Katalizator do wymiany

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marek2004
    Classic
    • 2012
    • 12

Katalizator do wymiany

+1
    www.marekmiszczak.pl
  • PKZ
    Drive
    • 2011
    • 69

Katalizator do wymiany

Witam Wszystkich forumowiczów,
    Mój mechanik wydał wyrok na katalizator. Niestety jest to dość droga sprawa (używki na allegro od 200do 500zł, nowy zamiennik kosztuje ok 900zł) dlatego chciałbym zapytać czy istnieje możliwość zastąpienia go czymś inny np. rurą downpipe lub strumienicą?
    A może ktoś by polecił jakiegoś pewnego człowieka handlującego częściami używanymi z okolic warszawy. Wiem że katalizator pasuje też z golfa 4 i audi a3.

Z góry dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam Paweł
    Paweł

Komentarz

• mikolaj
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 366
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

PKZ, można spokojnie zastąpić strumienicą

Komentarz

• PKZ
        Drive
        • 2011
        • 69

A czy nie będzie się to wiązało z koniecznością ingerencji w elektronikę? tam są dwie sondy.
        Poleciłbyś jakąś konkretną markę/model takiej strumienicy?
        Paweł

Komentarz

• peb
          Rider
          • 2010
          • 254
          • Roomster (5J)

Witam
          Ja mam sposób aby obejść trochę wymanę katalizatora na nowy czy używany. Trzeba wywiercić w katalizatorze w środku kilkanaście otworów. Wtedy samochód będzie trochę głośniejszy, szybszy i mocniejszy. Taki zabieg mi pomaga na 1-1,5 roku. Można tylko 2 razy powtórzyć taki zabieg. Troche pracy jest ale jest oszczędność. Aby to zrobić trzeba odciać rurę tuż przy katalizatorze potem zespawać. Jak będziesz miał jakieś pytania daj znac na PW
          Wyprzedaż garażowa
          Różności od książek przez budowlankę po części moto

https://sprzedajemy.pl/oferty-uzytko...e=60&offset=60

Większość ofert dla OCP do negocjacji :P

Komentarz

• ahmed799
            RS
            • 2009
            • 6871
            • Ford

PKZ, kupilem rok temu katalizator nowy za 500 zł. To jest jakis kat do wszystkich silnikow, na przegladzie sprawdzali mi spaliny i wszystko jest oki.
            Strumienice jak wstawisz to bedzie szalał Tobie silnik.

филип
            Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• PKZ
              Drive
              • 2011
              • 69

dzięki peb za podpowiedź ale aż takiej rzeźby nie chcę odstawiać
              Ahmed a ty kupowałeś też do 1.8T? podasz namiar na sklep?
              Byłem wczoraj w AUTOSTACH w zielonce. Jeśli chodzi o wydechy w okolicach warszawy to wszyscy ich polecają. Zaproponowali mi zamiennik za 900zł. Cena trochę wysoka.
              Paweł

Komentarz

• ahmed799
                RS
                • 2009
                • 6871
                • Ford

PKZ, kupowałem w Bydgoszczy w warsztacie z wydechami, silnik mam 2.0 ale kat ten kat jest do wszystkich benzynowych od poj 1.8.
                Dokładnie w tym warsztacie mi robili http://www.autowydech.com/

филип

Komentarz

• mikolaj
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 366
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

PKZ, przy wymianie na strumienicę faktycznie może zmienić się skład spalin, ogólnie ludziska zastępują strumienicą lub zwykłą rurą, a najlepiej skontaktuj się z DGW- on powinien wiedzieć czy będzie wariować elektronika. jeśli nie załóż strumienicę-popatrz w sklepie na rodzaje bo jest ich dużo.

Komentarz

• PKZ
                    Drive
                    • 2011
                    • 69

Dzięki ahmed, Dzwoniłem rzeczywiście mają takie uniwersalne katalizatory. koszt 500zł. Notabene biorą je z Warszawy
                    Teraz zapytam tego mojego mechanika co to może być warte. Jeśli ktoś jeszcze robił taki manewr i zastępował oryginalnego kata w 1.8T takim uniwersalnym do bardzo proszę o info jak autko sprawuje się po takiej operacji.

Dzięki
                    Paweł
                    Paweł

Komentarz

• ahmed799
                      RS
                      • 2009
                      • 6871
                      • Ford

PKZ, ja mam ponad rok i nic sie nie dzieje a zrobilem juz ok 60kkm. A i jeszcze daja na nie gwarancje 1 rok lub 50 kkm.

филип

Komentarz

• Karql
                        L&K
                        • 2010
                        • 1124

PKZ, starego kata sprzedasz

Ja bym go wyciął całkiem...

Albo go przepchał tak, żeby została puszka, żeby się nikt nie czepiał, albo zwykłą rurkę wstawił.

Strumienica nic nie daje to po co przepłacać
                        Było: 117,5KM / 238,9 Nm
                        Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• ruwado
                          RS
                          • 2009
                          • 14885
                          • Octavia IV (NX3)

Ja bym dał uniwersala - zrobisz jakiś misz - masz i autko nie przejdzie przeglądu na diagnostyce.
                          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• marcinlomza83
                            Drive
                            • 2009
                            • 94

witam, z tego co wiem to po usunięciu katalizatora trzeba w jakiś sposób oszukać drugą sondę..?

Komentarz

• PKZ
                              Drive
                              • 2011
                              • 69

Zamieszczone przez marcinlomza83
                              witam, z tego co wiem to po usunięciu katalizatora trzeba w jakiś sposób oszukać drugą sondę..?
                              No własnie tak mi tez powiedział mój mechanik że jeśli mam jakiegoś magika od komputera to mogę kata usunąć, w tedy mogę nawet i rurę wspawać byleby ktoś potrafił oszukać na komputerze sondę która jest w katalizatorze.
                              Na szczęście znalazłem za 650zł z montażem nowy zamiennik i chyba już przy tym zostanę, zwłaszcza że sensowna używka na allegro kosztuje ok 500zł.
                              Paweł

Komentarz

• Sev
                                L&K
                                • 2007
                                • 1295

Bój się Boga w silnikach doładowanych ŻADNYCH STRUMIENIC!!! Lepiej od razu wsadzić kij w łopatki turbiny a nie czekać na niespodziankę.
                                Jeżeli już to luźny tłumik przelotowy albo zwykłą rurę lub zamiennik kata, dobry zamiennik, metalowy jak w oryginale i o dobrej przepustowości, może być nawet większy niż seryjny.

Ale jakie są objawy Twojego padniętego kata jakbyś mógł opisać. Skąd taka diagnoza?
                                6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                                Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• PKZ
                                  Drive
                                  • 2011
                                  • 69

Na zimnym silniku, potrafi się zadławić na jedynce, obroty falują na jałowym biegu między 800 a 900, spadek mocy. Mechanik podpinał się komputerem, sprawdzał sondy i powiedział że to na pewno katalizator dlatego też szukam. Samochód mam od niecałego miesiąca. Gdy go kupiłem to wymieniałem przepływomierz powietrza i dwa zawory elektromagnetyczne (N249). Poprzedni właściciel zaniedbał sprawę i jeździł z tymi usterkami co według mojego mechanika doprowadziło do przypalenia katalizatora.

[ Dodano: Pon 16 Maj, 11 11:44 ]
                                  Zamieszczone przez Sev
                                  Bój się Boga w silnikach doładowanych ŻADNYCH STRUMIENIC!!! Lepiej od razu wsadzić kij w łopatki turbiny a nie czekać na niespodziankę.
                                  Jeżeli już to luźny tłumik przelotowy albo zwykłą rurę lub zamiennik kata, dobry zamiennik, metalowy jak w oryginale i o dobrej przepustowości, może być nawet większy niż seryjny.

Ale jakie są objawy Twojego padniętego kata jakbyś mógł opisać. Skąd taka diagnoza?
                                  a czy poleciłbyś przepchanie jak niektórzy piszą i pozostawienie samego środka? elektronika nie będzie wariować? nie będzie żadnych skutków ubocznych?
                                  Paweł

Komentarz

Pracuję...