[O1] Wysokie spalanie - silnik AXR 101 KM

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paramedica
    Classic
    • 2010
    • 9

Update spalania. Ta sama trasa co ostatnio 500 km, ale tym razem trochę szybciej 120/130 nadal lekką noga bez szaleńczego wyprzedzania, załamka bo spalanie 9,2
    Czy teraz ktoś ma jakliś pomysł?? Cos jednak jest nie tak... (spalanie nie z kompa tylko z tankowania...) komp pokazał 10,8 l/100km... jak zmodyfikowac w kompie żeby nie był taki rozjechany?? i co zrobić żeby w końcu spalał mniej????

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2009
      • 10918
      • Fiat

paramedica, jedź na dobry komp, niech podepną, popytaj kolegów z krakowa, niech wskażą dobry warsztat gdzie podepną skodzinkę i zlookają czemu tak się dzieje.
      Coś może z pompwtryskami się dzieje i leją więcej paliwa, może coś z dolotem do IC? Nie kopci Ci za mocno skodzina? Najlepsza metoda - dobry warsztat i dobre logi :wink:

Komentarz

• Lashlo
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1455

paramedica, ewidentnie za duzo!! Pod kompa i dobry warsztat jak radzi sew1981,
        I daj znac jakie wyniki!!

[ Dodano: Pią 18 Mar, 11 17:57 ]
        a jak z moca? Auto ciagnie dobrze,czy moc traci?

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez paramedica
          Update spalania. Ta sama trasa co ostatnio 500 km, ale tym razem trochę szybciej 120/130 nadal lekką noga bez szaleńczego wyprzedzania, załamka bo spalanie 9,2
          Czy teraz ktoś ma jakliś pomysł?? Cos jednak jest nie tak... (spalanie nie z kompa tylko z tankowania...) komp pokazał 10,8 l/100km... jak zmodyfikowac w kompie żeby nie był taki rozjechany?? i co zrobić żeby w końcu spalał mniej????
          no to grubo z tym spalaniem, tyle to mój pali jak upalam po 200 :shock: nie znam niestety mechera w krakowie co by ci pomógł
          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• radaralpin
            Ambiente
            • 2009
            • 127

ano z tym spalaniem i taka iloscia sadzy to zakleisz szybko turbo

podpinaj pod kompa bez zastanowienia

za duzo ci pompuje gdzieś, skoro wycieków nie ma

:-(
            radar
            zwykły tdi po raz czwarty
            Octavię Tour pierwszej generacji wyprodukowano w liczbie aż 1 442 126 egzemplarzy

Komentarz

• paramedica
              Classic
              • 2010
              • 9

A czy ktoś z klolegów zna jakiś dobry warsztat z kompem tak żeby się dowiedzieć co i jak w silniku że tyle spala?? Może też schamować autko może faktycznie ma jakieś dziury w gazie...
              Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Komentarz

• Skfarek
                RS
                • 2010
                • 4795
                • Octavia I (1U2)
                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Jak pisałem stronę wcześniej napisz do GC-Sa z naszego forum, shamuje Ci za praktycznie pół ceny tego co normalnie w Vtechu szarpią, a koło hamowni ma też warsztat to pewnie i do Vaga podepną i sprawdzą :wink:
                Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• StudentzUMK
                  Classic
                  • 2012
                  • 13

Podłączam się. Moja kombi AXR '06 w moim trybie "mieszanym, przewaga miasta" pali 6,7 (nie komputer, a tankowanie). Jest to średnia z 10k km i zgadza się z tym, co pokazuje komputer, co sugeruje, że ten nie kłamie.

Jednak przy "licznikowych" 130 km/h na tempomacie (i bez klimy) pokazuje średnie 7,4 - czy to nie za dużo?

Komentarz

• adi747
                    L&K
                    • 2008
                    • 1138

prawda niestety jest taka że nie którzy chcieli by żeby 1.9tdi spalało 4ltr w mieszanym bo nie którzy tak pierdolą że spala 4 i jaki to nie zajebisty silnik a ludzie sie nasłuchają i potem jak spala więcej jak 4 to dużo pali (bez obrazy) ale ogół ludzi z którymi gadam takiego jest zdania co mnie rozśmiesza i nic sie nie odzywam tylko udaje że sie nie znam silnik 1.9 jest zajebisty nie do zarżnięcia i oszczędny ale bez przesady

[ Dodano: Pon 24 Wrz, 12 20:46 ]
                    pozatym spalanie zależy od wielu różnych czynników ten sam motor dajmy ATD jednemu spali 7 w mieście innemu 8 :diabelski_usmiech
                    http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                    była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
                    2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
                    JEST
                    megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
                    octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
                    octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• StudentzUMK
                      Classic
                      • 2012
                      • 13

Zgadzam się. Tak się akurat składa, że mamy jeszcze 1,9 TDI AGR, która rzeczywiście w trasie umie spalić poniżej 4, a w mieszanym (również przy mojej jeździe, czyli 90% eco driving 10% normal driving pali dobrze poniżej 6. Przy 130 na autostradzie też pali 6 z hakiem, dlatego też moje pytanie, czy AXR nie spalił trochę za dużo pozostaje aktualne.

A wynika ono nie z tego, że się "nasłuchałem" o 1,9TDI palących 3 litry i jestem zawiedziony, a z czystej ciekawości + ewentualnie troski i stan motoru.

Komentarz

• Garret
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1196
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

StudentzUMK, wg mnie to zupełnie normalne spalanie w tym aucie
                        Garret

-----------
                        Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• adi747
                          L&K
                          • 2008
                          • 1138

nasz ATD (101) też tyle palił nawet troszke więcej bo zależy czy eco driving ktoś uważa jako mulenie auta na każdym biegu to wtedy faktycznie mało pali ale nie miłosiernie po dupie dostaje czy normalną jazde do jakiś 2 tys i następny bieg znam np gościa który z 1200obrotów na 4tym biegu dajebuta do oporu i mówi że on lubi ten moment diesla jak wgniata w fotel wię nijak nie da sie porównać jazdy 2ch różnych kierowców :diabelski_usmiech
                          JEST
                          octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• sew1981
                            RS
                            S_OCP MemberModeratoRS
                            • 2009
                            • 10918
                            • Fiat

ja zauważyłem, że jak egr mi padł, i został odłączony , to auto ciągnie średnio 0,5 litra więcej na setkę, przy tych samych warunkach jazdy co wcześniej opisywałem - w tym samym temacie.
                            Zasadniczo widzę dwie przyczyny wzrostu zatem:
                            egr padnięty, albo jakaś pompka dobrze nie działa, bo axr to pompowtrysk przecie. Najlepiej zrobić logi, jak ktoś zauważył większe spalanie niż dawniej i tyle, wszystko się wyjaśni.

[ Dodano: Wto 25 Wrz, 12 15:05 ]
                            StudentzUMK,
                            "Jednak przy "licznikowych" 130 km/h na tempomacie (i bez klimy) pokazuje średnie 7,4" według mnie za dużo mimo wszystko jak na OI 1.9 tdi.
                            Ja miałem OI ASZ kombi i przy takich prędkościach na trasie, wprawdzie bez tempomatu średnia była 5,7-6.0 maks, wyprzedzanie momentami dynamiczne. To też przecież pompowtrysk silnik, a nie wierze że 6 bieg o w asz aż tyle obniża spalanie (teraz mam porównanie do 5 w SI i nie ma aż takiej różnicy). Ja bym zrobił diagnozę jednak. Na moje oko winno być maks 6,5 z kompa w takich warunkach w axr.

Komentarz

• adi747
                              L&K
                              • 2008
                              • 1138

sew ale axr ma 100 koni jak pamiętam a asz 130 asz mniej trzeba deptać :diabelski_usmiech chodzi oto że 130km ma większy zapasa mocy nie musi sie tak meczyc zeby pociągną axr jest jednak słabszy moze z tad ta róznica
                              JEST
                              octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• Skfarek
                                RS
                                • 2010
                                • 4795
                                • Octavia I (1U2)
                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez adi747
                                axr ma 100 koni jak pamiętam a asz 130
                                wartości "papierowe" w rzeczywistości oba mają przyjemne gifty od fabryki, co nie zmienia faktu że asz ma więcej i jak piszesz nie trzeba deptać

Zamieszczone przez StudentzUMK
                                Jednak przy "licznikowych" 130 km/h na tempomacie (i bez klimy) pokazuje średnie 7,4 - czy to nie za dużo?
                                a na chwilowym jakie masz wartości wtedy też okolice 7,5? Zresetuj średnie i przejedź jeszcze raz samą trasę, mnie ostatnio zawiesił się (?) na 6,2 i tak trwał ostro przez jakieś 150 km, po zresetowaniu zszedł spokojnie do 5,2 :wink:

Druga sprawa zatankuj do pełna przejdź trasę i przy drugim pełnym tankowaniu policz na papierze ile ci pali. Jak wyjdzie mniej to może komp ci świruje?
                                Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• adi747
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1138

hehe jak kiedyś byłem z wujkiem po forda na sląsku i wracałem jego octą 1.9tdi 90km to zawieszone było na 5.2 i całą droge do domu przy deptaniu pokazywało 5.2 :diabelski_usmiech
                                  JEST
                                  octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• StudentzUMK
                                    Classic
                                    • 2012
                                    • 13

Zamieszczone przez Skfarek
                                    a na chwilowym jakie masz wartości wtedy też okolice 7,5?
                                    tak

Zamieszczone przez Skfarek
                                    Druga sprawa zatankuj do pełna przejdź trasę i przy drugim pełnym tankowaniu policz na papierze ile ci pali. Jak wyjdzie mniej to może komp ci świruje?
                                    Sprawdzone. Może wyszło z 0,1 mniej, więc nie ma różnicy w zasadzie.

Komentarz

Pracuję...