Zamieszczone przez matijas-81
[O2] check engine, blad 17708
Zwiń
X
-
[O2] check engine, blad 17708
witajcie, jestem nowym uzytkownikiem tego forum, wiec prosze o wyrozumialosc.
niedawno zakupilem octavie 2.0 benzyna bez gazu automat listopad 99. moje pytanie otorz
swieci sie check engine, spalanie okolo 19/100 ponadto vag-com pokazuje blad 17708 (17708 - Nieprawid³owe spalanie brak osprzêtu / nie zwi¹zany ze sprzêtem - B£¥D SPORADYCZNY). auto jak na swoj wiek ma niski przebieg 52k wiecej stalo niz jezdzilo.
nie mam pojecia co moze byc przyczyna przegladalem forum z podobnymi problemami spalania padaly hasla typu sonda lambda ale vag nie raportuje bledu zwiazanego z sada tylko ze spalaniem prosze o diagnoze i ew porady co sprawdzic czy moze odrazu jechac do serwisu jesli cos powaznego.
z gory dziekuje za zainteresowanie pozdrawiam
-
-
Przy dużym spalaniu, radził bym jednak zacząć od sondy lambda (pierwszej, przed katalizatorem). Miałem podobny przypadek, sprawdzanie VAG, z reguły pokazywało błąd sporadyczny. Jeżeli to się nie potwierdzi, to nie duża strata, sonda będzie na zapas, a trzeba je jednak wymieniać co jakiś czas.
Inny przypadek, spalanie w normie, ale co jakiś czas zapala się "check", błąd sporadyczny, była uszkodzona sonda za katalizatorem.
Przy wymianie/sprawdzaniu pierwszej sondy (przed katalizatorem) radzę nieco inaczej zamocować przewody, to znaczy zwiększyć pętlę z tych przewodów przy samej sondzie. Fabryczne mocowanie, to zbyt mocno naciągnięte przewody przełamują się od drgań silnika. Tak właśnie było w moim przypadku. Ułamał się przewód od podgrzewania sondy (przy samej sondzie). Trudno było to wykryć, bo po przyjeżdzie na kontrolę, sonda była już nagrzana.
Komentarz
-
-
moze jeszcze w tym tyg wymienie obie sondy a dodatkowo swieczki bo nawet nie wiem w jakim sa stanie
jeszcze jedno pytanie mam problem z pilotem centralnego zamka mianowicie przy kupnie myslalem ze bateria slaba wymienilem dzialalo moze ze 2 godziny i znow to samo po wcisnieciu przyciskow diodka mruga wiec zyje pozatym nic sie nie dzieje centralny zamek nie reaguje czego to moze byc wina?
Komentarz
-
Komentarz