[O1] Olej i turbo ASV

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysiek81
    Drive
    • 2010
    • 49

[O1] Olej i turbo ASV

Słuchajcie, a jak to jest z terminem płatności na fakturze? Co jak nie zapłacę w terminie? Mam już fakturę, termin płatności 20.12.2011. Nie spieszę się z przelewem, bo chcę mieć instalację gazową najpierw założoną, albo przynajmniej mieć podany termin, kiedy założą, więc czekam. Jak tak dalej pójdzie to do Bożego Narodzenia nie odbiorę, szlag by trafił
    krzysiek nowy moto
  • roLLo
    L&K
    • 2008
    • 1063
    • Octavia I (1U2)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

[O1] Olej i turbo ASV

Witam. Przy przebiegu 111000 km został wykonany przegląd w aso (olej filtry itp.) Na fakturze z ASO była cena elementow itp oraz poniżej uwagi:

wymienić aku, wycieraczki i inne pierdy ale wystąpiła tam dziwna rzecz "wyciek oleju z TURBO"

Co to znaczy dokładniej?? Z kąd do kąd cieknie ten olej o którym mowa w uwagach?
    Co należy robić i czego się obawiać?

Ostatnio przy wymianie łożyska piasty koła stała na serwisie (nie w ASO) taka sama ale nie wiem czy ASV z nast problemem:

Olej przedostał się do k. spalania i nazbierało się go tyle ze zablokował tłok i skutkiem było zgięcie korbowodu.

Czy ten problem moze wystąpić u mnie ??
    Aktualnie przebieg 114000 km, ubytku oleju nie ma. Na wskaźniku po nocy jest około 3/4 miarki a nawet moze troszku więcej.

A i jeszcze jedno nietypowe pytanie:
    Jak powinien wyglądać olej silnikowy na wskaźniku po wykonaniu przeglądu i przejechaniu około 10-15? Czy to możliwe zeby tak szybko olej był czarny jak przed wykonaniem przeglądu??

Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.

Octavia 1.9 TDI ASV 2004---> FOTKI

Była Fabia 1 1.4 MPI CLASSIC
    Jest O1 1.9 TDI ASV DRIVE
    Jest RAPID 1.2 TSI CJZD 110 KM RM 2016

Komentarz

• krzysiek13
      L&K
      • 2010
      • 1155

Zamieszczone przez roLLo
      ubytku oleju nie ma.
      Jednak ASO to tylko aso... Jak nie ubywa, to prawdopodobnie żadnego wycieku nie ma, a olej na turbo i w dolocie jest z odmy, normalka.

Zamieszczone przez roLLo
      ak powinien wyglądać olej silnikowy na wskaźniku po wykonaniu przeglądu
      Od razu po odpaleniu czarny, norma.
      Octavia

Komentarz

• emikal10
        Ambiente
        • 2010
        • 105

Zamieszczone przez roLLo
        ubytku oleju nie ma.
        Jeżeli ubytku oleju nie ma to nie ma się czym przejmować, ale lepiej kontroluj olej częściej niż zwykle.

Zamieszczone przez roLLo
        Czy to możliwe zeby tak szybko olej był czarny jak przed wykonaniem przeglądu??
        Możliwe, olej w dieslu robi się bardzo szybko czarny, nawet po przejechaniu kilkuset kilometrów od wymiany.

[ Dodano: Sob 07 Maj, 11 21:24 ]
        krzysiek13,

Mamy dobry timing i jeszcze napisaliśmy prawie to samo

Denken ist schwer, deshalb urteilen die meisten.

Komentarz

• roLLo
          L&K
          • 2008
          • 1063
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

DZięki Panowie olej tak raz w tygodniu sprawdzam i przez przejechane 3 tyś km jest tyle samo a tak mnie więcej od przeglądu to przeglądu(około 15000km w moim przypadku) ile powinno byc ubytku jezeli w ogole powinien być zakładając z 1500 km w trasie mniej wiecej prędkość do 130kmh i moze czaem jakies 170;]?

Komentarz

• krzysiek13
            L&K
            • 2010
            • 1155

roLLo, różnie. Zależy jak kto jeździ :P do litra jest ok, ja np. dolewam mniej niż pół.
            Octavia

Komentarz

• roLLo
              L&K
              • 2008
              • 1063
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

No ok jeszcze raz dzięki.

Komentarz

• Tomek_dx
                Rider
                • 2008
                • 398

Mi turbo sie delikatnie poci od 50tys. Na turbinie zbiera się kropla ale nigdzie nie leci czy nie kapie olej. Myślę że to norma.

Co do koloru oleju to są pedanci na forum u których olej jest w dieslu bursztynowy
                Ale aby taki był trzeba wlać płukankę przy kazdej wymianie oleju, następnie ściągnąć dodatkowo z 0,3L z fitra oleju i chłodnicy oleju (niektórzy przy wymianie wyciągają chłodnicę oleju i czyszczą przewody olejowe do filtra).

Jak tak się nie pobawisz to w silniku zawsze pozostanie z 0,5L starego czarnego oleju którzy przy wymieszaniu z 4l nowego zawsze go zabarwi na czarno.
                A jak powinno sie wymieniac olej masz opis na tej stronie:
                Tomek

Komentarz

Pracuję...