Dzida, cos mi sie zdaje, ze podwyzka ON to juz nastąpiła zaraz po wyborach......, a teraz zrobia pewnie taka "kosmetyczna" zeby POkazali jakcy to oni są dobrzy.......
Jaki kabel do OCTAVI I?
Zwiń
X
-
OBD2 to ogólnie typ złącza - to jest duże złącze 16 pinowe do którego się podłączasz, kiedyś w starszych autach było ODB1 ( 2 wtyczki 2-pinowe).
KKL - to oznacza, że interfejs posiada 2 linie komunikacyjne K ( VAG ma linie K i L), Z tego co wiem to 2 linie K potrzebne do połączenia z niektórymi sterownikami w nowszych samochodach.
Oba interfejsy, które podałeś mają złącze OBD2 i oba mają według opisu dwie linie K. Jak dla mnie to jedno i to samo.
Ja osobiście mam kabelek z Viaken'a i jestem bardzo zadowolony. Łączyłem się nim do Octavii, Felicii, kilku VW i Audi, korzystająć z VAG-Coma, Polskiego Vaga i VWToola.
moj VAG
a tu cos tanszego http://www.viaken.pl/pl/viaken-profe...-obd2-104.html
Komentarz
-
-
grzesiek01, tak jak pisze tom007, oba kable będą pasować, jednak zastanowiłbym się Twoim miejscu nad wyborem obudowy. Te niebieskie wynalazki nie dość że wyglądają tandetnie, to w dodatku są bardzo słabe jeśli chodzi o wytrzymałość na urazy mechaniczne. Pominę już sprawę wyglądu ( jak zabawka dla 4-letniego dziecka-brakuje jeszcze diodek migających na kabelku). Wybierz kabel od Viakena z linku mojego poprzednika,albo od jakiegoś innego z allegro, żeby był KKL na FTDI, ale poproś o czarną obudowę i kabel(całość czarna). Na pewno posłuży o wiele dłużej niż taka kolorowanka ze srebrnymi drucikami. Mam taki (czarny)od kilku lat i nadal działa bezproblemowo.
Viaken na 100% ma czarne, bo szwagier 2 tygodnie temu u nich zamawiał.
Koszt jakoś 25 zeta,czy cuś takiego.
Co do oprogramowania, to możesz je np ściągnąć z mojego chomiczka (link w stopce). Jest gotowe do użytku,zarejestrowane, nie musisz go instalować.
A tu masz link do viakenowskiego (czarny i kolorowanka-do wyboru, oba na układzie FTDI z 2ma liniami K)
Pozdro.
Komentarz
-
-
Tak jak kolega wyżej pisał ja bym brał kabelek od Viakena albo klona vcds'a.
Na razie korzystam z kabla dedykowanego do vaga 4.9 i vag can commandera.
VCDS lite i vag com śmiga elegancko.
Następny kabelek to będe kupował klona VAS 5054 (ale to za jakiś czas)Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
!!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!
UNIDEN USER
Komentarz
-
-
Mi się jeszcze nie udało
A tak na serio to nigdy mnie to nie zastanawiało, ale gdyby wejść w test el. wykonawczych to kto wie.Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
!!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!
UNIDEN USER
Komentarz
-
-
Ambiente
- 2010
- 102
- Octavia III combi (5E5)
- ALH 1.9 TDI VP 90 KM
- BJB 1.9 TDI PD 105 KM
- CHPA 1.4 TSI 140 KM
Podziękował chłopaki
Też zamówiłem kabelek od viakena na alledrogo
[ Dodano: Czw 02 Cze, 11 15:16 ]
Przyszedł dzisiaj kabelek. Zainstalowałem go sterami od Viakena (mam win7 32bit prof.) Włożyłem do interfejsu, lampa świeci, VAG-COM ciągle podaje że Port OK, Inteface not found... Czyżbym miał nieodpowiedni kabel?
Moja Octa 1 z października 2004...
Komentarz
Komentarz