nie otwiera sie tylna klapa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gotek
    Classic
    • 2011
    • 38

witam
    prosiłbym o rade doswiadczonych posiadaczy Octavii,
    przebieg sytacjio załozeniu gazu (sekwencja BRC) wymieniłem kable na NGK i takie też mam świece, na trasie wyskoczył Mi check, po podpieciu go od kompa wyskoczył Mi błąd 'wypadanie zapłonu na 2 cylindrze' ... czego to moze bc wina?
    smart for two 0.7T
  • 3610koper
    Classic
    • 2010
    • 31

Witam, mam taki problem. Mianowicie nie otwiera się tylna klapa.Oczywiście mowa o otwieraniu centralnego z pilota. Rozebrałem i widzę ze nie pracuje ten "suwak" od centralnego w tylnej klapie od zamykania zamka i otwierania. Myślałem ze padł albo ze to bezpiecznik ale nie. Odłączyłem go i wykręciłem i w momencie zamykania i otwierania JEST impuls prądu w kostce, natomiast sam "suwak" jak podłączałem na krotko do akumulatora tez działa (w zależnośi od podłączenia biegunów zamyka i otwiera) wiec to tez nie to, natomiast po podłączeniu pod kostkę nie działa. Ani w jedna ani w drugą. Drzwi działają a bagażnik nie.
    Macie jakies rady na to?

Komentarz

• kabanos
      RS
      • 2011
      • 4544
      • Octavia I combi (1U5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Jak to nie było?:

Pozdrawiam.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• 3610koper
        Classic
        • 2010
        • 31

nno tak tylko ze wiekszość wpisow jest o tym jak otworzyc bagaznik co mnie nie obchodzi.interesuje sie co sie moglo stac? bezpiecznik dobry, prąd dochodzi, ten pierdolnik dziala jak sie go podłączy pod prąd wiec o tym nic nie ma tam...

Komentarz

• kabanos
          RS
          • 2011
          • 4544
          • Octavia I combi (1U5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

A siłownik działa? Jeżeli masz możliwość podpięcia pod kompa to sprawdź i powinno wyrzucić błąd.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• 3610koper
            Classic
            • 2010
            • 31

silownik jak podlaczam do aku to działa...a do kompa niebardzo mam mozliwosc podlaczyc

Komentarz

• alfee
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 2583

3610koper, A jak ty sprawdzasz że w kostce jest impuls?
              Bo obstawiam, że masz uszkodzoną wiązkę w przelotce między karoserią a klapą. Tylko jak sprawdzasz, to masz podniesioną klapę i jakimś trafem przewód "styka" A przy zamkniętej już nie
              Sprawdź też inne urządzenia elektryczne w klapie: wycieraczka, stop. Może też mają jakieś kłopoty z działaniem.
              Alfee
              Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
              Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• czyzyk64
                Elegance
                • 2008
                • 866

3610koper, przede wszystkim podłącz gdzies pod kompa, tam bedziesz mial pewność co i jak, ja to przerabiałem, co prawda w OII ale tez był problem, Z tego co czytalem to padaja zarówno zamki w klapie bagaznika jak i w progu bagaznika, W progu jest silniczek krokowy, ktory u mnie sie zawieszał, raz chodził, a cześciej nie chodzil.Sygnal do zamka idzie w momencie gdy klapa jest prawie zamknieta.

Komentarz

• 3610koper
                  Classic
                  • 2010
                  • 31

klapa otwarta kostka odłączona od silownika i gdy sprawdzam miernikiem w momencie gdy wciskam pilotem zamykanie i otwieranie jest impuls w kostce.na zmiane raz na "+" a raz na "-" czyli tak jak powinno byc....
                  siłowniczek odkrecilem i wyjąłem i gdy go na krótko do aku podłączam to działa (chowa sie albo wysuwa w zaleznosci od podłączenia biegunów)
                  a jak go podłączam do kostki to dupa blada nie dziala... nie kumam tego:/
                  ale ok podjade gdzies na kompa bo inaczej nie dojde pewnie

Komentarz

• jarecki27
                    Classic
                    • 2011
                    • 3

hej, ja również obstawiał bym na wiązkę przewodów przy wejściu w klapę bagażnika. za symuluj zamknięcie bagażnika przez zamknięcie zamka gdy jest otwarta i wtedy sprawdź czy siłownik działa

Komentarz

• mlynek876
                      Classic
                      • 2010
                      • 15

hej niecaly miesiac temu mialem tez podobny problem i w moim przypadku siad silownik zamka centralnego po sciagnieciu silownika bagaznik sie otwierał z kluczyka i cale auto i tak samo trzeba bylo zamknac zeby bagaznik sie zamknol

Komentarz

Pracuję...