Zamieszczone przez xtremesystems
Problemy z wrzuceniem jedynki i wstecznego
Zwiń
X
-
Problemy z wrzuceniem jedynki i wstecznego
Witam
Mam Skode Octavie Combi 1998r, 1.9TDI GLX. 66kW. Od jakiegoś czasu mam problem z wrzuceniem jedynki i wstecznego (nie zawsze, tylko przy nagrzanym silniku). W momencie wrzucania pierwszego i wstecznego biegu zgrzyta w skrzyni biegów. Chciałem zapytac co może byc powodem takiej sytuacji? Słyszałem, że może powinienem dolac oleju? Czy myślicie, że to może pomóc?
PS szczerze mówiąc nie wiem gdzie znajduje się dokładnie korek wlewu do skrzyni biegów?
Prosze o jakieś info
Z góry dzięki
Romek
-
-
... pomijajac oczywiste uszkodzenie skrzyni mozesz miec do regulaczji lub wymiany ciegla "przelaczajace biegi "
Wymiana oleju napewno nie zaszkozi a napewno bedzie milo
2-tedy mozna spuscic olej , jesli nie masz czym wyssac przez wlew*
1-- po za kadrem wlew oleju - wielki imbus / ni pamietam numeru.
*UAZAJ przed odkreceniem zblokuj lewarek skrzyni biegow i nie ruszaj go do zakonczenia operacjiZałączone plikipablo_doctor
Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje
CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160
http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl
Komentarz
-
-
romek2011, Problemem nie jest skrzynia. Piszesz że dotyczy to jedynki i wstecznego. Przeciez wtedy auto stoi w miejscu więc w skrzyni nic nie powinno się obracać jak i zgrzytać. Czy jak wrzucasz wsteczny przy wyłączonym silniku to też zgrzyta?. Więc pozostaje sprzęgło, które do końca nie rozłącza napedu i dlatego zgrzyta wsteczny który nie ma synchronizatora.
Ja miałem podobny problem, wsteczny zgrzytał a jedynka haczyła. Po zdjęciu skrzyni okazało się że wałek z wieloklinem ze skrzyni jest cały zardzewiały i po prostu tarcza sprzęgła nie mogła się po nim swobodnie przesuwać i do końca napęd nie wysprzęglał.
Pozostaje zrzucenie skrzyni oczyszczenie dokładne wielowypustu, nasmarowanie go smarem z dwusiarczkiem molibdenu MoS2. Przy okazji można wymienić łożysko wyciskowe (koszt niewielki) i oczyścić oraz nasmarować łapę sprzęgła.
Dodatkowo wymiana oleju na pewno nie zaszkodzi. U mnie Skoda z 2005 roku a olej był czarną breją. Potem trzeba sprawdzić siłownik sprzęgła czy nie ma wycieków, wymienić płyn hamulcowy również w obwodzie sprzęgła, wyregulować linki i mieć spokój na lata...
Dodatkowe zdjęcia i procedurka wymiany oleju w linku poniżej. Korek wlewowy zółta strzałka, spustowy zielona
Tomek
Komentarz
-
Komentarz