Zamieszczone przez robmich
Parktronik nie działa
Zwiń
X
-
Parktronik nie działa
Witam. Skradziono mi octavie 1 i zostałem nadal wierny marce i zakupiłem octavie 2 z 2005 roku , w której nie działa parktronik- przód i tył . Po wrzuceniu wstecznego miga tylko lampka od parktronika na konsoli środkowej. (nie ma żadnego sygnału)
Byłem właśnie na skanowaniu vagiem i wyszedł bład:
01543 - Sygnał ostrzegawczy systemu pomocy przy parkowaniu (H15)
009 - przerwa / zwarcie z masą
i parę błędów sporadycznych od czujników.
Gdzie znajduje się buzzer od parktronika ?Octavia II 1.9 TDI BJB 2005r. 110,8KM/297,6Nm @ 137,8KM/346,2Nm ICK Tuning
-
-
Brzęczyk znajduje się w słupku za kierowcą ... ale jak byś miał problem z brzęczykiem miał byś taki błąd:
" Brzęczyk ostrzegawczy sygnalizacji przy parkowaniu - H15- , Przerwa / zwarcie z masą / Statyczna "
ja bym odpiął najpierw tylne czujniki później przednie i szukał metodą dedukcji , centralka od czujników znajduje się na nadkolu pod tapicerką po stronie kierowcy.
Komentarz
-
-
Zlokalizowałem już centralkę i są tam 3 wtyczki 2 żółte jedna czarna. Po odpięci pierwszej żółtej od góry nic się nie dzieje tzn nawet nie miga kontrolka od parktronika. Gdy odpiołem drugą żółta w środku miga kontrolka parktronika i tyle podobnie przy wyjętej oststaniej czarnej wtyczce tylko miga kontrolka. Co dalej mogę potestować czy zostaje rozebranie zderzaków i jakoś odpinanie po kolei czujników?Octavia II 1.9 TDI BJB 2005r. 110,8KM/297,6Nm @ 137,8KM/346,2Nm ICK Tuning
Komentarz
-
-
Tak mam z wyświetlaczem wbudowanym w radio i jest tak jak wrzucę wsteczny miga tylko kontrolka od parktronika a na radiu nic się nie pojawia. Jak nacisnę ten migający przycisk to pojawia się na radiu auto i zaraz znika.Octavia II 1.9 TDI BJB 2005r. 110,8KM/297,6Nm @ 137,8KM/346,2Nm ICK Tuning
Komentarz
-
-
Mihau podpowiedz mi jak się można dostać do czujników na przodzie i z tyłu autka bym po kolei je sprawdził. Dużo to rozbierania auta ?
Druga sprawa po odczytaniu kodów miałem 10 błędów:
1 01545 - czujnik systemu pomocy przy parkowaniu tylny lewy - 009 przerwa/zwarcie z masą sporadyczny wew. licznik błędów 26
2 01548 - czujnik systemu pomocy przy parkowaniu tylny prawy - 009 przerwa/zwarcie z masą sporadyczny wew. licznik błędów 26
3 01544 - Lampka sygnalizacyjna systemu pomocy przy parkowaniu- 006 zwarcie z plusem sporadyczny wew. licznik błędów 26
4 01543 - Sygnał ostrzegawczy systemu pomocy przy parkowaniu 009- przerwa/zwarcie z masą wew. licznik błędów 241
5 01545 - czujnik systemu pomocy przy parkowaniu tylny lewy - 004 brak sygnału wew. licznik błędów 254
6 01548 - czujnik systemu pomocy przy parkowaniu tylny prawy - 004 brak sygnału wew. licznik błędów 4
7 01547 - czujnik systemu pomocy przy parkowaniu tylny prawy środkowy 004 brak komunikacji-sporadyczny wew. licznik błędów 40
8 01626 - czujnik systemu pomocy przy parkowaniu przedni prawy 004 brak sygnału sporadyczny wew. licznik błędów 45
9 01628 - czujnik systemu pomocy przy parkowaniu przedni lewy środkowy 004 brak sygnału sporadyczny wew. licznik błędów 43
10 02070 - Tylne czujniki systemu pomocy przy parkowaniu 011 - przerwa w obwodzie sporadyczny wew. licznik błędu 26
Czy takie błędy mogą się pojawiać np. jak zderzak jest pokryty lodem i sterownik to sobie zapisuje odrazu. Najlepiej bym po wczorajszym wykasowaniu znowu podjechal na sprawdzenie i nie wiem czy nie poświęce 10zl może się rozjaśni gdzie mam grzebać.Octavia II 1.9 TDI BJB 2005r. 110,8KM/297,6Nm @ 137,8KM/346,2Nm ICK Tuning
Komentarz
-
-
borek24, mi wymieniali w serwisie więc nie mam pojęcia jak jest z dostępem ale z tego co zauważyłem jak dostałem samochód to do przednich czujników można się chyba dostać bez zdejmowania zderzaka.
Im wyszło na kodowaniu, który czujnik jest walnięty, bo miałem stłuczkę i cały przód do wymiany i jak złożyli mi samochód to pojechali kodować xenony i czujniki i im pokazało, który jest walnięty, wymienili na nowy i wszystko działa.
Komentarz
-
-
borek24, mi to wygląda na walniętą centralkę. Nie ma szans, aby to wszystko na raz się wysypało, chyba, że nie są podpięte wiązki do czujników w zderzakach. W OII często ta centralka jest zalewana przez rozszczelnioną rurkę od spryskiwacza tylnej szyby. Wypnij wtyczki i popatrz, czy złącza nie są zielone od nalotu. Jak nie to wymontuj centralkę z auta i spróbuj ją otworzyć. Zobacz czy w środku nic nie jest zeżarte. Jak wszystko będzie OK to podmień z kimś na chwilę sprawna centralkę i znów sprawdź. Jak dalej będzie źle to dopiero wtedy bierz się za demolkę zderzaków. Podejrzewam jednak że na 99% jest to wina centralki...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Ponowne sprawdzenie błędów i tak samo ich dużo po wcześniejszym zerowaniu. Jeżeli chodzi o centralkę to nie wygląda na zalaną. Wczoraj wyciągając z niej jeden kabel wyszła mi cała płytka elektroniczna z tej skrzyneczki porobilem zdjęcia ale wygląda jak nowa napewno nie była zalana. Dzisiaj udało mi się dostać do brzęczka, który odłaczyłem i nic to nie zmieniło. Znalazłem na forum jak się sprawdza czujniki, wystarczy rekę przyłożyć i słychać cykanie. Sprawdziłem u siebie wszystkie i cyka mi tylko na przednim prawym. Poddaje się już sam chyba nie dam rady i pojadę do elektryka.Octavia II 1.9 TDI BJB 2005r. 110,8KM/297,6Nm @ 137,8KM/346,2Nm ICK Tuning
Komentarz
-
-
borek24, twoja octa jest bezwypadkowa?superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
borek24, czujniki w takiej ilości mogły by być uszkodzone jeśli auto miało dzwona ( z przodu i z tyłu ), ale to nie powinno mieć wpływu na pojawianie się błędu sygnalizatora i lampki kontrolnej, bo oznaczało by to uszkodzenie samej wiązki. Spróbuj jeszcze pójść wzdłuż przewodów, może są gdzieś poprzecierane. Do czujników z tyłu idą bezpośrednio z centralki , do przednich jest po drodze jeszcze jedno złącze 6-cio pinowe ( w komorze silnika, po prawej stronie w okolicach zbiornika spryskiwaczy/ filtra paliwa ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Witam,
ja mam bardzo podobny problem. Po zimie przestąły mi działać parktroniki przód i tył.
Miga tylko lampka "P" a na radiu nie pojawia sie samochodzik. Po podłaczeniu do komputera pokazało bład - jeden czujnik z tyłu do wymiany. Wymienili mi go w warsztacie i dalej nie działa. Po ponownym podłaczeniu pod komputer teraz pokazuje błąd brzęczyka, ze niby uszkodzony. Troche to dziwne, bo co nagle by sie sam zapsuł? Dzien wczesniej jeszcze nie wyskakiwał taki bład. Jezdze po tych warsztatach bo sie sam nie znam, kasa leci, a ciagle problem nie rozwiązany.
Macie moze jakis pomysł co dalej powinieniem zrobic?
Wymieniac ten brzęczek? Jak w ogóle sprawdzic czy on działa?
Z góry dzięki za pomoc.
Komentarz
-
-
Witam ponownie. W moim przypadku poddałem się i skończyło się na wizycie u elektryka. Ten wymienił mi 2 czujniki (prawy przód i lewy tył) i całość zaczęła działać. Ale jak zaczęliśmy sprawdzać okazało się, że sygnał do radyjka dają tylko te 2 wymienione + lewy przód. Pozostałe nie były na tyle zepsute by powodowały błąd całego systemu. Więc jako, że nie miałem pieniążków na wymianę aż 7 czujników każdy po 100zł, założyłem 3 zewnętrzne + ten co działał, a te wewnętrzne nie dają sygnału na wyświetlacz w radyjku. Do tego musiałem sobie załatwić gdzieś indziej głośniczek bo oni nie mieli. Na testy podłączyli tylko jakiś inny. Na szczęście ten mój udało się naprawić tzn. odpowiednio polutować przerwany drucik. Bo nowy w serwisie ponad 70zł. Czekam teraz aż na allegro pojawią się czujniki w rozsądnej kwocie i może dokupię te 4. Wymienię chyba sam bo jak się okazało nie trzeba było z przodu zdejmować zderzaka wystarczy odkręcenie i wyjęcie lamp + sprawna ręka do wewnętrznych nawet nie potrzeba tego robić. Z tyłu chyba też jakoś się dostanę. Ogólnie dziękuję za pomoc.Octavia II 1.9 TDI BJB 2005r. 110,8KM/297,6Nm @ 137,8KM/346,2Nm ICK Tuning
Komentarz
-
Komentarz