Thnks za info.
Zimno- klimatronik nie grzeje - potrzebny schemat wentylacji
Zwiń
X
-
Zimno- klimatronik nie grzeje - potrzebny schemat wentylacji
Witajcie.
Problem jak w temacie. Klimatronik zaczął szwankować. Nagle przestaje grzać - dmucha zimnym powietrzem. Pojawiło sie ze 3-4 tyg temu. Najpierw sporadycznie i w zasadzie pomagało OFF>ON (na informatyka). Ale teraz coraz częściej i coraz trudniej zaskoczyć mu po wyłączeniu i włączeniu. I to niezależnie czy przez klimatronik czy też przez nadmuch bez klimy.
Podjechałem na diagnozę problemu do zaprzyjaźnionego dobrego speca. Test nie wykazał żadnych awarii, ani modułu klimatronika, ani silniczków. Zostały one "przyuczone". Niby tu wszystko gra. Zasugerowano mi dostanie sie do miejsca gdzie jest pobierane powietrze z zewnątrz gdyż może tam być coś zasyfione i powodować "blokowanie sie" klapek regulujących dopływem powietrza albo sam mechanim klapek może być uszkodzony. Słychać terkotanie ciche w centralnej konsoli. Czytając forum zauważyłem, ze wielu ma ten problem w klimatroniku. U mnie to jest od momentu zakupu - tj od połowy 2009. Zadnych problemów to nie powodowało. MOze dotego czasu i przestaje grzać teraz.
Macie moze jakiś inny pomysł co to moze być?
Rozbieranie deski mnie osłabia....
Jeśli nie będzie wyjścia moze ktoś poratuje mnie schematem żebym wiedział gdzie konkretnie szukać problemu.
Pzdr
-
-
Alonzo_, a leci tak samo zimne z obu kratek ( kierowca i pasażer )? Jak u pasażera ustawisz na max ciepłe to też leci takie samo zimne jak u kierowcy? Jeśli tak to raczej nie silniczki i nie usterka mechaniczna sterowania ( w sensie np. urwana klapka temperatury ), bo raczej mało prawdopodobne, żeby poleciały oba/obie naraz.
Sprawdzałeś rurki doprowadzające wodę do nagrzewnicy? Jak nie grzeje wewnątrz to obie powinny być dobrze ciepłe. Jak są zimne ( lekko ciepłe ) albo jedna jest ciepła a druga zimna to coś się przytkało w nagrzewnicy i nie płynie przez nią woda ( albo płynie bardzo słabo ). Możesz też sprawdzić samą nagrzewnice ( wystarczy zdjąć ten plastik nad nogami kierowcy i ten boczek obok gazu ) jeśli jest ciepła to znaczy, że działa i coś jest "nie halo" ze sterowaniem klapkami temperatury. Ostatecznie możesz wymontować jeden z silniczków regulacji temp. i ręcznie otworzyć klapkę. Jak poleci ciepłe powietrze to problem jest w sterowaniu.
BTW. Sprawdzali ci na kompie odczyty temp. z czujników wewnątrz auta? Może któryś się wysypał i komp "myśli" że w aucie jest bardzo gorąco i dlatego chłodzi zamiast grzać.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Witam.
Miałem podobny problem z klimatronikiem w tym tygodniu przy dużym mrozie. Przy np. -18 nie działało ogrzewanie, przy -8 działało. Fachowcy sprawdzili co jest grane i okazało się, że czujnik temperatury silnika zgłasza jakiś błąd. Po skasowaniu błędu, odpukać, wszystko jest jak należy. Może masz podobnie
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Alonzo_ .....BTW. Sprawdzali ci na kompie odczyty temp. z czujników wewnątrz auta? Może któryś się wysypał i komp "myśli" że w aucie jest bardzo gorąco i dlatego chłodzi zamiast grzać.
Komentarz
-
-
Ja ostatnio też mam problem z ogrzewaniem , raz grzeje a raz nie , wczoraj wymieniłem termostat , no i na początku zimno jak w trupiarni :evil: , ale jak dałem mu ostro w palnik to ruszyło i grzeje , co może być przyczyną że tak się zachowuje , wrażenie jest takie jakby był zapowietrzony układ chłodzenia .
kowal 2002, Nie wiesz czy nie ma tam jeszcze jednego termostatu ,osobnego na nagrzewnicę :?:
Błędów żadnych nie ma :?
A tak wyglądają bloki pomiaroweZałączone plikiDaniel
Komentarz
-
-
lilo, termostatu dodatkowego na nagrzewnicy o ile pamiętam nie ma. Musiałbyś sprawdzić na lekko rozgrzanym silniku ( powiedzmy jak ruszy wskazówka przy 50 st ), czy rury dolotowa i wylotowa z nagrzewnicy ( od strony komory silnika ) są ciepłem, wtedy gdy masz ten efekt ( leci zimne z nawiewów ). Jeśli rury są ciepłe to coś z klimatronikiem ( może któryś czujnik temp. głupoty pokazuje ), jak zimne to coś w układzie chłodzenia ( może być, że zapowietrzony - pojeździj trochę może przepcha tą bańkę do zbiorniczka wyrównawczego ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
kowal 2002, Dzisiaj rano specjalnie zrobiłem 10km żeby sprawdzić czy grzeje i wygląda na to że jest OK , zobaczymy czy problem nie powróci .
Sprawdziłem stary termostat , włożyłem go do wrzątku , okazuje się że nawet nie drgnął więc najwidoczniej mogła to być wina termostatu , zobaczymy czas pokaże
[ Dodano: Wto 22 Lis, 11 23:09 ]
No i dzisiaj problem powrócił , brak ogrzewanie :evil: ściągnąłem przewód od nagrzewnicy , i co... pusty :shock:
Potrzebuję schemat ogrzewania od silnika do nagrzewnicy , ma może ktoś :?:
No chyba że pompa wodna coś się pierdzieli , uszczelkę raczej wykluczam bo płyn jest czyściutki i go nie wywala .Daniel
Komentarz
-
-
Słuchajcie znajomy ma ten sam problem tylko że w OI z Climatronikiem totalnie nie leci ciepłe powietrze a jedynie co Climatronik pokazuje błąd to 4FA czyli ten od klapy od obiegu wewnętrznego ale to na pewno nie jest tego wina na 100%Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez liloU mnie przyczyną jednak była uszczelka pod głowicą :shock:
Teraz jest git
Podpytuje bo ja w swojej też wymieniałem uszczelkę wiosną i jakoś nie zauważyłem do dziś aby nie grzała tak jak w ub roku gdy temat zakładałem ( latam z włączonym tronikiem non stop - temp 18/19). Także może to i tu był problem czego ze sobą w sumie nie powiązałem. Przy odczytach w ub sezonie padła sugestia podobnie jak SuchyX wyżej pisze, że z powodu ewentualnego zanieczyszczenie niedomyka dopływu zimnego powietrza z zewnątrz jedna z klap. Nie grzebałem wtedy przy tym bo mnie rozwaliła wizja rozbebrania połowy auta w środku....może i słusznie. Mam nadzieję, że już bedzie OK i u Ciebie lilo i u mnie
Pozdro
Komentarz
-
Komentarz