Schemat drzwi przednich lewych(kierowcy)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tutus4
    Classic
    • 2012
    • 2

Zamieszczone przez Borsuk2
    Zamieszczone przez geralcik
    bo w jednym chciałem poprawić tego okrągłego druta i połamałem przy tym plastikowy "trzymacz"
    Zamieszczone przez mrqtm
    nauczka na przyszłość nie poprawiać druta
    pewnie za mocno ciągnąłeś :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :wink: :wink: :wink: .
    tak mogło być :diabelski_usmiech
  • Biały Miś
    Classic
    • 2011
    • 3

Witam!
    Mam w rodzinie Skode Octavie I 99r. z 1,6 75km. Oczywiście jest tam centralny i elektryczne szybki. Jakiś czas temu opadła szyba od strony kierowcy i nie działa w niej elektryka( ani sie nie opuszcza ani nie podnosi). Nie mniej silnik elektryczny działa. Dziś rozebrałem je i powypadało mi pełno plastików: białe chyba trzymały szybę na prowadzeniu(na szynach), i zauważyłem że dynda mi taki pomarńczowy w którym są linki, też pękniety.
    Moja prośba do was, niech mi ktoś podeśle schemat wszystkich elementów w tych drzwiach, a może znajdzie się ktoś z Częstochowy chetny do pomocy przy piwku?

Komentarz

• laurin
      Rider
      • 2009
      • 727

Tak to wygląda - nie wiem czy jest sens to naprawiać. Dokupić plastyki (jeśli można) i jeżeli opuszczałeś i podnosiłeś a szyba stała w miejscu to pewnie jeszcze linkę do tego mogło zmielić na kółku.

Komentarz

• pepiczek
        Ambiente
        • 2009
        • 146

Dokladnie, to tez wymienialem (od kierowcy) kupilem w ASO... przy przednich drzwiach jest sporo roboty a szybe uzywa sie b. czesto. W ASO 200-300zl (nie pamietam). Uznalem ze dolozenie tj przeplacenie moze sie oplacic. Podnosnik z ASO wyglada dosc podobnie do Diamonda - ciut grubsze prowadnice. Ale mozesz zaryzykowac DIAMOND zamiennik jak na allegro. Diamond sa w sumie ok - na tyl kupilem zamiennik.

Wszystko bedzie dzialac po wymianie, nic nie trzeba ustawiac. Nie dokrecaj zbyt mocno tylko szyby - zerwalem srube ale podmienilem czesc ze starego mechanizmu. Nie za lekko ale i bez przesady, uwazaj. Wysciel dno drzwi kartonem albo jakas gruba folia bo przy wyciaganiu starego mechanizmu podrapalem lakier od srodka. W drzwiach sa otwory w ktorych pojawiaja sie sruby by odkrecic wygodnie szybe od mechanizmu (zwolnic uscisk).

1-2h i wymienisz sam (no przyda sie ktos do trzymania szyby!). Instrukcja rozbierania boczkow jest na forum.

AHA UWAGA: nie przecinaj zbyt mocno folii na drzwiach bo jak dojedziesz do konca (do miejsca jej klejenia) to bedziesz mial przeciek. Wg mnie wystarczy dobrze rozplanowac ciecie by ciac jak najmniej sie da i w miejscach "bezpiecznych". Folie mozna od srodka sklepic sprytnie tasma do paczek ALE klej wyschnie i tasma po jakims czasie odpadnie. To samo od strony wnetrza. Najlepiej nalepic paski grubej folii jakims klejem do takich tworzyw, bedzie to trwale i szczelne.
        +LPG Elpigaz IV gen :-)

Komentarz

• Biały Miś
          Classic
          • 2011
          • 3

Dziękuje za pomoc. Póki co sprobuje znależć używkę w Czewie. Linki chyba nie zmieliło. Jak to zrobię a więc za kilka tyg, bo krucho u mnie z czasem to dam znać.

Komentarz

• JanuszSz
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2835
            • Superb II combi (3T5)

Biały Miś,
            Masz na miejscu w Częstochowie dobrą hurtownię części do Skody:

jest to zamiennik,dobrej jakości.
            Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• endryu
              RS
              • 2006
              • 3773
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez JanuszSz
              Masz na miejscu w Częstochowie dobrą hurtownię części do Skody:

jest to zamiennik,dobrej jakości.
              a czy ten sprzedawca także handluje innymi częściami-zamiennikami, które są dobrej jakości (np zamki) :?:
              O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
              O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
              =================================================

Komentarz

• JanuszSz
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 2835
                • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez endryu
                a czy ten sprzedawca także handluje innymi częściami-zamiennikami, które są dobrej jakości (np zamki)
                To jest hurtownia części do Skody istniejąca od lat 90 ub.wieku.mają pełną ofertę do Skód,może nie wszystko wystawiają na Alledrogo,trzeba się dopytać.
                Zaopatrują sklepy i zakłady w całej PL.
                Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Biały Miś
                  Classic
                  • 2011
                  • 3

Dziękuje wszystkim za pomoc przy doborze mechanizmu. Mechanizm Diamonda został kupiony i zamontowany, czas montażu to ok 1,5h z rozebraniem i złożeniem drzwi. Każdy kto ma odrobine pojecia o mechanice i klucze typu Torx poradzi sobie, ale polecam robić to z pomocnikiem który potrzyma szybe.
                  Serdecznie pozdrawiam

Komentarz

• laurin
                    Rider
                    • 2009
                    • 727

Zamieszczone przez Biały Miś
                    ale polecam robić to z pomocnikiem który potrzyma szybe.
                    Chyba browara

Komentarz

Pracuję...