Uderzenie przy odpalaniu 1.9tdi BXE 105KM

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jankowalski
    Classic
    • 2012
    • 12

jak tak czytam te wszystkie wątki i historie o rozrządzie i głośnym odpalaniu to i tak wystarczająco mnie ciarki przechodzą po plecach... ciekawe czy u mnie w ASO też wszystkim słonie na uszy nadepną jak pojadę na przegląd :diabelski_usmiech
    bohen, możesz jeszcze spróbować jeździć do któregoś z ASO w warmińsko-mazurskim.... chyba nawet tutaj ktoś chwalił albo w wątku o głosnym odpalaniu :idea: zawsze to bliżej niż Kraków
  • rygla
    Classic
    • 2011
    • 6

Witam mam skode oktavie 2006 1.9 TDI silnik BXE ,1z , 146.000 km,jeżdze już z nią po kilku warsztach i każdy mechanik mówi co innego :/:/
    Mam dość "specyficzne" objawy:
    -na zimnym silniku pali ładnie nic nie szarpie (przy -25 w zimnie tez ok)
    -gdy po jeździe zostawie autko i odpale za ponownie(ok 5-10min) jak temperatura otoczenia jest chłodna i temp silnika zmaleje tak do ok <65 * pali normalnie , natomiast gdy utrzymuje sie w granicach 90 * przy odpaleniu słychać dosc głośne uderzenie i szarpnięcie autem (przeważnie) !
    -w tamtym roku w serwisie zmienili mi oprogramowanie i problem na pare miesięcy zniknął ,ale teraz znowu powrócił :/:/

Komentarz

• andrzej1962
      L&K
      • 2010
      • 1306
      • Octavia III combi (5E5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
      • DADA 1.5 TSI 150 KM

Re: Uderzenie przy odpalaniu 1.9tdi BXE 105KM

Zamieszczone przez rygla
      Witam mam skode oktavie 2006 1.9 TDI silnik BXE ,1z , 146.000 km,jeżdze już z nią po kilku warsztach i każdy mechanik mówi co innego :/:/
      Mam dość "specyficzne" objawy:
      -na zimnym silniku pali ładnie nic nie szarpie (przy -25 w zimnie tez ok)
      -gdy po jeździe zostawie autko i odpale za ponownie(ok 5-10min) jak temperatura otoczenia jest chłodna i temp silnika zmaleje tak do ok <65 * pali normalnie , natomiast gdy utrzymuje sie w granicach 90 * przy odpaleniu słychać dosc głośne uderzenie i szarpnięcie autem (przeważnie) !
      -w tamtym roku w serwisie zmienili mi oprogramowanie i problem na pare miesięcy zniknął ,ale teraz znowu powrócił :/:/
      Przeszukaj kolego forum, bo było nie raz i admin wstawi Ci banana za brak szukajki. Z tego co pamiętam problemem Twoim będzie chyba dwumasa, ale proponuję szukać, szukać.

Komentarz

• rygla
        Classic
        • 2011
        • 6

re

re: przeczytałem i przeszukałem całe forum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi , dlatego ponownie dodalem ten temat

Komentarz

• pawelpap
          Ambiente
          • 2010
          • 182

mam podobne problemy , tzn wszystko oprócz szarpnięcia (szarpnięcie miałem może z 1 2 razy..), samochód poza tym chodzi bez zarzutu i dlatego wątpią aby to była dwumasa.... ja bym stawiał akumulator (mam już dość słaby na jesieni wymienię ), jako że nie jest to praktycznie odczuwalne poczekam na wymianę aku, jeśli nie pomoże ... z lektury postów stawiał bym na rozrusznik, ew. korekcję map ... dwumasę stawiam na samym końcu... takie moje zdanie (wydaje mi się że gdyby to była dwumasa było by słychać też inne objawy... )

Komentarz

• Blastaman
            Classic
            • 2008
            • 4

Problem mialem 2 razy :

- akumulator
            - dwumasa + sprzeglo

Chodzi pieknie

Komentarz

• lukaszzie
              Ambiente
              • 2010
              • 103

ale 2masowe bys juz odczuwal przez caly czas jak siada
              a czy to akumulator jesli bedzie do bani to bedzie krecil a nie zapali bo nie bedzie takiego jak w dieslu momentu obrotowego 8)
              Skoda Forever jednak
              Vw Golf I II III
              Opel Omega C
              Peugeot 206 HDi
              Vw Golf V 1,9 tdi 90 koni
              Citroen C5 2.0 Hdi Audi A8 2001 D2 3.3 TDi
              Skoda Octavia II 2005 elegance kombi
              Skoda Octavia II 2009 FL 1.9 TDi
              VW Golf VI 2011 1.6 Tdi
              Skoda Octavia II FL RS kombi

Komentarz

• briano
                Ambiente
                • 2011
                • 178

Poduszka pod skrzynią ?? pod silnikiem??
                Skode już mam, musze jeszcze kupić kapelusz

Komentarz

• rygla
                  Classic
                  • 2011
                  • 6

Problem rozwiązałem

Słuchajcie udało mi się problem rozwiązać !! odwiedziłem jeszcze jednego mechanika zaufanego i po podniesieniu maski okazało się że mam za słaby akumulator tzn był podładowany ale pojemność miał 61 AH , i do tego silnika jest on po prostu za słaby. Kupiłem nowy akumulator marki bosh silver o pojemności 74 AH , ale co ważne , z wyższym prądem rozruchowym 750 A i problem ZNIKNĄŁ ! nic już nie szarpie przy uruchamianiu, pozdrawiam .

Komentarz

• Texas
                    L&K
                    • 2011
                    • 1204

witam, jeśli to wina akumulatora to dlaczego przy mrozach itd jest ok? a po podladowaniu problem się pojawia??
                    Piotrek

Komentarz

• lilo
                      RS
                      • 2006
                      • 4315
                      • Mercedes-Benz

rygla, Przyczyną jest kąt wałka rozrządu , ja mam tak samo przy nastawach -2,40 na rozgrzanym silniku szarpie i stuknie przy odpaleniu , jak przestawię na 00 to jest OK tylko że przy takich nastawach ucieka mi 19KM :shock:
                      Daniel

Komentarz

• pawelpap
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 182

u mnie było podobnie i już tego nie ma jak wymieniłem na nowy akumulator 77 mAh

Komentarz

• Lucky24
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 102

U mnie po wymianie akumulatora również zniknął ten problem.

Komentarz

• pirx
                            Classic
                            • 2010
                            • 14

U mnie podobny problem ciężkiego palenia na gorącym silniku zniknął po wymianie rozrusznika na nowy czyli regenerowany i od 2 lat i 45tys km pali od strzału na ciepłym i na zimnym. Problem wystąpił przy 170 tys km na blacie.

Komentarz

• Sergi
                              Rider
                              • 2011
                              • 631
                              • Octavia III (5E3)
                              • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

no ja ostatnio jak odebrałem samochód po dość dużym przeglądzie i remoncie tez zauważyłem ten problem ale nie zawsze wystepuje, wczesniej nie było go wcale.
                              Auto ma 196 tys.
                              mit z dwu masą moge obalić ponieważ mam nowe sprzęgło tyle co wymienione,
                              akumulator 2 letni więc też jeszcze stary nie jest
                              zastanawia mnie jeszcze to co lilo napisał ponieważ miałem też na tym przeglądzie wymieniany rozrząd a przed przeglądem nie miałem tego problemu
                              Skoda Octavia II FL Elegance 140 KM 325 NM
                              Była OII 1.9 TDI BJB - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...szy+samoch%F3d
                              Jest OII FL 1.9 TDI BXE - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• wuyaszek
                                Classic
                                • 2009
                                • 33

u mnie tez ten problem czasem sie pojawia na gorącym silniku dziwne bo auto jest 4 letnie aku od nowosci moze juz czas na wymiane ;/

Komentarz

• Sergi
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 631
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

w moim przypadku to nie aku tylko już raczej na pewno obstawiam to co lilo napisał
                                  Skoda Octavia II FL Elegance 140 KM 325 NM
                                  Była OII 1.9 TDI BJB - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...szy+samoch%F3d
                                  Jest OII FL 1.9 TDI BXE - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• lilo
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 4315
                                    • Mercedes-Benz

Sergi, podłącz się pod kompa i sprawdź kąt wałka w bloku 04
                                    Daniel

Komentarz

• leszekr
                                      Classic
                                      • 2013
                                      • 5

Panowie pytanie do tych którym aku pomógł na szarpniecie przy zapalaniu. Mija kilka lat i jak to jest u Was nadal auta palą bez szarpnieć uderzeń?

Komentarz

• blaster
                                        Drive
                                        • 2009
                                        • 69
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

re

U mnie czasami tak się dzieje jeśli to samo , gadałem z gościem z serwisu sprawdziliśmy kompem wtryski ok sprzęgło mam niedawno z dwu masą wymienione, mam zdjąć pokrywę zaworów poprawić wtyczki na wtryskach (rzadki temat ale czasami pomaga) no i sprawdzić czy wałek się na którejś krzywce nie wytarł - mam 260 tyś podobno daje objaw dudnienia, szarpania kulawienia silnika.

Komentarz

• leszekr
                                          Classic
                                          • 2013
                                          • 5

Re: re

Zamieszczone przez blaster
                                          U mnie czasami tak się dzieje jeśli to samo , gadałem z gościem z serwisu sprawdziliśmy kompem wtryski ok sprzęgło mam niedawno z dwu masą wymienione, mam zdjąć pokrywę zaworów poprawić wtyczki na wtryskach (rzadki temat ale czasami pomaga) no i sprawdzić czy wałek się na którejś krzywce nie wytarł - mam 260 tyś podobno daje objaw dudnienia, szarpania kulawienia silnika.

To chyba nie to, bo uderzenie przy zapalaniu wystepowało w bardzo młodych egzemplarzach naszych aut. Ja jestem 3 lata po wymianie akumulatora przez które zapomniałem o usterce, ostatnio jednak coś jakby delikatnie daje o sobie znowu znać. Na szczęście nie tak jak kiedyś.

Komentarz

Pracuję...