niektórzy z cenami przesadzają :shock:
[O1] Peknieta szyba przednia.
Zwiń
X
-
[O1] Peknieta szyba przednia.
Witam.
Pod koniec zeszlego roku [poczatek listopada] pekla mi szybka przednia w skodzinie nr2 z opisu.
Wstawilem w Sopocie w Ad-An szybke Pilkingtona i do wczoraj bylo wszystko wporzu. Wyobrazcie sobie moje zdziwienie gdy wczoraj wczesnym popoludniem wsiadam do auta a tam... trrrach. W podobnym miejcu co poprzednio szyba pekla ponownie. Nie widac absolutnie zadnego uderzenia, stuknięcia...ingerencji osob trzecich. Zatelefonowalem do Sopotu a majster mi oswiadcza ze po takim czasienie mam sie co ludzic zeby producent uznal jakakolwiek reklamacje na produkt. Dzwonie do Pilkingtona - facet z obslugi klienta stwierdza, ze tak faktycznie to oni nie udzielaja gwarancji na swoj produkt... Informuje mnie ze przyczyna moze byc 10tysiecy powodow poczawszy od wystepowania naprezen na wizycie kosmitow konczac. Wyglada na to ze musze wstawic nowa szybe... i zeby nie bylo niedomowien - nie mam uwag do pracy Ad-An. Zastanawia mnie tylko na co moge zwrocic szczegolna uwage przy montazu nowej szyby, zeby sytuacja sie nie powtarzala bo jak co pol roku bede musial wymienic szybe to mysle ze krew nie zaleje.
P.S... Moze wstawic plexi?
P.S2. Majster zachowal sie jak czlowiek i zaproponowal ze zalozy szybe po kosztach. [bez robocizny i kosztow kleju][1] Octavia Kombi 1.9TDI, 2001, 81kW [110KM], AHF,
[2] Octavia 1.9TDI, 2004, 81kW [110KM], ASV,
-
-
Zamieszczone przez JamesMarshallP.S... Moze wstawic plexi?
Zamieszczone przez Vojtek1,9tdiDziwne jest to dlaczego pekla w tym samym miejscu :shock:
A pęknięcie jest pewnie poziome od brzegu szyby przy słupku w stronę środka szyby..
Przyczyn faktycznie może być wiele..
Może to być spowodowane naprężeniami budy, co przy naszych "wspaniałych" drogach jest normalne.
Może to też wynikać z powypadkowej przeszłości auta..
Ale wina może leżeć też po stronie użytkownika, który mógł w zimę dopiero po rozgrzaniu auta włączał nadmuch na szybę
JamesMarshall jeśli jesteś pewien, że wina nie leży po Twojej stronie to proponowałbym montaż rozpórki na kielichy, która usztywni budę, a co za tym idzie, na szybę nie będą przenoszone takie naprężenia podczas jazdy po polskich drogach
Komentarz
-
-
Dzieki za rady, sugestie, podpowiedzi.
Powypadkowa przeszloasc auta: z tego co wiem auto nie było bite dramatycznie, ale jakis epizod mogl miec miejsce z tym ze chodzi raczej o tylna czesc auta.
Nadmuch na szybe: wykluczam
Pekniecie: zgadza sie kamel1980. Poziome od brzegu szyby przy słupku w stronę środka szyby i do gory. Sklania mnie to do wersji "naprezenia budy"
Rozpórka: powaznie sie nad nia zastanawiam. Jak się montuje przednią rozpórkę? Trzeba wiercić kielich? ...
Pozdro.[1] Octavia Kombi 1.9TDI, 2001, 81kW [110KM], AHF,
[2] Octavia 1.9TDI, 2004, 81kW [110KM], ASV,
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JamesMarshall(...)Pekniecie: zgadza sie kamel1980. Poziome od brzegu szyby przy słupku w stronę środka szyby i do gory.(...).
Miała przesunięty przedni lewy słupek nadwozia.
Szyba była peknięta w sposób, który opisujesz. Ta pęknięta szyba z pewnością nie była pierwszą szybą czołową która pękła, bo nawet nie było nalepki rejestracyjnej.
Dokładniejsze oględziny ujawniły szpachlę na dachu, najwięcej w okolicy wspomnianego słupka...
Dodam jeszcze, że sprzedający wystawiał auto kilkakrotnie na allegro i otomoto, za każdym razem zmieniając zestaw zdjęć i numer telefonu kontaktowego i mocno kręcił na temat pochodzenia auta.
Auto było w Malborku.
Stąd pytanie o przeszłość wypadkową Twojego auta.
Naprężenia nadwozia mogą być przyczyną pękania szyby, ale zastanawiające jest pękanie dokładnie w tym samym miejscu i w ten sam sposób.
No i skąd te naprężenia? Nie jest to standardowa przypadłość Octavii, inaczej wszyscy jeździlibyśmy z ropórkami...
Obym się mylił.
Komentarz
-
-
JamesMarshall jeśli masz pewność, że walony był tylko tył to stawiałbym jednak na naprężenia budy..
W moim MK4 mam pewność, że był bezwypadkowy, a jednak w zeszłym roku miałem podobne pęknięcie.
Przy wymianie szyby koleś, który ją wstawiał powiedział mi, że w O1, MK4, Leonie i pochodnych bardzo często się to zdarza i już wiele razy wymieniał szyby właśnie z takim pęknięciem, bo najprawdopodobniej buda jest za miękka i w naszych warunkach za bardzo pracuje powodując trzaskanie szyb.
Tak więc u siebie też mam zamiar zamontować rozpórkę - już nawet leży i czeka na dogodny moment :-)
Ja akurat zanabyłem rozpórkę z Audi S3, bo jest stalowa, do tego oryginalna, więc pasuje idealnie na kielichy (w Twoim przypadku powinno być tak samo)..
Co do samego montażu to TAK, trzeba wiercić otwory w kielichach żeby do nich przykręcić rozpórkę.
Komentarz
-
-
czesc co do szyby to nie wiem ale u mnie jak pekla to podjechalem do warszatu ktory skleja szyby, dalem 60 zl a facet dal gwarancje 2 lata ze szyba dalej nie pojdzie, znaku nie ma zadnego takze poszukaj u siebie duzo taniej i lepiej - po co wymieniac - bardzo wazna rzecz trzeba podjechac jak najszybciej po zdarzeniu jesli pojezdzisz z tym peknieciem nazbiera sie tam brud i pekniecie bedzie widoczne a jak szybko zrobisz to nie bedzie widac!
pozdrawiamDamian
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JamesMarshallPowypadkowa przeszloasc auta: z tego co wiem auto nie było bite dramatycznie, ale jakis epizod mogl miec miejsce z tym ze chodzi raczej o tylna czesc auta.
Pewnie rozpórka będzie najsensowniejsza, jak nadwozie będzie oki, to ciężko znaleźć przyczynę. A montować szybę, za szybą - :?pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Hi
Najważniejsze,żeby mieć ubezpieczenie na szyby.Ja będę teraz wymieniał po raz drugi przednią szybę.Pierwsza dostała kamieniem, teraz druga splintexa nie dostała niczym i pękła od dolnej krawędzi.Jak to mówią blacharze auta kryją swoje małe tajemnice i te duże też, wiec to w wielu przypadkach pewnie jest przyczyna.Ja teraz zamontuję rozpórkę i zobaczymy jaki będzie efekt.
Komentarz
-
Komentarz