[O1] Elektryczne szyby - otwieranie/zamykanie z zatrzymywani

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jar
    Classic
    • 2010
    • 24

ten filtr jest pod schowkiem po stronie pasażera?

wymienic na nowy czy suszyc?

potrzeba jakiegos preparatu czy nie?

jaki filtr polecacie K1111A CZY K1111, co gdzie i za ile w białym?
  • Evil
    Rider
    • 2009
    • 721

Mam dość dziwny problem
    4x szyby w elektryce. 4 przyciski przy panelu kierowcy.
    Szyba od kierowcy działa bezproblemowo, ale trzy pozostałe jak je zamykam to zatrzymują na ok pół sekundy i jada dalej. Co najdziwniejsze wszystkie trzy szyby zatrzymują się dokładnie w tym samym miejscu, na tej samej wysokości (próbowałem to narysować, ale nie wiem czy do końca to jest zrozumiałe). Szyby po zatrzymaniu idą dalej elegancko do góry do następnego "Stop" i znowu to samo

Wykluczam raczej słabe smarowanie jakichś prowadnic, bo wątpię aby w 3 miejscach to samo się działo.

Sytuacja dzieje się gdy zamykam szyby z przycisku u kierowcy. Gdy z przycisków przy danych drzwiach zamykam szyba idzie dobrze, ale raz na jakiś czas też coś zawodzi i stopnie.

Mam włączoną opcję samodomykających się szyby. Cały czas się domykały, a teraz potrafi np jedna szyba się nie domknąć do końca a pozostałe zamykają się.

Co kolejną dziwną sprawą jest, że jak się "rozrusza" szyby w sensie, że często się otwiera i zamyka to czasem przypadłość mija.

Sytuacja zdarza się najczęściej przy zamykaniu szyb, ale ostatnio nawet przy próbie otwierania szyb coś mi się przyblokowało, ale ciągle na tych samych wysokościach.
    Wiem że jest coś takiego jak zabezpieczenie przez przytrzaśnięciem sobie palców i zatrzymuje się szyba, i tu podejrzewam gdzieś może problem, że się robi jakiś opór, ale że w 3 szybach w idealnie tym samym miejscu?

ktoś ma jakiś pomysł? może coś VAGiem by było trzeba sprawdzić. Jakieś ustawienia zresetować ?
    Załączone pliki

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• mroko
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 659
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Spróbuj zrobić tak:
      przy zamkniętych drzwiach kierowcy wsadź kluczyk do zamka i przekręć aby drzwi się otworzyły i trzymaj kluczyk w pozycji otwierania aż wszystkie szyby zjadą w dół plus jeszcze jakieś 5 sekund
      następnie przekręć kluczyk w pozycje zamykania i też trzymaj aż wszystkie szyby się zamkną plus tak samo jakieś 5 sekund.

Może pomoże a na pewno nie zaszkodzi
      Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• Evil
        Rider
        • 2009
        • 721

Zamieszczone przez mroko
        Spróbuj zrobić tak:
        przy zamkniętych drzwiach kierowcy wsadź kluczyk do zamka i przekręć aby drzwi się otworzyły i trzymaj kluczyk w pozycji otwierania aż wszystkie szyby zjadą w dół plus jeszcze jakieś 5 sekund
        mroko, spróbuje może zaszkodzić temu, że wyłączy mi to automatyczne otwieranie szyb z kluczyka w momencie długiego przytrzymania przy otwieraniu, ale to najwyżej jeszcze raz sobie zakoduje VAGiem

[ Dodano: Pią 29 Kwi, 11 09:53 ]
        Niestety nie pomogło.
        Mimo otwarcia i zamknięcia kluczykiem w zamku po kilka sekund, szyby dalej się "zacinają".

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

Pracuję...