witam ostatnio zmineialem filtry i olej i co sie okazalo klawiatura jak i na spodzie oslony od silnika sa plamy oleju, kolega ktory mi wymienial to wszystko niemogl zdiagnozowac skad przeciek jest,wyczyscilem klawiature no i po tyg jazdy niejest juz upackana olejem ale na oslonie dalej pojawiajo sie plamy w dwoch miejscach tak mi sie wydaje dodam ze okolo miesioc temu na trasie zapalila mi sie kontrolka niski stan oleju, dolalem okolo 0.7 litra i chyba wtedy mi zaczol olej wyciekac,dodam ze olej wymienilem po 18 tys, zrobilem pare zdjec, moze ktos cos zauwazy ,zanim wybiore sie do mechanika ??? chyba bez mycia silnika sie nieobędzie
sprawdź uszczelkę pod pompą podciśnienia do wspomagania. Jest tam uszczelka typu oring, która lubi się rozszczelnić.
Na dolnym zdjęciu we wskazanym miejscu jest oring, który przepuszcza opary oliwy z odmy (oring do wymiany).
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
:? dzis bylem na dwoch myjniach samochodowych i panowie na samym poczotku mi powiedzieli ze nie bioro odpowiedzialnosci za to czy auto odpali no i ryzyk fizyk jutro przeglod on line to zobaczymy co bedzie - ale zaczynam sie denerwowac :/
bylem dzis na przeglodzie no i wyciek jak mi powiedzial mechanik wystepuje kolo pokrywy za pompo prozniowo, troche od uszczelki od klawiatury oraz jak wyzej na zdjeciu nr 2, zapytalem sie czy to grozne, olej wymienialem jakis czas temu i go nieubylo zawiele,wiec mechanik mi powiedzial ze musze kontrolowac poziom oleju poprostu i wozic ze sobo z litr w zapasie...ale czy nic sie niestanie przez przejechanie okolo 7 tys to mi nie powiedzial a co do mycia silnika to powiedzial mi ze producent zabrania mycia silnika i on zdecydowanie mi tego odmowil :P
[ Dodano: Pon 21 Mar, 11 18:44 ]
umylem silnik nom i odpalil uzylem preparatu firmy gunk no i zmylem karczerem ale na srednim cisnieniu i czy to mozliwe ze oring uszczelka pod pompo do wspomagania powietrza (zdjecie 2) tak zalala z tylu silnik ???? bo po 30 minutach chodzenia silnika tylko z tamtod cieknie jak narazie jutro rano zobacze dalej :P
Komentarz