[O1] Wysokie spalanie - silnik AXR 101 KM

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ciechan
    Classic
    • 2012
    • 3

Pare tam takich :diabelski_usmiech
  • paramedica
    Classic
    • 2010
    • 9

Witam wszystkich, jestem nowym userem zarówno Octavii jak i forum więc prosze o wyrozumiałość.

Mam problem ze spporym spalaniem silnik 1,9 TDi PD AXR 101 KM, spalanie w trasie około 6,4 - lekką nogą, w mieście około 8,5 do 9 l/ 100km, według wskazań komputra, podobnie wychodzi jak przeliczę po tankowaniu. DO tego po odpaleniu puści dymka jakby niedopalone paliwo bo śmierdzi i unosi się dłużej niż para wodna.

Autko 2007, przebieg 53000, z polskiego salonu. Synchro rozrządu ustawione do zera (na kołach zębatych) ale po podpięciu kompa pokazuje około -1,0*kW (jakiś parametr ale dpouszczalne jest do -3,0, rozrząd ustawiał warsztat Pana Ireneusza w Krakowie). Jeszcze jedna istotna informacja, autko miało stłuczkę (przy 25000 km) i dostało w lewe przednie koło, uderzenie poszło w silnik - serwis Skody - Inter Auto, wymienił silnik + skrzynię biegów + turbinę i zawieszenie, generalnie dużo elementów.
    Po tym minęły niecałe 2 lata i objawy j/w.

Co może zmienić spalanie - mapa wtrysków? Jakieś sugestie? Może polecicie jakis dobry warsztat od "tuningu" w okolicy Krakowa żeby zobaczyli co i jak.

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Komentarz

• Dzida
      RS
      • 2006
      • 2253

Zamieszczone przez paramedica
      Mam problem ze sporym spalaniem silnik 1,9 TDi PD AXR 101 KM, spalanie w trasie około 6,4 - lekką nogą, w mieście około 8,5 do 9 l/ 100km, według wskazań komputra, podobnie wychodzi jak przeliczę po tankowaniu. DO tego po odpaleniu puści dymka jakby niedopalone paliwo bo śmierdzi i unosi się dłużej niż para wodna.
      To nie jest duże spalanie tego silnika. Ja mam naprawdę lekką nogę i spalanie w tym silniku na szybkiej trasie z klimą to 6,0 - 6,5 l, a po W-wie 8 l to łyka jak nic.

Komentarz

• paramedica
        Classic
        • 2010
        • 9

Spalanie, obliczyłem na szybkiej trasie bez szczególnego zwalniania, bez klimy, bez obciążenia pojzadu, więc 6,5 l/100 to chyba jednak ciut za dużo... tak czy inaczej jakieś sugestie?? Paliwo tankuję na BP i Shell.

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

paramedica, może za dużo na biegu jałowym jezdzisz? :wink: mój w miescie na oponach 225 pali około 9-9.5 ale ja mam nogę ciężką :szeroki_usmiech
          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• paramedica
            Classic
            • 2010
            • 9

No akurat nie, dojeżdżam do świateł na biegu i wysprzęglam tuż przed zatrzymaniem... Trochę "napykałem" kilometrów i raczej dużymi autkami... a osobówka to raczej dla mnie "odskocznia". Jakies inne sugestie??

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

ja też nie widzę nic specjalnie dziwnego w tym spalaniu :roll:
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• paramedica
                Classic
                • 2010
                • 9

dodam tylko że przed wymianą silnika spalała 5,0 /100 km w trasie przy takich samych warunkach jak teraz...

Komentarz

• Dzida
                  RS
                  • 2006
                  • 2253

dodam tylko że przed wymianą silnika spalała 5,0 /100 km w trasie przy takich samych warunkach jak teraz...
                  Moim zdaniem szukasz problemu na siłe. Spalanie 5,0 l przy seryjnym sofcie w silniku AXR, to trzeba się naprawdę bardzo starać, nie ma mowy o szybkiej trasie, raczej 90-95 km/h i delikatnie z gazem jak z 16-latką.

Komentarz

• Lashlo
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1455

Potwierdzam,Trasa 5,5.,miasto 7,5.Zawsze trzeba dodac 1-1,5 l/100km w stosunku do tego co pisza w instrukcji. I nie mozna jezdzic PSJ,a trzeba 2-3 tys obrotow trzymac.I dac ognia czasem :-) Oczywiscie na rozgrzanym silniku.

Komentarz

• Skfarek
                      RS
                      • 2010
                      • 4795
                      • Octavia I (1U2)
                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Może polecicie jakis dobry warsztat od "tuningu" w okolicy Krakowa żeby zobaczyli co i jak.
                      możesz uderzyć do Gc-sa z forum, shamuje Ci dość tanio i zobaczysz czy na wykresie jest coś niepokojącego, w dodatku ma też chyba vaga by posprawdzać to i owo.

Parę pytań - nie założyłeś bagażnika dachowego? Szerszych kapci? Te 5.0 wcześniej to nie w lecie i na letnich?

Ja bym zrobił następującą rzecz - dopompuj większe ciśnienie w kołach, wywal z auta graty, zdemontuj bagażnik (jak jest) itp. przejedź emeryt stajla jakąś traskę i zobacz co się stanie, czy spalanie spadnie.

Co do spalania mojej to wg wskazań kompa mieszana traska (szybka obwodnica+kawałek miasta) wychodzi 6, ale już przez miasto same i korki bez klimy koło 7,5, jak były mrozy to i 8 było, najmniej co zżarła to 4,4 na trasie ale jak Dzida pisze total emeryt stajla i z gazem jak z jajkiem :wink:
                      Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                      6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                      Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• paramedica
                        Classic
                        • 2010
                        • 9

Bagażnika dachowego nie mam, nie wożę gratów w bagażniku, spalanie 5,0 i w okolicy było w lecie, a tak dla przykładu (wiem że komputerem nie bardzo sie można sugerować ale...) spalanie do 2000 rpm jest na poziomie 4,5 do 5 a już powyżej np 2300 rpm jest 6,7 i więcej, taki nagły skok, około 3000 jest już 8 i to czasami bo raczej około 9 i więcej...

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

na chwilowe spalanie to w ogóle nie ma co patrzeć
                          saport techniczny baj DGW
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm
                          no i nie ma :-)

Komentarz

• paramedica
                            Classic
                            • 2010
                            • 9

Wiem, ale średnia z miasta wczoraj wyszła 8,5 naprawdę delikatnej jazdy... może się czepiam ale było inaczej...

Komentarz

• radekgw
                              L&K
                              • 2010
                              • 1182

nie patrz na spalanie chwilowe. Zalej auto zrob kilkaset kilometrow lajtowym trybem na trasie, dolej i zobacz ile spalila octa, i czy komp nie klamie. Moja na trasie potrafila mi zjesc i 8litrow, ale to w zapakowanym aucie i na blacie 160 minimum (mowie o niemieckich drogach). Jak chcesz zeby palil 5l, to musisz poprostu spokojnie jechac okolo 100 i raz kiedys kogos wyprzedzic. Mi w trasie w Polsce lyka przewaznie 5 - 6 litrow.
                              edit: z tego co widze mieszkasz w Krakowie, tam na pewno sa wieksze korki niz u mnie w miescie, wiec te spalanie mysle ze jest normalne, tymbardzeij ze auto musi sie rozgrzac jeszcze. U mnie w miescie pali 7.5 ale do Krakowa bardzo duzo brakuje i korkow jest dosc malo...
                              Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

paramedica, a jakie długie odcinki robisz po miescie w jednym ciągu?

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Lashlo
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 1455

paramedica, pamietaj,ze auto pali optymalnie dopiero jak osiagnie temperature pracy,czyli ok 90 st C. Jesli robisz 5 km po miescie auto sie nie rozgrzeje i spalisz wiecej wg kompa.
                                  Ja wlasnie wrocilem z trasy 200km,jazda 100 - 120,przy wyprzedzaniu ostro w gaz.Spalanie 5,5l wiec potwierdzam wczesniejszy moj post :-)

Komentarz

• PiotrKR
                                    Classic
                                    • 2009
                                    • 34

Zamieszczone przez szkoda
                                    ja też nie widzę nic specjalnie dziwnego w tym spalaniu :roll:
                                    mnie się też wydaje, że nie ma co narzekać. mnie pali podobnie (AXR '06, 120k km), na trasie do 6,5 max, a w krakowskich korkach spokojnie łyknie te 9, tu mówię o wskazaniach z komputera

Komentarz

• paramedica
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 9

właśnie wróciłem, zrobiłem 500 km jednym ciągiem, jadąc około 90 - 100, w/g kompa spaliła 6,5 wg tankowania 6,0, czyli 0,5 l przekłamanie z kompa. Jechałem sam pustym autkiem i lekką nogą. Postaram się tą samą trase zrobić szybiciej za kilka dni zobzczymy ile wtedy spali. Radekgw napisał że mu łyka 8 przy obciążeniu i 160 km/h. Zobaczymy ile będzie u mnie.
                                      Włąśnie jak można "skalibrować " komputer żeby pokazywał właściwe spalanie? I jeszcze jedno pytanie, na postoju (np na światełkach) spalanie /hg jest od 0,9 do 1,0 (bez klimy) awcześniej przed "wyzerowaniem" rozrządu było 0,6/h (był przestawiony o około 1,5 zęba albo 1 ząb - na regulacji przy wałku) ale jak był po staremu ustawiony to przy -15C tuż po uruchomieniu silnik "tarakował" tak jakby przez 4 sekundy nie palił na dwa gary. Po wyzerowaniu rozrządu "na kołach" spalanie wzrosło ale pali bez tekich objawów. Czy wrzucenie nowego softu noże nawet tuniongowanego cos zmieni?? Może parfamedtry w kompie były ustawione pod poprzednie synchro rozrządu?
                                      Czekam na dalsze sugestie.
                                      A co do pytanie piramidy, to po mieście różnie z dystansami, jak do pracy to 8 km, jak cos pozałatwiać to do 30 albo 50 km. zależy... Dlatego spalanie w mieście nie jest aż tak istotne, tylko w trasie pali więcej po ustawieniu rozrządu we włąściwy sposób...

[ Dodano: Sro 16 Mar, 11 19:53 ]
                                      Odpowiedź do Lashlo - widzisz, Tobie przy ostrym wyprzedzaniu i szybszej jeździe pali 5,5 a jak mnie przy ultradelikatnej 6 i w górę zatem pali więcej niż powinna... co do miasta to jak pisałem się nie czepiam... tylko trasa...

[ Dodano: Sro 16 Mar, 11 19:55 ]
                                      PiotrKR też w trasie max 6,5 a ja jak mu depnę to do 9 dojdzie w trasie... cos jest nieteges...

Komentarz

• sew1981
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2009
                                        • 10986
                                        • Fiat

paramedica, jeśli to lekka noga rzeczywiście, to trochę przesada w tym spalaniu. Ja bym się podłączył pod dobrego kompa i posprawdzał.
                                        Mi mój SI według kompa na trasie czasem z klimą , czasem bez , w warunkach takich jak teraz atmosferycznych, z prędkością 130-140 na krajowej, 150-160 na A1, na trasie wrocław - gdańsk, z obciążeniem 5 osób na pokładzie i wyprzedzaniem tirów pokazał 6,5 na kompie. W korkach to wiadomo i do 9 potrafi wciągnąć w mieście.
                                        Więc myślę, że ze spokojną nogą do 120- 130 km/h, nie butując za mocno axr powinien mieć 5,5-5,7 maks na kompie. Litr gdzieś za dużo na moje oko pokazuje komp, tymbardziej jak lekko jedziesz.

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

mój BKD przy wczesniejszych parametrach 200/400 na oponach 205/55/16 palił w trasie przy spokojnej jezdzie tak do max 140km/h, około 6 litrów więc twój 1.9 troche za dużo pali jak na moje oko, chyba że masz za słabe auto i stąd te różnice, zrób program a powinno być lepiej

Komentarz

• sew1981
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratoRS
                                            • 2009
                                            • 10986
                                            • Fiat

piramida, program i moc auta nic nie ma do rzeczy w tym wypadku. OI powinna palić te 5,5- 5,8 w trasie. Ja z nawet dość ciężką nogą paliłem moją asz na trasie 5,5-5,7 maks. Tam jest wprawdzie 6 biegów, ale na wyprzedzaniu nie oszczędzałem gazu i leciałem tez około 140 cały czas.

Komentarz

• Tomcio
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 162
                                              • Opel

Zeby spalił mi 6,5 na trasie to musiałbym autostradą jechać 160 non stop.
                                              W styczniu jechałem do niemiec i taką predkość miałem zapodaną na zimowych oponkach-tylko cisnienie troszkę zwiększyłem a jechałem przy ujemnych temperaturach.
                                              Myślę ,ze jak wcześniej palił mu przy spokojnej jezdzie piątkę to teraz tez tak powinno być.

Komentarz

• Skfarek
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 4795
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

na postoju (np na światełkach) spalanie /hg jest od 0,9 do 1,0 (bez klimy) awcześniej przed "wyzerowaniem" rozrządu było 0,6/h
                                                wczoraj poobserwowałem i u mnie 0,9 jest normą poniżej nie chce spadać :roll:
                                                Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                                6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                                Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• radaralpin
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 127

mam przebyte 2xs.o1 z 2006r 1,9tdi 101km i i obecnie kolejne 1xs.o1 z 2007 też 1.9 axr 101km obecnie kolejna 1.9 axr 2010 101km
                                                  spalania w miescie 8-9l wg komp
                                                  na trasie 5,3-5,8 lekką nogą (zmieniam biegi przy 3-3,5rpm)
                                                  paliwa też bp+orlen/bliska

na naszych drogach - bezdrożach nie da sie chba oszczedniej jeździć dieslem
                                                  wiecznie zwalniasz przyspieszasz sam wiesz jak jest.
                                                  ale może szukaj coś/gdzieś...

[ Dodano: Pią 18 Mar, 11 11:03 ]
                                                  na postoju pokazuje 0,9
                                                  zdarza sie 0,8 do 1,1 na zimnym silniku czasem więcej nawet do 1,8
                                                  i to zazwyczaj z klimą

wg mnie wszystko ok
                                                  w zaleznosci od rodzaju opon jakie masz i ile powietrza w nich
                                                  radar
                                                  zwykły tdi po raz czwarty
                                                  Octavię Tour pierwszej generacji wyprodukowano w liczbie aż 1 442 126 egzemplarzy

Komentarz

Pracuję...