[O1] woda w płynie hamulcowym

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • benio81
    Rider
    • 2010
    • 295

ale mi ciśnienie skoczyło :shock:
    panowie ja mam AXR-a z 2006r i zieloną naklejkę na szybie EURO4 (oczywiście samochód z Niemiec), na wklejce nie ma nigdzie symbolu 7GG, ale jest za to 7G0 - czy to oznacza, że nie mam DPF-a?

może ma ktoś fotkę poglądową tego ustrojstwa - jutro podwyższam tylne zawieszenie więc bym sobie sprawdził na kanale organoleptycznie czy mam ten badziew czy nie :?:

w którym miejscu na wydechu montowany jest DPF?
    Benio
  • Tony065
    RS
    • 2009
    • 2487
    • Octavia I (1U2)
    • ARX 1.8 20VT 150 KM

cześć. mam problem. będąc na akcji za 1 zł w ASO, okazało się, że mam 3% H2O w płynie hamulcowym. auto ma prawie 10 lat, więc coś mogło puścić i łapie wilgoć z powietrza, ale którędy? płyn hamulcowy wymieniłem niecały rok temu na zwykły ATE. robiłem to u dobrego mechanika, nie pod płotem lub stodołą. planuję swap hampli z RS, ale gdzie może być przyczyna tej usterki? nie jestem fanem upalania gumy, nie ścigam się na 1/4, lubię hamować silnikiem, ale czasem jadąc w trasę, to pogonię tę budę i nie chcę nikomu zrobić kuku, bo się hample zagotowały. czy wina może być w sparciałych końcach przewodów hamulcowych, czy jest inne możliwe miejsce łapania wody, czy sterowanie sprzęgłem jest na tym samym płynie i może tam gdzieś coś...?
    Black Pearl, Elegance & RS LOOK
    @ by Tune-up Gdańsk
    TDI VP++ i jeszcze rośnie
    Antek

Komentarz

• rss
      L&K
      • 2009
      • 1098

sprzeglo jest obslugiwane tym samym plynem.
      plyn lapie wilgoc 'z powietrza' wraz z uplywem czasu i nie sa tu potrzebne zadne nieszczelnosci. skoro po roku od wymiany jest kiszka to pozostaje wymienic go jeszcze raz,
      tylko tym razem dobrze 'przelac' nowym przewody hamulcowe i silownik sprzegla.
      kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• Tomek_dx
        Rider
        • 2008
        • 398

Podjedź wcześniej do innego warsztatu aby zmierzyli Ci jeszcze raz tą zawartośc wody lub kup sobie tester:

Jak myślisz po co ta akcja w ASO za 1 pln? Aby znaleźć potencjalnych klientów! Na takich akcjach zawsze mówią że płyn do wymiany, elementy gumowo-metalowe zawieszenia, klocki, tarcze, wycieraczki i inne... Oczywiście problemem może być też nie dokladnie wymieniony płyn. Przelej przez każde koło z 0,5L nowego płynu przy wymianie plus sprzęgło, które jest na tym samym płynie i powinno byc OK min na dwa lata a testerem sobie potem sprawdzisz czy wymiana była dokładna i nie masz wymieszanego starego płynu z nowym.
        Gdzieś na forum czytalem o wymianie płynu hamulcowego w ASO polegajacego na odessaniu starego ze zbiorniczka i nalaniu nowego.
        Tomek

Komentarz

• grzes0000
          Drive
          • 2010
          • 82

Zamieszczone przez Tomek_dx
          Podjedź wcześniej do innego warsztatu aby zmierzyli Ci jeszcze raz tą zawartośc wody lub kup sobie tester:

Jak myślisz po co ta akcja w ASO za 1 pln? Aby znaleźć potencjalnych klientów! Na takich akcjach zawsze mówią że płyn do wymiany, elementy gumowo-metalowe zawieszenia, klocki, tarcze, wycieraczki i inne... .
          Kolega ma rację!
          Też byłem na takich akcjach przeglądowych które trwały po 5 minut za zasłoną bez możliwości widzenia jak ten przegląd przeprowadzają!
          Kasę chcą wycisnąć!

Komentarz

• rss
            L&K
            • 2009
            • 1098

Zamieszczone przez Tomek_dx
            Gdzieś na forum czytalem o wymianie płynu hamulcowego w ASO polegajacego na odessaniu starego ze zbiorniczka i nalaniu nowego.
            ach te 'przeglady' w ASO .....

Komentarz

• Tony065
              RS
              • 2009
              • 2487
              • Octavia I (1U2)
              • ARX 1.8 20VT 150 KM

ok, podjadę dziś gdzie indziej na sprawdzenie tych % . przewody były dość dobrze przelane z bańki 1l prawie nic nie zostało /ja deptałem hamulec, mechanik dłubał pod autem/. jeżeli będę musiał wymienić jakieś gumy, to które? same końce przewodów hamulcowych, czy przy zbiorniczku i serwo też coś?
              Black Pearl, Elegance & RS LOOK
              @ by Tune-up Gdańsk
              TDI VP++ i jeszcze rośnie
              Antek

Komentarz

• rss
                L&K
                • 2009
                • 1098

wystarczy ze wymienisz plyn. nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma.
                serio serio

Komentarz

Pracuję...