Shok. Obojętne kto by rządził i tak by było źle. Naród wybrał tych i tak ma zostać.
[O2] nie działa czujnik parkowania
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez ZAGA198przestał działać czujnik parkowania, w czym może być problem ??????
Zamieszczone przez ZAGA198czy jeżeli jeden jest uszkodzony to wówczas całość nie działa
Jednak na początek proponuje podpiąć autko pod VAG-a.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
bez komputera się nie obejdzie - tak jak mówiłem->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
u mnie było to samo. Raz działał a raz nie. :|
Diagnoza - uszkodzenie powstałe w wyniku wadliwie zamatowanego czujnika po naprawie w ASO. Po spotkaniu z jeleniem miałem przód do roboty i dostawała się woda powodując zwarcie. Brak słów na tandetę jaką odstawiają. Ale jak widzę to standard promowany przez Skoda Auto Polska sp. z o.o.
Skończyło się na wymianie na nowy.
Komentarz
-
-
Podepnę się pod temat, bo też nie działa mi parkotronic, po podpięciu vaga pokazało że czujnik prawy przedni uszkodzony. No więc zakupiłem czujnik od razu w kolorze taki jaki posiadam i trzeba go wymienić. I tu moje pytanie czy da się ten czujnik wymienić bez zdejmowania zderzaka przedniego? Czy raczej czeka mnie zdjęcie zderzaka może jakiś króciutki instruktarz jak to zrobić?
Czy dużo jest roboty ze zdjęciem zderzaka przedniego w O2?
Dam sobie z tym radę sam na działce czy raczej zgłosić się do mechanika?
Jak myślicie?
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
To jest ten bliżej tablicy rejestracyjnej. To mówisz że jak odkręcę nadkole i zdemontuje halogen i kratki w zderzaku to go wymienię bez problemu?
Nadkole to dam jakoś radę, kratka ta przy halogenie też łatwo wychodzi no i halogen jest na dwóch śrubach. On jest zamontowany jakoś na taśmy klejące nie siedzi w żadnym zaczepie? Po prostu mam go oderwać na siłę od zderzaka? Podpowiedz coś bardziej szczegółowo
Maicroft Jestem wdzięczny za pomoc.
Jeszcze mam pytanie jak zdemontować tą środkową kratkę zderzaka?
Komentarz
-
-
Robert21, mocowanie czujnika jest na wcisk w element mocujący który jest przyklejony do zderzaka na 2 kawałki taśmy dwustronnej
sam czujnik jak mocniej nacisniesz palcem to wcisniesz do środkaprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Robert21Trzeba być alfą żeby to znaleźćDołączył: 06 Lip 2008
Robert21, raczej trzeba bywać na forum :wink:przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Już jestem po demontażu zderzaka, wymieniłem czujnik parkotronika na nowy i dalej to samo, dodatkowo oglądałem wszystkie wiązki i wyglądają na suche nie zalane, ciągły sygnał przy wrzucaniu wstecznego biegu, czyli moja wymiana nic nie dała i tu moje pytanie:
Czy należy się po naprawie podpiąć pod komputer i skasować info o uszkodzonym parkotroniku, czy jeżeli wszystko jest dobrze to powinno działać od razu bez podpinania vaga??
Pomocy
Komentarz
-
-
Robert21, nie możesz skasować czegoś co nie jest zapisywane
a tak jest z błedami parktronika
po podłaczeniu VAGa bedzie wiadomo który czujnik- jeśli to nie czujnik to pozostaje ci "przedzwonić wiązki" i co najmniej prawdopodobne- uszkodzona centralkaprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
czyli pozostaje mi sprawdzać wiązki, są jakieś newralgiczne miejsca gdzie te wiązki się uszkadzają? Komputer pokazywał uszkodzenie czujnika prawy przód i ten wymieniłem, czy to znaczy że ta wiązka gdzieś tam jest uszkodzona czy to zupełna loteria?
Enriquez ja tylko dzięki Tobie zdemontowałem ten zderzak i Twojemu linkowi do demontażu zderzaka - dzięki wielkie. Jestem Ci wdzięczny dozgonnie. To nie był opierdziel. Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Robert21Komputer pokazywał
może gdzieś w kostce jest troszkę śniedziprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
vcds pokazuje mi taki błąd
01548 - Sensor for Parking Aid; Rear Right (G206)
009 - Open or Short to Ground
Freeze Frame:
Fault Status: 01101001
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 1
Reset counter: 110
zdjąłem zderzak i sprawdziłem napięcia na wszystkich wtyczkach czujników i jest 12v, 3 czujniki cykają a prawy skrajny nie, podmieniłem 2 inne czujniki i dalej nie działa ten skrajny nawet po zamianie czujników miejscami ten skrajny nie cyka
Komentarz
-
-
piotrek_gdy:
No widzisz miałem to wszystko na wierzchu, luknąłem tylko optycznie na te wiązki, nie przyszło mi do głowy że coś z kostkami może być nie tak. No nic rozbiorę jeszcze raz jak będę następnym razem na działce i dokładnie całą wiązkę tą która jest w zderzaku przeszperam. Teraz to dla mnie jest 30 minut i zderzak leży na stole ).
Dzięki wszystkim za dotychczasową pomoc w temacie.
Jak zlokalizuję usterkę to opiszę co i jak.
Komentarz
-
-
Witam,
No i jestem po naprawie parkotronica. Obiecałem że opiszę co i jak. Przyczyną usterki była w jednym miejscu na łączeniu kabli zaśniedziałą wiązka w przednim zderzaku. Udało się naprawić ))
Wszystko ładnie chodzi, jak się przykłada ucho do każdego z czujników to cyka. Zbliżam się do przeszkody sygnał akustyczna narasta aż do ciągłego jak jestem bardzo blisko przeszkody. Tylko jest jedno ale , jak wrzucam wsteczny bieg to na radiu powinien pojawić się taki samochodzik który pokazuje ile mam jeszcze odległości do przeszkody. Moje radio to Columbus z nawigacją. I teraz moje pytanie do Was forumowicze. Co muszę zrobić aby na ekranie radia pojawiał się ten samochód podczas np. parkowania ??? Dodam, że parkotronic i radio mam fabryczne przód i tył.
Czy ktoś może miał taką sytuację, i może mi coś poradzić ???
Wydaje mi się, że powinienem mieć taki obraz na ekranie jak w tm temacie na zdjęciu:
Komentarz
-
Komentarz