czy MFA pokazuje rzeczywiste spalanie gazu ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • queen
    Classic
    • 2012
    • 23

kabanos
    gasną do końca jak zamkniesz drzwi?
  • kokospeed
    Drive
    • 2010
    • 89

Komputer pokazuje u mnie spalanie w granicach 7,2 l/100 km gazu. W rzeczywistości jednak wychodzi 12 l/100km i to na trasie.
    Silnik 1,8 20v, instalacja sekwencyjna.
    Trochę mnie przeraża to spalanie bo w tym jest 80-90% trasy. Jeżdżę spokojnie trochę prawie jak na dziadka.
    Ktoś mi powiedział ze 1,8 20v lubi obroty i powinienem go bardziej kręcić ... wtedy wyszło prawie 15l.
    Choroba sam już nie wiem.
    Ma ktoś wiedze na ten temat?
    "...Zadziwiające, że składniki dobrego i złego betonu są dokładnie takie same, a jedynie umiejętności, poparte przez zrozumienie wykonywanych czynności i zachodzących procesów są odpowiedzialne za różnice."
    A.M. Neville "Właściwości betonu"

Komentarz

• Psycho Dad
      Rider
      • 2009
      • 629

Niestety żaden komputer nie pokaże ci poprawnego zużycia gazu. Bo mapa wtrysku benzyny jest inna niż mapa wtrysku gazu. A komputer pokazuje zużycie wg mapy benzyny.
      Jeśli są to prędkości > 120km\h to jest to w miarę normalne spalanie.
      Często nieszczelności są powodem nagłego skoku spalania.
      Wystarczy awaria elektrozaworu który zamyka gaz przy wyłączonym silniku i gaz powolutku ucieka.
      Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• kokospeed
        Drive
        • 2010
        • 89

Przyjmując, że miałbym wycieki gazu to powinienem czuć zapach gazu a w samochodzie nic nie pachnie gazem.
        Może być jakaś inna przyczyna?
        Bo wydaje mi się, że spalanie jest stanowczo za wysokie.
        Mam golfa 3 1,6 i pali mi 7l/100km.
        Więc tu można by przyjąć te 1,5 l więcej ale nie 5l.
        Miałem audi 2,3 i brał mniej paliwa niż ta octavia 1,8
        "...Zadziwiające, że składniki dobrego i złego betonu są dokładnie takie same, a jedynie umiejętności, poparte przez zrozumienie wykonywanych czynności i zachodzących procesów są odpowiedzialne za różnice."

Komentarz

• Ayu
          RS
          • 2009
          • 4154

kokospeed, primera z silnikiem 1.8, 116 KM chlała mi w trasie 11 - 12 l gazu a w mieście i 15 :| (automat i może to dodawało z litra).

Komentarz

• Psycho Dad
            Rider
            • 2009
            • 629

Zamieszczone przez kokospeed
            Przyjmując, że miałbym wycieki gazu to powinienem czuć zapach gazu a w samochodzie nic nie pachnie gazem.
            Może być jakaś inna przyczyna?
            Bo wydaje mi się, że spalanie jest stanowczo za wysokie.
            Mam golfa 3 1,6 i pali mi 7l/100km.
            Więc tu można by przyjąć te 1,5 l więcej ale nie 5l.
            Miałem audi 2,3 i brał mniej paliwa niż ta octavia 1,8
            Ja bym pojechał do gazownika.
            Nie zawsze czuć wyciek. wystarczy że gaz wycieka po wyłączeniu zapłonu. Butle odcina a parownik nie. Wyleci z tego odcinka i po godzinie już nie ma śladu. Odpalasz i układ się napełnia.
            Może sonda lambda oszukuje. Dobry gazownik po logach od razu znajdzie przyczynę.
            Ale 12L to naprawdę przy prędkościach 130-150 jest normalne. Może ci poprawić mapę ale potem przy ubogiej mieszance możesz stracić zawory w głowicy.
            Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• skalar
              Rider
              • 2010
              • 575

Re: czy MFA pokazuje rzeczywiste spalanie gazu ?

Zamieszczone przez kokospeed
              Komputer pokazuje u mnie spalanie w granicach 7,2 l/100 km gazu. W rzeczywistości jednak wychodzi 12 l/100km i to na trasie.
              Silnik 1,8 20v, instalacja sekwencyjna.
              Trochę mnie przeraża to spalanie bo w tym jest 80-90% trasy. Jeżdżę spokojnie trochę prawie jak na dziadka.
              Ktoś mi powiedział ze 1,8 20v lubi obroty i powinienem go bardziej kręcić ... wtedy wyszło prawie 15l.
              Choroba sam już nie wiem.
              Ma ktoś wiedze na ten temat?
              mi pali 10-11 l LPG 80% trasa
              komp pokazuje spalanie PB.

Komentarz

• mikele4
                Drive
                • 2010
                • 46

Moja pali 12,5 l ale jeżdżę tylko po mieście.

Komentarz

• skalar
                  Rider
                  • 2010
                  • 575

Zamieszczone przez mikele4
                  Moja pali 12,5 l ale jeżdżę tylko po mieście.
                  jaka masz instalkę??

Komentarz

• acero1964
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 118

no nie wiem czy to takie normalne spalanie, ja na niemieckiej autostradzie prędkość 140-170 km/h pali mi 9l gazu

Komentarz

• kokospeed
                      Drive
                      • 2010
                      • 89

Mam sekwencje. Jeżdżę z prędkością około 70-90 km/h. Spalanie na mfa pokazuje 7,1 l/100km. co do gazowników to sęk w tym że mieszkam w takiej przemysłowej pipidówie że nie ma tu porządnego gazownika. A jeśli chodzi o mechaników to obecnie jeżdżę do któregoś tam z kolei bo pozostali nabijali mnie w butelkę.
                      Przykład: dałem do wymiany amortyzatory. Pierwszy podmienił amory, drugi je wymienił ale nie dokręcił i poduszki padły (a były nowe), wypuścił mnie z ukręconym gwintem na końcówce drążka (zaczęło coś strzelać , myślałem że to łącznik odkręcam a tu zgrozo końcówka trzymała się na trzech czterech zwojach - tłumaczenie : piasek sie dostał i zniszczyło gwint... i tak można by w nieskończoność tak że kur...ica mnie bierze jak mam jechać do mechanika.
                      Załamka

Komentarz

• agrala
                        Rider
                        • 2011
                        • 397

Komputer pokazuje spalanie na podstawie czasu wtrysku i nigdy nie pokaze realnego spalania na gazie.
                        Zrob taki maly test - jedz spokojnie na 5 na benzynie i trzymaj caly czas tak samo gaz, auto powinno miec stala predkosc, przelacz na LPG i zobacz jaki zuzucie pokazuje wtedy komputer.
                        Powinno byc identyczne jak na benzynie, jezeli jest mniejsze to masz za bogata mieszanke, jezeli jest wyzsze to masz uboga mieszanke.
                        Proponuje tez sprawdzic na VAGu czy nie ma zadnch bledow zwiazanych ze sonda - przy dobrze sutawionej instalacji LPG nie powinno byc zadnych bledow typu uboga/bogata mieszanka.
                        Ciezko jest wypalic zawory na sekwencji - gdy komputer zauwazy ze jest uboga mieszanka to nie bierze pod uwage odczytow z lambdy i zwieksza czasy wtrysku - jest to takie zabezpieczenie. Chyba ze jest na tyle uboga mieszanka ze wejscie w tryb awaryjny i zwiekszenie czasu wtrysku nie spowoduje znacznego wzbogacenia mieszanki.
                        Moja skodzina pali na trasie 8,3l LPG (komp pokazuje 7,1) - przy predkosci 100-120 ale trzeba delikatnie obchodzic sie z pedalem gazu.
                        W miescie jest to 12,5 - 13 pokazywane przez kompa a gazu wychodzi 14,5-15,5.
                        Nie wierze w to ze komus po miescie pali 11l LPG - ostatnio gadalem z kolesiem ktory mial identyczna skode gadal ze srednie spalanie trasa/maisto wychodzi mu jakies 10l LPG, wiec mowie ze ja nie moge zejsc ponizej 14l a on ze musze jechac na komputer. Mowie mu zeby pokazal mi splanie na kompie a tam 12,5 - jasne, pali mniej LPG niz PB.
                        10 czy 11l LPG po miescie to moze palic jak ktos mieszka w miasteczku ktore ma 1000 mieszkancow i jest tam 5 drog.
                        Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
                        Emulator czujnika poziomu oleju G266
                        Napraw sterowników AIRBAG

Komentarz

• taperson
                          Drive
                          • 2015
                          • 96
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • AUM 1.8 20VT 150 KM

odświeżę i moze mnie uspokoicie :? czytam o waszym saplaniu -troche mi lepiej jednak nie do konca
                          moja AUM 1.8t automat z nowa instalka landi w miescie przy takie no powiedzmy normalnej jezdzie, staniu w korkach, i czasem pospiechu schlewa mi 18-20lpg przy czym komp pokazuje jakies 17-18. jak pojade pojezdze spokojniej to mi 16 wychodzi komp pokazuje kolo 15
                          różnice miedzy wskazaniem kompa a faktycznym spalaniem oscyluja miedzy 1 a 2 L wiec tu nie mam zastrzeżeń.
                          ale te 18 to chyba troche duzo nie?
                          gazownik co mi zakładał(po założeniu jezdzilismy trochę-cirka 40km z podpietym kompem i ustawienia jakieś robił) stwierdził ze i owszem moze mi ustawić mniejsze dawki(mniejsze spalanie) ale zebym mu nie marudzil ze muł sie zrobil no i zeby nie plakac jak sie cos tam wypali- nie pamietam co ale czytajac forum wychodzi ze chodzilo mu o zaworki.

Komentarz

• Wolga85
                            Rider
                            • 2014
                            • 288
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Quatro dokłada średnio 1-2 litry do tego automat wynik nie powinien dziwić. Dużo zależy tez od kierowcy i terenu po jakim się jeździ. Np u mnie Pogórze Karacie ciągle z górki/pod górkę krótkie trasy do 20 km średnie dla octy 1 1.9 Tdi PD 4x4 wychodzi 8-8.2 L/100km . Jak byłem na wakacjach u znajomych Kielce płasko wszędzie podobne trasy zeszła do 6,8-7 L/100km.

Komentarz

• taperson
                              Drive
                              • 2015
                              • 96
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • AUM 1.8 20VT 150 KM

nie mam 4x4 a na codzien robie tak cirka 20-30km przy czym robie to w korkach i ze 3-4 azy go gasze, wiec na króciutkich odcinkach.
                              pytanie czy sie czepiac tego spalania czy to jest ok? bo cenowo nie ma tragedii jak na razie :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...