotrz auta lutownica pomogla
                    No właśnie te kabelki zlutowałem i nadal nie działa.... w drzwiach pasażera były ok u kierowcy wyglądały jak na zdjęciu wyżej.

A może rozprogramował się pilot ?

Komentarz

• pablo_doctor
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 791

ulysse mialem takie same objawy /te z dioda SAFE/ problemem okazal sie zamek, po wymianie smiga jak zloto. 100% twojego opisu pokrywa sie z mym przypadkiem, lacznie z wygladem wiazki
                      pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• ulysse
                        Rider
                        • 2010
                        • 496

pablo_doctor, skoro piszesz, że w 100% pokrywają się objawy to w takim wypadku nie ma wyjścia i trzeba będzie kupić zamek...

Kupiłeś ori czy taki :

http://allegro.pl/zamek-drzwi-skoda-...450280775.html ??

I czy po wymianie zaczął działać pilot czy musiałeś go kodować ?

Komentarz

• Evil
                          Rider
                          • 2009
                          • 721

ulysse, u siebie wczoraj sprawdzałem w łączeniu drzwiach swoje kable. Nic nie przetarte, a więc pozostaje już chyba tylko złącze zalane.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• ulysse
                            Rider
                            • 2010
                            • 496

Evil, Mówisz o złączu przy silniczku od szyb ?

Jeżeli tak to zdjęcie masz powyżej... i jest w stanie idealnym... no chyba, że w środku jakieś zimne luty.....

Zastanawiam się też co do zamka i tam nie bardzo ma się co popsuć.... oprócz mikrostyku.

Chyba jeszcze raz rozbiorę drzwi wyjmę zamek i te złącze i lutownicą poprawię luty....

Bo chyba sygnał z pilota to zostaje odebrany przez tą centralkę przy silniczku szyb a nie sam zamek ?

Komentarz

• Evil
                              Rider
                              • 2009
                              • 721

ulysse, pisałem o sobie bo mam identyczny problem. I u siebie podejrzewam, że złącze właśnie przy silniczku jest zalane wodą.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• ulysse
                                Rider
                                • 2010
                                • 496

Evil, a wiązkę sprawdziłeś tylko poprzez zdjęcie gumowej osłony czy odłączyłeś kostkę w nogach i wyciągnąłeś całą wiązkę ?

Bo u mnie przy sprawdzeniu przez gumę tez nie było nic widać. Dopiero kiedy wyciągnąłem kabel zdjąłem tą czarną izolację na kablach to ukazały mi się pęknięcia przewodów.

Komentarz

• Evil
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 721

ulysse, tylko po zdjęciu gumy. Robiłem to na szybko na parkingu, gdzie nie miałem żadnych narzędzie. Jak zrobi się cieplej to będę grzebał dalej, miałem tylko nadzieje, że jak by się okazało na przejściu te przetarcia, to może by się obyło bez zdejmowania boczka, wygłuszenia etc.
                                  Sprawdzę potem dokładnie po rozłączeniu kostki, ale tu już potrzebuję narzędzi i więcej czasu.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• pablo_doctor
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 791

Zamieszczone przez Evil
                                    ulysse, u siebie wczoraj sprawdzałem w łączeniu drzwiach swoje kable. Nic nie przetarte, a więc pozostaje już chyba tylko złącze zalane.
                                    oryginal ze skoda czesci pl , bo jak sie mam palowac z rozbieraniem i wymiana to juz wle dac wiecej na lata
                                    pablo_doctor

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

Komentarz

• ulysse
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 496

A może mi ktoś powiedzieć co odpowiada za sygnał z pilota ?? Zamek czy sterownik ten przy silniczku od szyb ??

Bo sam zamek działa w 100% przy wymianie mikrostyku nawet go rozbierałem, czyściłem i smarowałem i tam nie bardzo jest coś do popsucia

Ewentualnie mała płytka drukowana od sterowania silniczkiem. Ale przecież mechanicznie otwiera i zamyka. Z kluczyka jak i od wewnątrz z panelu sterowania szybami. :roll:

Nie chcę wymieniać sprawnego zamka...

Komentarz

• pablo_doctor
                                        Elegance
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 791

modul komfortu
                                        pablo_doctor

Komentarz

• ulysse
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 496

Ale skoro wcześniej działał to może moduł jest ok... i błędów w module nie ma....

Chyba wyjmę zamek i te sterowanie przy silniczku od szyb i poprawię luty....

Ewentualnie zmiana modułu komfortu wiąże się z ponownym kodowaniem kluczyków ??

Komentarz

• pablo_doctor
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 791

kluczkow i innych - pozostalych funkcji ...
                                            pablo_doctor

Komentarz

• ulysse
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 496

Czyli teraz do ewentualnej diagnozy to pozostaje mi tylko podmiana zamka ewentualnie modułu komfortu ( w co wątpię ) ??

Jeszcze raz rozbiorę drzwi i sprawdzę,luty na zameku i w sterowaniu przy silniczku.

Ewentualnie podjadę do skody w celu sprawdzenia czy pilot się nie rozkodował....

Bo strasznie mnie to denerwuje, że brzęczyk zaczął działać, światełka w drzwiach też a tylko ten cholerny pilot.....

Komentarz

• Piciu79
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 35

mam podobny problem, tylko ze mam skorodawane piny we wtyczce z przewodami ktora sie wpina do silniczka sterowania szybami, co radzice i jak to naprawic, czy mozna jakos wymienic te piny lub jak skombinowac taka wtyczke?

P.S. nie dziala centralny z pilota (nie zamyka drzwi kierowcy), z kluczyka jest ok, nie pali sie dioda i nie pali sie lampka w drzwiach

Komentarz

• ulysse
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 496

Ja swój problem rozwiązałem pozostało mi jeszcze sterowanie z pilota.

Co do wszelkich problemów z centralnym i światełkami to w tym temacie masz opisane 99% problemów a resztę znajdziesz na forum było wiele razy wałkowane.

Wejdź w szukaj na górze strony wpisz centralny i zaznacz "Przeszukaj tylko tytuł wiadomości"

Wyskoczy Ci masa tematów.

Rozwiązanie mojego problemu z diodą jest w tym temacie :

Komentarz

Pracuję...