Dzis przy rutynowej kontroli poziomu oleju odkryłem znacznie wyższy stan niz max na bagnecie. Silnik 2.0 FSi 2500 km po wymianie oleju. Co mogło spowodować gwałtowny wzrost poziomu oleju??? Płynu chłodniczego nie ubywa wiec skad ten poziom...??
Tak stał na równym i płaskim mierzyłem kilkaktrotnie w kilku miejscach i po różnym czasie i ciagle ten za duzy stan.... Czy mozliwe by paliwo dostawało sie do oleju?
niom...niestety jest to jedna z możliwości. Wyciągnij bagnet i poprostu powąchaj :? ...benzynę będzie czuć napewno. Poziom oleju mierzymy około 15-20 minut po jezdzie.
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Tak robie i nie uwazam ze w oleju jest paliwo.... A skoro jest to którędy sie dostaje? Auto nie kopci, pali tyle ile paliło, nie ma spadku mocy.... nic sie nie dzieje.... Wiec nie wiem skad ten nadmiar...
1. Czy sprawdziłeś poziom tuż po przeglądzie?
2. czy jesteś pewien w 100 % że na przeglądzie nie przelali oliwy?
Ostatnio przyjechał do mnie znajomy paskiem, jak zobaczyłem stan na bagnecie to mnie zatelepało.....Odciągnąłem 1,5 litra oleju aby wyrównać na stan max...
No nie sprawdzałem po wymianie.... I własnie w poniedziałek jede do tego mistrza żeby sprawdził co i jak.... No w głębi duszy mam nadzieje ze to bedzie przyczyna ale swoja droga szukam tez innych mniej przyjemnych powodów takiego stanu...
Bart_wawa, Nie panikuj. Jaką bańkę oleju kupiłeś do wymiany? Może to było 5l i mechanior nie zauważył i wlał "jak zwykle" na czuja. A normalnie bańki są 4l.
Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
I własnie w poniedziałek jede do tego mistrza żeby sprawdził co i jak....
Nie masz co człowiekowi zawracać głowę. Zrób dłuższą trasę aby zagrzać olej, i zobaczyć czy to nie jest benzyna które w tym czasie może/powinna odparować, jeżeli to nie pomoże to odciągnij nadmiar oleju i obserwuj jego stan na bagnecie.
Nie ma co panikować.
[ Dodano: Sob 09 Kwi, 11 22:24 ] alfee, byłeś pierwszy
Spoko dzieki za uspokojenie.... oleju nie kupowałem mechanik zapewniał... No mam nadzieje ze przelali olej lub nie spuscili i dolali nowego... w poniedziałek sie okarze ale nerwy sa...
Komentarz