problem z klimatyzacja

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dominiq
    Classic
    • 2007
    • 10

problem z klimatyzacja

Zamieszczone przez bezduszny
    A co by było... gdyby Skoda wypuściła O2 RS z moca fabryczną 265KM... dokładnie taką jak w nowym S3 ?

Czy taka RS'ka nie była by tańszą alternatywą dla Golfa GTI czy S3 ?

Wiem wiem... jakość wykończenia nie ta jak w S3 no i "prestige" też jeszcze nie ten... ale czy GOLF nie był by zagrożony ?
    Wydaje mi sie, ze Golf nie bedzie zagrozony, jest adresowany do innej grupy docelowej... tak sie to chyba nazywa :zlosnik: Jakbym mial miec jedno auto do wszystkiego to nie kupilbym Golfa tylko Octe (majac zone/partnerke i dziecko), natomiast bedac sam pewnie wybralbym Golfa i to 3d k
  • mmaarcin
    Classic
    • 2006
    • 30

problem z klimatyzacja

witam uzytkownikow forum, kilka dni temu kupilem octavie z 2001 - super autko, jestem bardzo zadowolony, mam jednak maly problem. klima nie chlodzi, myslalem, ze nie jest nabita, wiec pojechalem ja napelnic, niestety mechanik stwierdzil , iz problem lezy po stronie elektryki (nie podal jednak szczegolow)
    owszem,kontrolka ac zalacza sie, niestety klima nie odpala.
    szanowni koledzy , moze mieliscie podobny problem , bardzo prosze o jakies parady.

Komentarz

• lisiaczek
      Ambiente
      • 2006
      • 210

HEHEHEHE Posluchaj klima dziala tak ze ona ma na sobie tzn pompa ma na sobie kolo ktore sie obraca caly czas i ale nie chlodzi a w momencie zalaczenia dochodiz do niej prad i zalacza sie elektromagnes i prazyciaga kolo pasowe do siebie i pompa tloczy. Prawdopodobnie nie dociera prad do sprezarki! Jedz do elektryka. Mozesz sprawdzuic tez bezpiecznik

Komentarz

• huwe
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2005
        • 976

bezpiecznik raczej nie - kontrolka by chyba nie działała. Raczej sprawdzenie przewodów do sprężarki, ewentualnie czujnika cisnienia w instalacji . Jak jest uwalony, to nie pozwoli na uruchomienie sprężarki. Najpierw sprwadż też sama cewkę przy sprężarce czy nie jest uwalona. BTW co to za mechanior od klimy, który tylko stwierdza, że napełniona i że problem raczej po stronie elektrycznej, a go nie usuwa.
        Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• mmaarcin
          Classic
          • 2006
          • 30

mechanior, ktory skasowal mnie na 150 zeta- cholera.

Komentarz

• jelcyn1967
            Classic
            • 2005
            • 22

u mnie byl podobny problem i okazalo sie ze przewody do sprezarki sa przerwane, wiec zajrzyj pod wozek

Komentarz

• huwe
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2005
              • 976

Zamieszczone przez mmaarcin
              mechanior, ktory skasowal mnie na 150 zeta- cholera.
              czyli jak rozumiem stwierdził, że nie działa ( co sam zresztą wiedziałeś) i za to stwierdzenie wziął 150zeta?? :evil: scyzoryk w kieszeni się otwiera. leć po kolei: czy jest podłączona sprężarka, dalej - czy cewka nie jest sfajczona, dalej czujnik. na coś na pewno wpadniesz.
              Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• mmaarcin
                Classic
                • 2006
                • 30

bylem w aso, okazalo sie ,ze jakis kabelek sie odlaczyl + uzupelnienie 100ml oleju -laczny koszt 55 zeta.
                przyczyna okazala sie prozaiczna, szkoda mi tylko tych wczesniej, niepotrzebnie wydanych 150 zl

Komentarz

• huwe
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 976

to przynajmniej podjedź do durnia, i powiedz mu co było przyczyną usterki. Tyule sobie możesz ulżyć :diabelski_usmiech

Komentarz

• leszekmw
                    RS
                    • 2005
                    • 5356

no nie , za te 150 to chyba zrobił erwis klimy , czyli napełnił i sprawdził szczelność? jestem ciekaw bo sam zacząłe się tym zajmować od 2 miesięcy

nie chcę go usprawiediwiać / mechanika / ale z klimą jest tak że jak nie działa to trzeba stwierdzić dlaczego a jedną z przyczyn pierwszych która się nasówa to brak czynnika a więc najpierw się go uzupełnia , oczywiście jeżeli jest go brak a tak zazwyczaj jest bo rzadko zaglądamy do niej i dopiero po jej uzupełnieniu załączamy klimę i jeżeli nie działa dopiero zaczynamy szukać przyczyny. kontrolka klimy może się zapalać , nie świadczy to jednak o jej działaniu. mam nadzieję że trochę pomogłem ale tak jak pisałem dopiero zaczynam się wgryzać :roll: :? :wink: w temat
                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                    GVI 1.4TSI
                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• huwe
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 976

leszekmw, przyznasz chyba, że stwierdzenie, że problem leży po stronie elektryki i odesłanie klienta w diabły do kogoś innego, to chyba ciut za mało.
                      Bez obrazy, ale to taki sam przykład jakbym przyjechał do Ciebie z problemem dotyczącym trzepaniem kierownicą. Wywarzasz koła, kasujesz kasę, a dopiero na końcu mówisz, że tak naprawdę to te gumy to na szmelc się nadają, i efekt w trakcie jazdy będzie taki sam jak był do tej pory.
                      mmaarcin, pojechał na serwis klimy, bo mu nie działała. Gość napełnił, i stwierdzając, że dalej nie chula, powinien szukać i usunąć usterkę. Takie jest moje pojęcie serwisu. A że wziął 150 zeta za napełnienie i sprawdzenie szczelności...?? to niechby sobie jeszcze porobił, i wziął jeszcze 50 zeta za usunięcie usterki. Klient by zapłacił, i cieszył się, że działa. A tak musiał dalej kombinować.

Komentarz

• Miras
                        Classic
                        • 2006
                        • 12

Sprawdz bezpiecznik 16-ty i 25-ty... Jak masz nabita klime to podepnij 12V bezposrednio na wtyczke na sprezarce uruchom silnik i klime i zobacz czy chlodzi. Ten mechanior co skasowal 150 wcale nie musial sie znac na elektryce a wzial za serwis klimy (wedlug mnie to nic dziwnego). Teraz wystarczy usunac usterke elektryczna i masz dobra klime. Pozdro.

Komentarz

• lyzy 110
                          Ambiente
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 237

he he temat prosto pode mnie
                          właśnie mam taki sam problem myślałem że to brak czynnika ale okazało sie że jest ok to teraz szukac gdzie co sie odpięło lub co pierdykneło :diabelski_usmiech
                          była czeszka jest franca ale wolałem czeszkę

Komentarz

• huwe
                            Elegance
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 976

Miras, nosz kurde le bele. LUDZIE - jak można znać się na klimie i nie mieć zielonego pojęcia o elektryce z nią związanej :evil: . skoro ktoś robi klimę, to chyba rzecz nie polega tylko na dobiciu gazu. Ja nie każe macherowi znać się na całej elektryce pojazdu- elemetach wtrysku, sterowania silnikiem i tp. Ale na : sterowaniu sprężarką, czujnikami ciśnienia, bezpiecznikami, nawiewami - to są elementarne rzeczy związane z klimą. Jeśli ktoś pisze , że robi klimę - a tak naprawdę znajomość tego tematu zaczyna i kończy na umiejętności dobicia gazu - to tak naprawdę niewiele potrafi.
                            Pracowałem kiedyś u takiego sqr(&^$*$ ( dla pracowników)- miał klimę w jednym paluszku. Jak klient przyjeżdżał,( a zjeżdżali się z okolic 200km)- to nie było, że wyjechał z niesparwną. Robiliśmy wszystko - od nabicia, sprawdzenia szczelności, wymiany cewek, sprzegieł, czujników, łącznie ze spawaniem skraplaczy, przewodów, chłodnic. Full wypas. Nie było, że trzeba jechać do elektryka, bo nie działa. Klient przyjechał do nas - bo nie działała - wieć trzeba gościa skasować, ale ZROBIĆ.

Komentarz

• mmaarcin
                              Classic
                              • 2006
                              • 30

problem znowu powrocil, znowu brak klimy - coz zadzwonilem do aso gdzie ostatnio robilem klime i poradzono mi abym "poruszal takimi 3 zielonymi bezpiecznikami na akumulatorze"
                              K..WA pomoglo, klima znow chlodzi, nastepnym razem jak cos mi sie popsuje to zaczne od mlotka i przecinaka

Komentarz

• huwe
                                Elegance
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 976

mmaarcin, weź kup jakiś środek do styków elektrycznych-( w każdym szanującym się sklepie elektrycznym). wyciąg bezpieczniki. Obejrzyj ich styk. zapewne lekko zaśniedziały. psiknij tym czymś w gniazda, zaś nóżki po prostu wyczyść. Powinno pomóc na dłuższą metę.

Komentarz

• Jabar1975
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 3331

mmaarcin, mozesz napisac w ktorym serwisie od klimy to robiles? Ustrzeze to innych przed super fachowcami.
                                  Na slasku polecic moge jednego goscia ktory wskrzeszal mi klime w wielu samochodach (z bardzo dobrym skutkiem) Ma swoj zaklad w Bedzinie niedaleko targu. Niestety adresu nie pamietam, ale jak ktos chce to sluze telefonem na PW.
                                  nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• DAMiANO_Ibi
                                    Classic
                                    • 2007
                                    • 13

Panowie mam problem z klimą :/ po załączeniu AC wszystko się włancza wentylatory itd. ale gdy jadę i zatrzymuję sie na światłach to czuję jak by cos w rodzaju drgań które znikają po wyłączeniu klimy, obroty silnika w normie. Ktoś może coś doradzi? Klima nabijana pół roku temu, nic nie miga na wyświetlaczu po załączeniu. Pozdr....

Komentarz

• marnik79
                                      Drive
                                      • 2006
                                      • 76

2 możliwości:
                                      1. za dużo czynnika
                                      2. za mało czynnika
                                      W obu przypadkach pomoże sprawdzenie ciśnienia.
                                      Teraz Laguna II 2,0 dci 150KM ...
                                      Octavia II kombi 1,9 TDI również w stajni w rodzinie

Komentarz

• Gustaw78
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 182
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

mam problem taki ze w przewodzie doprowadzonym do sprezarki jest niskie napiecie i nie moze jej zalaczyc ale jesli podepne na ktotko 12v wtedy wszystko jest ok co to moze byc???? pomozcie

[ Dodano: Pią 23 Maj, 08 22:05 ]
                                        i jeszcze male pytanie gdzie w 1,9 tdi sa bezpieczniki i przekazniki od klimy?????
                                        OCTAVIA 3 ELEGANCE 2,0 TDI (150KM) DSG + AMAZING+ kiera trójramienna +AMUNDSEN.

Komentarz

Pracuję...