Szyba opadła wielki problem bardzo pilnie prosze o pomoc
Witam bardzo pilnie potrzebuje pomocy , wczoraj samochód stał w słońcu gdy do niego wsiadłem chciałem uchylić szybę nagle usłyszałem jakieś rzępolenie i fru szyba na dół poszła jak by z czegoś spadła( teraz muszę szybę wyciągać ręcznie ), mechanizm chodzi wiec chyba jest sprawny , dzwoniłem do skody to mi powiedzieli od 150 wzwyż w zależności co się zepsuło, tylko jak by to była drobnostka może sam bym to zrobił , spotkał się już ktoś z takim przypadkiem ?
I jeszcze jedno czy ktoś by mi powiedział jak ściągnąć bez żadnych uszkodzeń przednia tapicerkę z drzwi od strony kierowcy ? Gdzie dokładnie są śruby ? i na co mam uważać
szukałem na forum jakiś zdjęć ale jakoś nie znalazłem.
Dziękuję z góry za odpowiedzi
Pozdrawiam
Jarek
Skoda octavia L&k 2001 AHF
Skoda Octavia I 2001 1.9 TDI Laurin&Klement(SOLD)
Skoda Octavia II 2007 2.0 TDI 140 KM Elegance
Prawdopodobnie padły plastiki lub urwała się linka. Jedno i drugie według mnie najlepiej załatwić wymieniając cały mechanizm - kosztuje jakieś 80 zł. Robota prosta, na godzinę góra (mnie to zajęło dwa dni z powodu dziwnych problemów z silnikiem elektrycznym napędu szyby - ale to raczej się Tobie nie powinno przydarzyć).
Dookoła drzwi masz kilka małych śrub, o ile pamiętam 7 sztuk. Odkręcasz je, ściągasz plastik od wewnętrznej strony uchwytu drzwi, panel sterowania szybami i masz w środku kolejne trzy duże śruby.
Potem wyjmij panel sterowania lusterkami (wystarczy podważyć) i maskownicę głośnika przy lusterku.
To chyba wszystko, o ile czegoś nie zapomniałem. Teraz cały boczek odgiąć lekko i pociągnąć do góry, żeby na górze drzwi puścił. Potem do odpięcia jeszcze tylko cięgno klamki i dioda koło bolca.
Sama wymiana mechanizmu jest prosta - jedna złączka elektryczna i kilka śrub. Potrzebujesz Torxa, rozmiaru nie pamiętam.
no a ja sie w koncu za to wziąłem i załozyłem to w zakładzie który naprawia zamki Warszawa Pl Grzybowski. Naprawia ojciec z synem PROFI ROBOTA !!!! Zakład godny polecenia i koszt 50 zł Godzinka roboty. Cały mechanizm zapłąciłem 100 zł.
Miałem sam to zrobic ale jakoś mi się nie chciało dłubać a 50 dyszek nie jest to jakiś majątek a robota miód. Miła atmosfera i takie tam
podbijam temat poniewaz sytuacja podobna,opuszczam szybe [prawy przod] trach i spadła. i okazało sie ze plastik pekł,jeden jest dobry ale podejrzewam ze musze wymienic 2szt. tylko ze na allegro i w sklepie moto. maja cos takiego a w skodzie mam troszke inny ten plastik.na aukcji wyglada to tak. http://moto.allegro.pl/spinka-slizg-...425140856.html
w sklepie mają dokladnie to co na allegro. skoda jest z 2000r. po liftingu. prosze o podpowiedzi
Komentarz