+1
Katalizator do wymiany
Zwiń
X
-
Katalizator do wymiany
Witam Wszystkich forumowiczów,
Mój mechanik wydał wyrok na katalizator. Niestety jest to dość droga sprawa (używki na allegro od 200do 500zł, nowy zamiennik kosztuje ok 900zł) dlatego chciałbym zapytać czy istnieje możliwość zastąpienia go czymś inny np. rurą downpipe lub strumienicą?
A może ktoś by polecił jakiegoś pewnego człowieka handlującego częściami używanymi z okolic warszawy. Wiem że katalizator pasuje też z golfa 4 i audi a3.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam PawełPaweł
-
-
Witam
Ja mam sposób aby obejść trochę wymanę katalizatora na nowy czy używany. Trzeba wywiercić w katalizatorze w środku kilkanaście otworów. Wtedy samochód będzie trochę głośniejszy, szybszy i mocniejszy. Taki zabieg mi pomaga na 1-1,5 roku. Można tylko 2 razy powtórzyć taki zabieg. Troche pracy jest ale jest oszczędność. Aby to zrobić trzeba odciać rurę tuż przy katalizatorze potem zespawać. Jak będziesz miał jakieś pytania daj znac na PWWyprzedaż garażowa
Różności od książek przez budowlankę po części moto
https://sprzedajemy.pl/oferty-uzytko...e=60&offset=60
Większość ofert dla OCP do negocjacji :P
Komentarz
-
-
dzięki peb za podpowiedź ale aż takiej rzeźby nie chcę odstawiać
Ahmed a ty kupowałeś też do 1.8T? podasz namiar na sklep?
Byłem wczoraj w AUTOSTACH w zielonce. Jeśli chodzi o wydechy w okolicach warszawy to wszyscy ich polecają. Zaproponowali mi zamiennik za 900zł. Cena trochę wysoka.Paweł
Komentarz
-
-
PKZ, kupowałem w Bydgoszczy w warsztacie z wydechami, silnik mam 2.0 ale kat ten kat jest do wszystkich benzynowych od poj 1.8.
Dokładnie w tym warsztacie mi robili http://www.autowydech.com/
Komentarz
-
-
PKZ, przy wymianie na strumienicę faktycznie może zmienić się skład spalin, ogólnie ludziska zastępują strumienicą lub zwykłą rurą, a najlepiej skontaktuj się z DGW- on powinien wiedzieć czy będzie wariować elektronika. jeśli nie załóż strumienicę-popatrz w sklepie na rodzaje bo jest ich dużo.
Komentarz
-
-
Dzięki ahmed, Dzwoniłem rzeczywiście mają takie uniwersalne katalizatory. koszt 500zł. Notabene biorą je z Warszawy
Teraz zapytam tego mojego mechanika co to może być warte. Jeśli ktoś jeszcze robił taki manewr i zastępował oryginalnego kata w 1.8T takim uniwersalnym do bardzo proszę o info jak autko sprawuje się po takiej operacji.
Dzięki
PawełPaweł
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marcinlomza83witam, z tego co wiem to po usunięciu katalizatora trzeba w jakiś sposób oszukać drugą sondę..?
Na szczęście znalazłem za 650zł z montażem nowy zamiennik i chyba już przy tym zostanę, zwłaszcza że sensowna używka na allegro kosztuje ok 500zł.Paweł
Komentarz
-
-
Bój się Boga w silnikach doładowanych ŻADNYCH STRUMIENIC!!! Lepiej od razu wsadzić kij w łopatki turbiny a nie czekać na niespodziankę.
Jeżeli już to luźny tłumik przelotowy albo zwykłą rurę lub zamiennik kata, dobry zamiennik, metalowy jak w oryginale i o dobrej przepustowości, może być nawet większy niż seryjny.
Ale jakie są objawy Twojego padniętego kata jakbyś mógł opisać. Skąd taka diagnoza?
Komentarz
-
-
Na zimnym silniku, potrafi się zadławić na jedynce, obroty falują na jałowym biegu między 800 a 900, spadek mocy. Mechanik podpinał się komputerem, sprawdzał sondy i powiedział że to na pewno katalizator dlatego też szukam. Samochód mam od niecałego miesiąca. Gdy go kupiłem to wymieniałem przepływomierz powietrza i dwa zawory elektromagnetyczne (N249). Poprzedni właściciel zaniedbał sprawę i jeździł z tymi usterkami co według mojego mechanika doprowadziło do przypalenia katalizatora.
[ Dodano: Pon 16 Maj, 11 11:44 ]
Zamieszczone przez SevBój się Boga w silnikach doładowanych ŻADNYCH STRUMIENIC!!! Lepiej od razu wsadzić kij w łopatki turbiny a nie czekać na niespodziankę.
Jeżeli już to luźny tłumik przelotowy albo zwykłą rurę lub zamiennik kata, dobry zamiennik, metalowy jak w oryginale i o dobrej przepustowości, może być nawet większy niż seryjny.
Ale jakie są objawy Twojego padniętego kata jakbyś mógł opisać. Skąd taka diagnoza?Paweł
Komentarz
-
Komentarz