[O1] Dziwny smrodek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cezar262
    Classic
    • 2011
    • 35

[O1] Dziwny smrodek

Cześć,
    też się ujawnię. Chlapię się w 600, 186 i 112 l. Nikaragua i bocje wspaniałe które zjadły ze smakiem wszystkie ślimaki .
    PS aro_40 Glony to przede wszystkim za dużo substancji organicznej w wodzie mało tlenu i światło słoneczne na dodatek.
    cezar262
  • fidodido
    Rider
    • 2010
    • 440

[O1] Dziwny smrodek

Witam
    mam mały problem z ogrzewaniem bądź klima w moim aucie.
    Zima kilka razy musiałem dolewać płyn przez cala zimę około 2l,do zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodzącego, za czym idzie zwiększony smrodek w aucie (kumpel mówi że tak śmierdzi podgrzane borygo - ja tam się nie znam ) podczas włączonego ogrzewania. Teraz gdy jest ciepło i podczas użytkowania klimy smród prawie zanikł, problem z dolewaniem płynu także ale pojawia się czasem zapach jakby kostki rosołowej.
    Skoro wspomniałem o klimie to mam też pyt. czy klima powinna tak głośno szumieć podczas schładzania, u mnie pojawia się taki głośniejszy szum co jakiś czas podczas włączonej klimy, i wentylator od klimy dość często się załącza -jeszcze nie wymieniłem filtra kabinowego, nie odgrzybiałem klimy i jej nie nabiłem.?
    Co się dzieje, co naprawiać by nie potrzebnie nie wchodzić w koszty.?
    Auto: Skoda Octavia I
    Kolor: Srebrny
    Pojemność: 1,8T 20V
    Moc: 150KM
    Typ silnika: AGU
    Gaz: STAG-4

Komentarz

• hsurim
      Elegance
      • 2006
      • 788
      • Kia
      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Przy włączonej klimie, muszą kręcić się dwa wentylatory.
      O klimatyzację musisz, dbać i przynajmniej kontroluj ciśnienie a nabijanie i tak Cie nie ominie.
      Jak nie będziesz o nią dbał, to dopiero 'wejdziesz w koszty'.
      Filtr kabinowy trzeba wymieniać i nie tłumacze dlaczego, gdyż to jest oczywista oczywistość - jak zmiana bielizny osobistej.
      Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• fidodido
        Rider
        • 2010
        • 440

a co z wyżej wymienionym smrodkiem.?

Komentarz

• phoneman
          RS
          • 2008
          • 3374
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

fidodido, A czasem nagrzewnica nie jest dziurawa. Teraz jak nie grzejesz to ten obwód jest zamknięty. :roll:
          .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• fidodido
            Rider
            • 2010
            • 440

no właśnie tego się obawiam

Komentarz

• Octan
              Rider
              • 2006
              • 653

Zamieszczone przez phoneman
              Teraz jak nie grzejesz to ten obwód jest zamknięty
              Niestety tak nie jest. Płyn chłodzący niezależnie od tego czy ogrzewanie jest włączone czy nie, przepływa przez nagrzewnicę bo tam nie ma żadnego zaworu odcinającego przepływ płynu. Ogrzewaniem sterują kierownice powietrza. Włączając ogrzewanie puszczasz powietrze przez kanał w którym jest nagrzewnica. Wyłączając, zamykasz przepływ powietrza przez wspomniany kanał. Jeśli masz przeciek z nagrzewnicy to kontroluj dywanik w okolicach stóp pasażera. Jeśli tam jest mokro to masz pewność że cieknie nagrzewnica. Czeka cię demontaż całej deski rozdzielczej, rozpięcie przewodów nagrzewnicy od strony silnika oraz demontaż mieszalnika powietrza. Kupując nagrzewnicę zwróć uwagę czy ma szybkozłączki. Na allegro wielu sprzedawców wprowadza ludzi w błąd sprzedając stary typ ,bez szybkozłączek a piszą że pasuje do Octavii, co jest nieprawdą.

Komentarz

• fidodido
                Rider
                • 2010
                • 440

a jeśli ww smrodek jest dywanik jest suchy .?

Komentarz

• Octan
                  Rider
                  • 2006
                  • 653

Skoro musisz dolewać płynu to wyciek napewno gdzieś masz. Obejrzyj dokładnie wszystkie gumowe węże, chłodnice, zwracając szczególną uwagę na jej boczne krawędzie, tam gdzie łączy się metal z plastikowymi boczkami chłodnicy. Mi jak zaczeła ciec nagrzewnica to na początku miałem tylko smrodek a dywanik był suchy. Dopiero jak się zwiększył wyciek na dywaniku miałem mokre niewielkie plamy.

Komentarz

• fidodido
                    Rider
                    • 2010
                    • 440

Witam ponownie
                    Klima odgrzybiona, nabita przy okazji okazało się ze większy wentylator na chłodnicy był KAPUT a drugi chodził tylko na 2 biegu wiec wymienione przy okazji oba. Jak na razie smrodek znikł czyli zapach jest neutralny, i klima chłodzić zaczęła

Dodatkowo zauważyłem wilgoć pod wycieraczka gumowa od strony kierowcy, w miejscu poniżej podparcia nogi pod pedałem sprzęgła.
                    Poradźcie jak temu zaradzić gdzie szukać przyczyny. Teraz to może i tak nie doskwiera ponieważ jest ciepło ale później będzie wilgoć i w efekcie końcowym rdza.
                    Wedle przysłowia lepiej zapobiegać niż później leczyć.
                    Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...