[O2] 18' calowe koła - jaka przyczyna huczenia/buczenia ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • j@ri
    Drive
    • 2010
    • 43

Piratka, Dachu, dzięki
    w wolnej chwili postaram się wrzucić jakieś fotki ze środka
  • Octavia2Limited
    Rider
    • 2009
    • 322

Witam 8)

Wczoraj, mój znajomy wulkanizator założył mi moje nowe 18'calowe buty (8x18 Et35 model Audi RS6 C5 + 225/40 92Y Pirelli PZero). Szkodnik pięknie się prezentuje, o wiele lepiej niż na 17' Ori/Pegasusach.

Chcę się dowiedzieć co może być przyczyną huczenia/buczenia?. Felgi są proste. Opony nie ząbkowane. Zawieszenie w stanie 6+ ( na Pegasusach i oponach Pirelli PZero Rosso nic się huczało ).

Dodam jeszcze, że przy zwalnianiu (40/20kmh) opony najbardziej huczą (naprawdę głośno). Przy zwiększaniu prędkości (40/60/80 kmh) jest ciszej przynajmniej o 20%.

[b]Czy to wina twardych opon ? Czy szerokich felg ?
    * CHRYSLER 300C "SRT8" 6.1 V8 HEMI (450 KM)
    * AUDI A3 Sportback 3.2 V6 (250 KM) "RS3"

Komentarz

• __PIOTR
      Drive
      • 2010
      • 60

Według mnie przyczyna leży w oponach. Albo są bardzo twarde jak np. BRIDGESTONE albo wiek tych opon już nie daje rady.
      Rozumiem że to nie są nowe opony??
      Jakie to opony i jaki DOT??

Pozdrawiam
      __PIOTR

Komentarz

• Octavia2Limited
        Rider
        • 2009
        • 322

225/40 92Y Pirelli PZero
        DOT 1710. Świeże opony .

Opony Pirelli P Zero w Oponeo to darmowa wysyłka w 24h i gwarancja niskich cen. Sprawdź opinie o Pirelli P Zero i dokonaj zakupu!

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

Octavia2Limited, jak się przesiadałem z zimówek UG7 205/16 na 225/17 Potenza S001 to byłem 100% przekonany, że będzie ciszej ( w końcu zimówki kierunkowe czyli teoretycznie najgłośniejsze a S001 to praktycznie 4 proste paski ). Bardzo się zdziwiłem po zmianie, bo na S001 jest dużo, dużo głośniej ( huczą )...
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Mihau
            RS
            • 2009
            • 7460
            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

kowal 2002, mam takie same odczucie na RE050 (225/45/17) po zmianie z UG7+ (205/55/16)
            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Maru 123
              RS
              • 2008
              • 4660

moje micheliny PS3 też huczą :evil:
              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• fernando
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1890

Zamieszczone przez Maru 123
                moje micheliny PS3 też huczą :evil:
                Maru 123, Ty sprawdź łożyska może. Z tego co pamiętam, początkowo chwaliłeś te opony właśnie za to, że są ciche w stosunku do GY F1 :roll:

Komentarz

• Wlody
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 144

Re: 18' calowe koła - jaka przyczyna huczenia/buczenia ?

Zamieszczone przez Octavia2Limited
                  Witam 8)

Wczoraj, mój znajomy wulkanizator założył mi moje nowe 18'calowe buty (8x18 Et35 model Audi RS6 C5 + 225/40 92Y Pirelli PZero). Szkodnik pięknie się prezentuje, o wiele lepiej niż na 17' Ori/Pegasusach.

Chcę się dowiedzieć co może być przyczyną huczenia/buczenia?. Felgi są proste. Opony nie ząbkowane. Zawieszenie w stanie 6+ ( na Pegasusach i oponach Pirelli PZero Rosso nic się huczało ).
                  Dodam jeszcze, że przy zwalnianiu (40/20kmh) opony najbardziej huczą (naprawdę głośno). Przy zwiększaniu prędkości (40/60/80 kmh) jest ciszej przynajmniej o 20%.

[b]Czy to wina twardych opon ? Czy szerokich felg ?
                  A może nie sprzedajesz swoich pegasusów?
                  -------------------------------------------------------
                  moja pierwsza octa http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33459

Komentarz

• Maru 123
                    RS
                    • 2008
                    • 4660

fernando, no bo tak było a to huczenie zaczęło się w tamtym tyg. :roll:
                    1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Octavia2Limited
                      Rider
                      • 2009
                      • 322

Wlody, pegasusy sprzedałem Ojcu do 02FL.

Komentarz

• briano
                        Ambiente
                        • 2011
                        • 178

Wlody, pegasusy sprzedałem Ojcu do 02FL.
                        Słuchaj ja to samo miałem w stilo, u kolegi te same opony zachowywały się cicho ale on kupił nówki sztuki, a ja używki w super stanie, po oponie nie byo tego widać ale okazało się że opona była minimalnie zząbkowana, przez złą ustawioną zbieżność u poprzedniego własciciela opon, bo u ciebie wykluczam złą zbiezność ?? na pegasusach było ok?? może warto sprawdzic na wszelki wypadek zbiezność może gdzieś na dziurze minimalnie sie rozjechała? a przy mniejszych kołach tak tego nie czuć jak przy 18"
                        Skode już mam, musze jeszcze kupić kapelusz

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

na 18 i oponie 225 bedzie głośniej i trzbeba sie do tego przyzwyczaić :szeroki_usmiech
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

Octavia2Limited, problem najprawdopodobniej polega na tym że są to typowo sportowe opony i skonstruowane sa one z myślą o osiągach a nie o komforcie. nie zakładałem nigdy tego bieżnika i dlatego piszę najprawdopodobniej/ moge sie zorientować po świętach jakbyś chciał/, być może w autach wysokiej klasy do jakich jest ona przeznaczona nie słychać jej tak bardzo ze względu na o wiele wyższy stopień wygłuszenia tych aut. niestety O2 to masakra jeżeli chodzi o wygłuszenie i hałasy przenoszące się z kół :evil: /jest to , zresztą , jedyna przyczyna przez którą nie kupię więcej octavii/. a kto Ci polecił te opony tak w zasadzie ?

Maru 123, no ciekawi mnie ten bieżnik , jest to nowy michelin i wygląda bardzo fajnie. założyłem je jednemu klientowi parę dni temu , gość robi 40 tyś przez sezon to na jesieni bedę mógł się wypowiedzieć. ale jeżeli hałas pojawił Ci się nagle to tak jak napisał fernando pewnie to będzie łożysko , masz założone duże koła i jest to wieksze obciążenie dla układu jezdnego. dla pocieszenia powiem Ci że w a5 na 18 dwa przednie łożyska poleciały po 120 tyś. na raz prawie :diabelski_usmiech . chyba że okaże się że opony nagle trafia szlag i wybija je , co też jest możliwe.

aaa..i to co piramida napisał to też prawda
                            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

leszekmw, tylko dla tego nie kupisz więcej octavii że opony bardziej słychać? :shock: wymagający jesteś :szeroki_usmiech a tak na serio to że by tak wygłuszyć nadkola? Ciekawe jaki był by efekt?

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Maru 123
                                RS
                                • 2008
                                • 4660

leszekmw, dzięki za wskazówki :wink:

Zamieszczone przez piramida
                                że by tak wygłuszyć nadkola? Ciekawe jaki był by efekt?
                                myślę że sprawa akustyki jest trochę bardziej złożona niz tylko nadkola. :wink:
                                1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Octavia2Limited
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 322

Ostatni raz robiłem zbieżności i geometrie przed wymianą zawieszenia i obniżeniem ops:
                                  Po świętach pojadę wszystko poustawiać do jakiegoś warsztatu.

leszekmw, myślałem dokładnie o tym samym. Dla potwierdzenia postaram się sprawdzić je w Audi A6 C5 Biturbo. Jeżeli będą ciche no to będzie wszystko jasne.
                                  Pozostaje mi się przyzwyczaić do tego huczenia :roll: bo nie widzi mi się zmiana opon z kilku względów.

leszekmw, a kto Ci polecił te opony tak w zasadzie ?
                                  Opony zawsze sam wybieram po wcześniejszym zapoznaniu się ofertami w danym przedziale cenowym, opiniami użytkowników i różnymi testami . Szukałem jak zawsze kompletu opon ze zgodnością; FIRMY, MODELU, DOT, ROZM, BIEŻNIKA (min.7mm), NIE NAPRAWIANYCH i NIE ZĄBKOWANYCH. W skrócie > idealnych. Do wydania przeznaczyłem kwotę 1.300zł. Moje kryteria spełniały tylko 3 komplety opon; PIRELLI PZERO w cenie 1.100zł>, DUNLOP SP SPORT 9000 1.300 zł> oraz CSC3 w cenie 1.100zł. Wybrałem Pirelli z powodu przywiązania do marki, samych dobrych opini, zwycięstwa w testach 2011>Lato>R18, ceny, stanu i dot.

Orientujecie się, czy w O2 RS na 18tce opony CSC3 są głośne?.

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

Octavia2Limited, jezdzę na michelinach pilot sport 3 i jakoś drastycznie ich nie słychać, w zależnosci od nawierzchni raz głosniej a raz ciszej więc ciężko coś konkretnego stwierdzić, trzeba było by przetestować kilka rodzajów opon w jednym rozmiarze i w dodatku na tym samym samochodzie

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

piramida, mam wyklejony bagażnik i drzwi .

jezdzę na michelinach pilot sport 3
                                      ale kolega pyta o conti, chyba że po prostu chciałeś dodać info o pilotach. założe je sobie w przyszłym roku jak się sprawdzą u klienta jeżeli chodzi o ząbkowanie /golf 6 kombi/

Octavia2Limited, to były używki ? to jednak stawiam na to że sa poząbkowane, może w niewielkim stopniu ale to czasami wystarcza , szczególnie przy takich indeksach prędkości.
                                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Nexus6
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 4847
                                        • Volkswagen

Orientujecie się, czy w O2 RS na 18tce opony CSC3 są głośne?.
                                        jedne z cichszych opon na których jezdzilem, ale S001 wydają mi się cichsze :szeroki_usmiech
                                        With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez leszekmw
                                          piramida, mam wyklejony bagażnik i drzwi .

jezdzę na michelinach pilot sport 3
                                          ale kolega pyta o conti, chyba że po prostu chciałeś dodać info o pilotach. założe je sobie w przyszłym roku jak się sprawdzą u klienta jeżeli chodzi o ząbkowanie /golf 6 kombi/

Octavia2Limited, to były używki ? to jednak stawiam na to że sa poząbkowane, może w niewielkim stopniu ale to czasami wystarcza , szczególnie przy takich indeksach prędkości.

tak, chciałem dodać ze micheliny tez słychać

Komentarz

• lilo
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 4315
                                            • Mercedes-Benz

Ja mam takie opony i jak na razie jestem mega zadowolony http://alejka.pl/opony-letnie-vredes...7-94-y-xl.html
                                            Daniel

Komentarz

• Octavia2Limited
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 322

Jak zjeżdżę PZero to kupuje CSC5 .

Komentarz

• Maru 123
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 4660

no i dobra u mnie wszystko jasne- poszło łożysko z tyłu :roll:
                                                1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• OctaviaRS TDi
                                                  Elegance
                                                  • 2009
                                                  • 771

Octavia2Limited, pochwal się jakimś zdjęciem

Komentarz

Pracuję...