ok dzięki wielkie a gdzie mogę dostać dobra nowa antenę a nie jakieś chińskie gówno pozdrawiam
[O1] Uszkodzony zamek/sterownik
Zwiń
X
-
[O1] Uszkodzony zamek/sterownik
Witam
Problem jest następujący.
Mam problem z zamkiem LT. Nie otwiera (dzyndzel tez sie nie podnosi)
Zamek sie zamyka ale juz nie otwiera, na początku doszedłem iz nie ma siły (po demontażu cięgien zamek miał siłe sie otwierac) wiec wymieniłem zamek, pomogło na 2 dni. Nowy także sie normalnie zamyka ale nie otwiera, po nasłuchaniu stwierdziłem iz słychać w nim zamkniecie ale otwieranie już nie. Zamkiem steruje ten moduł przy silniku szyby. Oto schemat:
I teraz tak: jak jest wykonywane otwieranie/ zamykanie?? Przez zamianę podania +i-??
Czy ktoś miał podobny problem?? W tym monecie nie mogę w ogóle otworzyć drzwi. I pytanie czy moduł w drzwiach jest naprawiany?? Wychodzi na to ze nie podaje pełnego napiecia na silniczek podczas otwierania
Opis schematu:
72 moduł w drzwiach
85 zamek
Załączone pliki
-
-
Cześć,
Sterowanie silniczkiem jest realizowane na 99% przez podmianke + i - jak napisałeś. Jak rozbierzesz moduł zamka to zobaczysz że w środku jest dokładnie to co na schemacie czyli silniczek i kilka mikrostyków. Piszesz, że po podmiance na nowy działał przez 2 dni i przestał - czyli wygląda to na coś wrednego.
Ja widzę takie mozliwości:
1. Sterownik NIE CHCE otworzyć drzwi - może odbiera błędne sygnały z mikrostyków z zamka i stwierdza że drzwi są otwarte - może jakiś zimny lut w sterowniku? A może sterownik centralnego zamka nie wysyła do niego polecenia otwarcia ?
2. Sterownik NIE MOŻE otworzyć drzwi - stopień wykonawczy sterownika (tranzystory mocy?? do sterowania silnikiem przy otwieraniu) jest uszkodzony. Ale działał przez 2 dni i przestał? Czy jak raz zadziała to już niema problemów z zamykaniem/otwieraniem aż do następnego razu?
Może da się na jakiś czas ZAMIENIĆ sterowniki (lewe<->prawe drzwi) i sprawdzić czy problem się pojawił na drugich drzwiach?
To takie moje luźne przemyślenia, może coś ci podpowiedzą. Czasem mam podobny problem z zamkiem w drzwiach PP, u mnie zaczynają działać po tym jak od środka raz klamką pociągnę. Wszystko było rozbierane, lutowane, czyszczone i dupa - niemogę znaleźć przyczyny ;-) Trzebaby jeździć z oscyloskopem i rozbebeszonymi drzwiami by zlokalizować problem. Daj znać jak dowiesz się o co chodzi.
Pozdrawiam,
Kamil
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez largofpns2. Sterownik NIE MOŻE otworzyć drzwi - stopień wykonawczy sterownika (tranzystory mocy?? do sterowania silnikiem przy otwieraniu) jest uszkodzony. Ale działał przez 2 dni i przestał? Czy jak raz zadziała to już niema problemów z zamykaniem/otwieraniem aż do następnego razu?Tylko że tym stopniem końcowym jest cały układ, i tu jest problem bo po zdrapaniu tej farby ochronnej nie ma symbolu wiec du..a. Pozostaje wymienić cała elektronikę. Na zmykanie idzie 12V ale na otwieranie niecałe 2Volt. Dzrwi otworzyłem zdejmując tapicerkę i podając napięcie z zapalniczki
Komentarz
-
Komentarz