SKODA OCTAVIA NOWY TOUR

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Papillon
    Classic
    • 2008
    • 27

Loyd - na poczatku zależało mi wilekim kufrze dla dwójki małych dzieciaczków i ich klamotów podczas wyjazdów Octavka Combi jest w sam raz. Mam nadzieję, że nie będę żałował.

Marlej108- zapytam o diesla czy jest z DPF albo czymś to przypominającym - zapomniałem o tym całkowicie, osobiście wolę benzynkę ale...6 biegów 116 KM silnik 1.6 i jaky był bez Dpf.... kurcze.

A tak w ogóle to miejsca z przodu jest w sam raz, wszędzie blisko, do radia do wentylacji do gadżetów z tyłu spokojnie dwie osoby mogą podróżować.

Fakt za kilka miesięcy albo go przeklnę albo pocałuje w klosze reflektorów z radości

Tak czy inaczej Skoda Octavia 1.6 75 KM zostaje na razie w rodzinie jako drugie auto
    Pozdrawiam,
    Raz sier-pem, raz mło-tem, czer-wo-ną cho-ło-tę

Komentarz

• Octavianos
      L&K
      • 2010
      • 1130

Zamieszczone przez Morgoth
      Zamieszczone przez Papillon
      Zrezygnowałem dziś z kupna Skody Octavii Tour... Kupuję zamiast niej Huyndai'a i30 SW. Znalazłem zeszłoroczne po FL za 53.500 w wersji Comfort, silnik 1.6 CVVT 6 biegów.
      Nie powinieneś narzekać
      Szerokiej drogi. Porównasz z Tourem za kilka lat.
      Morgoth ma rację. Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem, ale zaznaczyłem, że to moje zdanie, choć nie powiem było ono napisane pod wpływem emocji. Nie deklasuję zupełnie Hyundaia, bo robią naprawdę niezłe autka obecnie; sam jestem posiadaczem m.in. koreańca-Lanosa i to wdzięczne auto; ale jednak dopracowaniem detali, jakością wykończenia, serwisem, niezawodnością, ogólną wielkością wnętrza, kosztami eksploatacji oraz komfortem jazdy Tour wygrywa z Hyundaiem. Nie piszcie, że Tour przyspiesza w 12,3 s. do 100km/h, bo to nie prawda. Przeczytajcie artykuł z Auto Moto 02/2011r., gdzie Tour poprawił wynik fabryczny do 11,6 s. Co z tego, że hyundai ma mocniejszy silnik, skoro te wszystkie konie czuć pow. 4000 obr./min.? Nie mówię, że Tour ma super elastyczność, jednak można się nim toczyć 60km/h na piątce.
      Ale jak pisze morgoth, spotkajmy się za kilka lat i wtedy porównamy sobie autka...
      Moim zdaniem jak ktos chce kupić porządny samochód to poczeka, a napaleńcom zostaje Fiat, Hyundai, Kia, Citroen...
      Skoda Auto Polska robi, co może aby terminy były krótkie, ale jednak nie da się zrobić wszystkiego...produkcja Toura myślę, że powoli się kończy.
      SIMPLY CLEVER
      Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• marektbg
        Elegance
        • 2010
        • 861

Zamieszczone przez Octavianos
        Moim zdaniem jak ktos chce kupić porządny samochód to poczeka, a napaleńcom zostaje Fiat, Hyundai, Kia, Citroen...
        Hehe trochę pojechałeś, ja kupiłem Toura bo nie było mnie stać na Bravo, i30, Soula czy C3 Picasso - bo czy Skoda to znowu takie porządne auto? Troche juz tych samochodów miałem - jakoś specjalnie mnie Octa niczym nie poraziła, ani jakością, ani porządnością - raczej przeciętnością - ani nie za piękne ani zachwycające, po prostu rozsądne. Chciałem nowy to mam i tyle.
        Mi samochód służy jako uzupełnienie, a nie sens życia :wink:
        Nie jestem fanatykiem Octavii i pewnie jakbym miał teraz do wydania np. 70-80kzl to właśnie skłaniałbym się w strone Kii i zajebiaszczego Sportage czy ix35.
        Spokojnie Panowie - Octavia to nie Porsche - emocje na poziomie 1, w końcu Skodami jeżdżą kapelusznicy w niedziele na mszę

Komentarz

• Octavianos
          L&K
          • 2010
          • 1130

ja widzę marketbg, że Ty bardzo lubisz Hyundaie... OK; i możesz się zgodzić lub nie, ale ja będę uważał Octavię za solidne autko, u kolegi w firmie np. zrobiła od 2006 roku 308 000 km!! bez większych awarii i to o czymś świadczy prawda? Chyba jednak jest różnica w jakości wykonania Octavii a Hyundaia i30. dotykałeś plastików w tamtym aucie? Ja widzę duużą różnicę na korzyść Octavii.
          SIMPLY CLEVER

Moja Maszyna

Komentarz

• marektbg
            Elegance
            • 2010
            • 861

i30 miałem okazje bardzo dobrze zlustrować - nawet mi się udało takie auto mieć od dealera cały dzień do dyspozycji. Nie uważam, żeby był on czymś gorszym niż Octavia. Dyskusja o plastikach nie ma za bardzo sensu, bo zaraz przejdziemy do tapicerki, elementów gumowych itd.
            Kupiłem Octavię, więc coś w niej takiego było, że jednak wygrała. Nie wnikam co bo to tylko samochód i dlatego, że jakimś zbiegiem okoliczności mam Skodę nie będę się zaklinał, że to najlepsze auto w swojej klasie - na pewno poprawne i trochę "dziadkowe":P

Komentarz

• Borsuk2
              L&K
              • 2010
              • 1203

Kolejny wątek bardzo odbiegł od głównego tematu założyciela. :!:
              Fajna stronka

Komentarz

• Octavianos
                L&K
                • 2010
                • 1130

Re: SKODA OCTAVIA NOWY TOUR

Zamieszczone przez pawel.js
                Witam.
                Sprawa dotyczy znanego tematu, dla wszystkich użytkowników Skoda Octavia Nowy Tour, traktowanych przez Skodę ( według mnie oczywiście) jako klientów drugiej kategorii. Odpowiedzi typu nie wiem, nie da się, nie działa bo tak.... już mnie męczą troszkę. W związku z tym wysłałem do S.A.P. pytanie następującej treści:

Zwracam się z uprzejmą prośbą o przedstawienie stanowiska S.A.P. dotyczącego braku wyświetlania wizualizacji czujników parkowania na radioodtwarzaczu fabrycznym SKODA SWING oraz SKODA BOLERO, oraz braku reakcji dźwięku w samochodzie SKODA OCTAVIA NOWY TOUR w świetle zapisu otrzymywanej wraz z samochodem Instrukcji Obsługi p.n. "SKODA OCTAVIA TOUR" , wersja Octavia Tour polsky 11.10, S62.5610.01.11, 1Z0 012 003 ML, str. 82 a mianowicie: "... W samochodach wyposażonych fabrycznie w radioodtwarzacz* odległość od przeszkody wyświetla się graficznie na wyświetlaczu" , jak również komentarza do opcji: " Gdy samochód jest wyposażony fabrycznie w radioodtwarzacz możliwe jest ustawienie ściszonego odtwarzania źródła dźwięku."

Proszę WSZYSTKICH użytkowników samochodu SKODA OCTAVIA NOWY TOUR o skopiowanie i wysłanie tego zapytania do S.A.P. Myślę że jest to jedyna szansa na zwróenie SAP na istotę i skalę problemu.
                Z pozdrowieniami dla wszystkich.
                Paweł
                Skoda Auto Polska poinformowała już dawno wszystkich dealerów o sprawie czujników cofania i radiu Swing - nie ma i nie będzie kompatybilności tych dwóch systemów. Nie ma co się napinać tylko sprzedawca nie powiedział Tobie o tym, bo być może nie wiedział,a powinien! albo zapomniał Ci o tym powiedzieć.
                SIMPLY CLEVER

Moja Maszyna

Komentarz

• Walt
                  L&K
                  • 2011
                  • 1065
                  • Seat

Zamieszczone przez marektbg
                  ...trochę "dziadkowe"
                  Wolę określenie "dojrzałe" :terefere
                  SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• marlej108
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 4976
                    • Octavia III (5E3)
                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Papillon

Marlej108- zapytam o diesla czy jest z DPF albo czymś to przypominającym - zapomniałem o tym całkowicie, osobiście wolę benzynkę ale...6 biegów 116 KM silnik 1.6 i jaky był bez Dpf.... kurcze.
                    powiem Ci ze jakby byl bez DPF to bym chyba na Twoim miejscu kupujac Hultaja wolal dieselka... no chyba ze jest zbyt duza doplata a przebiegi male to moze nie warto (niby jak sie cos popsuje to drozsze w naprawie?).

ps. troche sie dziwie ze Skodzitsu tak wolno klepie w fabryce te nasze Skody....
                    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Papillon
                      Classic
                      • 2008
                      • 27

Hyundai klepie swoje blachy w czeskiej tej samej fabryce, w której Skoda klepie... to tak na marginesie. Jak juz pisałem plastiki w każdym aucie są takie same według mnie. Poza tym, nie należę do ludzi, którzy prowadząc auto macają plastik pod szybą przednią, żeby się lepiej poczuć...wolę pomacać kwiatki w ogródku albo je przesadzać.

Dzwoniłem do dilera Skody(jeszcze nie wycofałem zaliczki) i dalej to samo, nawet nie wysłali zapytania odnośnie dokładniejszego terminu(żeby chociaż nr tygodnia podali). Porażka, w ogóle im nie zależy

A odnosnie czujników parkowania i radia Swing to na szczęście mi o tym powiedziano od razu a do tego poinformowano(co tez mozna przeczytać), że auta z Skoda Octavia Tour z czujnikiem parkowania jest produkowana do końca maja.
                      Pozdrawiam,

Komentarz

• dziadekk
                        Rider
                        • 2011
                        • 355
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Marektbg,,,"na pewno poprawne i trochę "dziadkowe":P"
                        Trochę dziadkkowe )

Komentarz

• pawel.js
                          Classic
                          • 2011
                          • 39

Re: SKODA OCTAVIA NOWY TOUR

Zamieszczone przez micho_m

I co dalo to cos? Dostales przynajmniej jakas sensowna odpowiedz?
                          Dostałem od SAP taką odpowiedź jak inni:

cyt.:
                          Szanowny Panie.
                          Jeden z naszych Kolegów Specjalistów ds. Techniki odpowiada, że:
                          „w Octavii Tour nie ma prezentacji odległości samochodu od przeszkody na wyświetlaczu radia. Wynika to z innego sterownika PDC montowanego właśnie w „Turze”. W serwisie z wykorzystaniem testera można ustawiać wysokość i głośność dźwięku sygnalizacji odstępu od przeszkody.”
                          Powyższe oznacza, że w zacytowanej przez Pana Instrukcji obsługi, w zakresie wizualizacji pracy czujników parkowania – wkradł się błąd, za który niniejszym Pana przepraszamy.

Z wyrazami szacunku,
                          Zespół ©koda INFO

Myślę nad ripostą.

Wysłałem coś takiego:

Witam.
                          Bardzo mi przykro że podchodzicie Państwo do problemu tak niepoważnie, miałem nadzieję że pozycja lidera sprzedaży samochodów w Polsce przyczyni się do innego traktowania swoich klientów. Moje stanowisko wynika z faktu iż samochód testowy którym jeździłem wizualizację czujników cofania posiadał, a nikt ze sprzedawców nie poinformował mnie o jakimkolwiek problemie z tym związanym. Ponadto wiecie Państwo z czego problem wynika i nie sugerujecie nawet możliwości naprawienia błędu. Mnie naprawdę nie chodzi o błąd w instrukcji obsługi, tylko o niekompatybilność systemów w samochodzie, którą na pewno można usunąć przy odrobinie dobrej woli. Według mnie czujniki cofania powinny mieć wizualizację, jest taki zapis w instrukcji i sprzedawcy nie informowali o tym problemie. Czekam na sensowną odpowiedź, a nie erratę do instrukcji obsługi.
                          Z poważaniem.

Jak coś odpiszą to dam znać.
                          Jakieś pomysły??
                          Pablo
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=48292

Komentarz

• kleszek3
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 130
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Borsuk2
                            Kolejny wątek bardzo odbiegł od głównego tematu założyciela. :!:
                            w pełni popieram :diabelski_usmiech

[ Dodano: Sob 21 Maj, 11 13:11 ]
                            Zamieszczone przez pawel.js
                            Zamieszczone przez micho_m

I co dalo to cos? Dostales przynajmniej jakas sensowna odpowiedz?
                            Dostałem od SAP taką odpowiedź jak inni:

cyt.:
                            Szanowny Panie.
                            Jeden z naszych Kolegów Specjalistów ds. Techniki odpowiada, że:
                            „w Octavii Tour nie ma prezentacji odległości samochodu od przeszkody na wyświetlaczu radia. Wynika to z innego sterownika PDC montowanego właśnie w „Turze”. W serwisie z wykorzystaniem testera można ustawiać wysokość i głośność dźwięku sygnalizacji odstępu od przeszkody.”
                            Powyższe oznacza, że w zacytowanej przez Pana Instrukcji obsługi, w zakresie wizualizacji pracy czujników parkowania – wkradł się błąd, za który niniejszym Pana przepraszamy.

Z wyrazami szacunku,
                            Zespół ©koda INFO

Myślę nad ripostą.

Wysłałem coś takiego:

Witam.
                            Bardzo mi przykro że podchodzicie Państwo do problemu tak niepoważnie, miałem nadzieję że pozycja lidera sprzedaży samochodów w Polsce przyczyni się do innego traktowania swoich klientów. Moje stanowisko wynika z faktu iż samochód testowy którym jeździłem wizualizację czujników cofania posiadał, a nikt ze sprzedawców nie poinformował mnie o jakimkolwiek problemie z tym związanym. Ponadto wiecie Państwo z czego problem wynika i nie sugerujecie nawet możliwości naprawienia błędu. Mnie naprawdę nie chodzi o błąd w instrukcji obsługi, tylko o niekompatybilność systemów w samochodzie, którą na pewno można usunąć przy odrobinie dobrej woli. Według mnie czujniki cofania powinny mieć wizualizację, jest taki zapis w instrukcji i sprzedawcy nie informowali o tym problemie. Czekam na sensowną odpowiedź, a nie erratę do instrukcji obsługi.
                            Z poważaniem.

Jak coś odpiszą to dam znać.
                            Jakieś pomysły??
                            Widać że SAP ma już szablon odpowiedzi na to pytanie.
                            Mnie dokładnie to samo odpowiedzieli.
                            Pozdrawiam.
                            Zainteresowany !

Komentarz

• pawel.js
                              Classic
                              • 2011
                              • 39

Ponawiam prośbę do WSZYSTKICH użytkowników samochodu SKODA OCTAVIA NOWY TOUR o skopiowanie i wysłanie tego zapytania do S.A.P. Myślę że jest to jedyna szansa na zwrócenie uwagi SAP na istotę i skalę problemu.

[ Dodano: Sob 21 Maj, 11 13:16 ]
                              Zamieszczone przez kleszek3
                              Widać że SAP ma już szablon odpowiedzi na to pytanie.
                              Mnie dokładnie to samo odpowiedzieli.
                              Nie dość że znają temat to jeszcze mają szablon odpowiedzi. Wiecie już jak załatwili problem?? Od maja do Tour-a nie można zamówić czujników cofania... no comment
                              Pablo
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=48292

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

[quote="kleszek3"]
                                Zamieszczone przez piramida
                                Octavianos, według mnie dobrze zrobił bo ileż można czekać na auto :!: Skoda łaski nie robi, przez 3 tygodnie nie potrafią podać przybliżonego terminu odbioru, w dupie ich mieć [/quo

Ciekawy tok myślenia...

pytanie komu było dobrze ?!
                                No ja wiem czy taki ciekawy? :wink: Patrząc z perspektywy potencjalnego klienta który ma kilka aut na oku to sam bym olał skodę, skoro nie wiadomo czy będe miał nowe auto za pół roku czy dłużej a np w miesiąc czy od ręki to wybór jest oczywisty.
                                Nie wszystkim zależy na jezdzeniu skodą :szeroki_usmiech
                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Papillon
                                  Classic
                                  • 2008
                                  • 27

A odnośnie pisania jakichkolwiek listów do przedstawicielstw w Polsce czy regionalnych- to według mnie nie ma wiekszego sensu. Szczególnie wtedy kiedy SAP informuje swoich dilerów o tym, ze nie ma możliwości wyświetlania danych z czujnika parkowania na radiu i to diler/sprzedawca ma obowiązek powiedzieć o tym klientowi. Mi o tym powiedzieli dokładnie, a nawet zaprezentowali na fabii na czym polega wizualizacja(przypadkiem ale zaprezentowali). Jak można mieć pretesnję to do sprzedawcy dilera i do niego pisać reklamację. Dla mnie instrukcja w ogóle nie jest miarodajna - ile rynków zbytu tyle konfiguracji i opisów w instrukcji. Co też jest oczywiście porażką.

Piramida - tak też uczyniełem, olałem Skodę. Poprosiłem, żeby do najbliższego wtorku upewnili mnie w którym tygodniu będzie odbiór. Jak nie upewnią to oleję na dłużej. Co ciekawe byłaby to druga Skoda jaką u tego samego dilera kupiłem, jakby nie mówić całkiem stałym klientem...byłem
                                  Pozdrawiam,

Komentarz

• skubasik
                                    Classic
                                    • 2011
                                    • 4

A mi odpowiedzieli tak:
                                    Szanowny Panie na moje zapytanie w tej znanej sprawie.
                                    Informujemy, że nasi technicy pracują nad rozwiązaniem problemu. Po dokonaniu wszelkich prób wskazanych przez Pana zostanie Pana powiadomiony o efekcie.

Z wyrazami szacunku,
                                    Zespół ©koda INFO

]a ja im na to:
                                    Z niecierpliwością będę wygladał odpowiedzi. Jeszcze gdzieś czytałem, że w konfiguracji radio - czujniki być może pomóc ustawienie na Octavia II FL, pomimo, że Tour FL-em nie jest, ale komunikację ma tak jak FL. Ale to tylko tak na marginesie. To Państwo jesteście fachowcami w swej dziedzinie i wyrażam głęboką nadzieję, że doprowadzicie do zgodności fabrycznych funkcji samochodu z zapisami dokumentacji technicznej przekazywanej nabywcy wraz z nim.
                                    W końcu jest to jeden z elementów Waszej polityki spełniania oczekiwań i zadowolenia Klienta
                                    Pozdrawiam

I czekam na odpowiedź[/b]
                                    SK

Komentarz

Pracuję...