[O1] Duże spalanie LPG!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kobyla
    Classic
    • 2012
    • 28

[O1] Duże spalanie LPG!

Witam wszystkich bardzo serdecznie!
    Wczoraj po raz pierwszy zdarzył mi się taki problem gdy chciałem odpalić auto i już przekręciłem kluczyk auto nagle jakby w ogóle nie zaregowało a za chwilę odpaliło. Na drugi dzień ten 'przestój' między przekręceniem kluczyka a odpaleniem był minimalnie dłuższy. Dzis gdy byłem odpalić wszystko było pięknie. Bez problemu. Czy ktoś z Was miał podobny problem lub wie co to może być? Czy to coś z rozrusznikiem? Posiadam Skode Octavie 2002r. 2.0 Benzyna 11tys. przejechane!
    Bardzo proszę o pomoc ! Pozdrawiam!
    Kobyla
  • Sebastian_TM
    Drive
    • 2011
    • 94

[O1] Duże spalanie LPG!

Dzisiaj pobiłem rekord:| Skoda (1.6 SR) spaliła mi 15,4 l/100 km lpg w cyklu miejskim przy włączonej klimie :? W trasie pali 10-11. Co z tym fantem zrobić? Gazownik twierdzi, że to nie zależy od wyregulowania gazu bo wszystko jest ok. Mam STAGA 4. Jakieś propozycje? :?

Komentarz

• grzesiu2400
      Ambiente
      • 2009
      • 193
      • Octavia I (1U2)
      • AKL 1.6 MPI 101 KM

Zmień gazownika :!:
      Niech ci kitów nie wciska bo jeżeli z benzyną jest wszystko ok to wszystko wskazuje na instalacje LPG (do regulacji)

Komentarz

• Sebastian_TM
        Drive
        • 2011
        • 94

Gazownik twierdzi, że jak coś to zależy to od sterownika benzyny... Generalnie przy I kontrolii wg niego wszystko było ok... Na co mam ew. zwrócić uwagę przy regulacji?

Komentarz

• luki1304
          Drive
          • 2010
          • 55

Do mojej octavi 1.6 SR gaz włozyłem tdzien temu i od tamtego momentu juz 700 km za mną i spalanie na poziomie 7.5-9.5 l gazu. A istalacja mam AGC Zenit wiec troszke Ci dużo chyba pali.

Komentarz

• baca10
            RS
            • 2009
            • 6225

Sebastian_TM, Tak duże spalanie może się brać z tego, że możesz mieć walniętą sondę lambda :!:

Komentarz

• Sebastian_TM
              Drive
              • 2011
              • 94

Zamieszczone przez baca10
              Sebastian_TM, Tak duże spalanie może się brać z tego, że możesz mieć walniętą sondę lambda :!:
              Na kompie pokaże?

Komentarz

• krisoctav
                Rider
                • 2008
                • 417

spalanie

Tak jak kolega powiedział sprawdź vagiem błędy takie duże spalanie to sonda, lub przepływomierz tylko do sprawdzenia pod kompem a jeśli gościu zakładał i nie sprawdzał tych elementów gdy klient prosi o sprawdzenie to idź do innego gazownika a jeśli nie chce mu się a masz u niego gwarancję to niech kasę oddaje i wymontowuje instalkę od gazu

Komentarz

• grzesiu2400
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 193
                  • Octavia I (1U2)
                  • AKL 1.6 MPI 101 KM

luki1304, było brać każdą inną instalację np. STAG-a ponieważ z tym Zenitem będziesz miał problemy, może nie od razu ale jak się pojawią przymrozki to będziesz stałym klientem u gazownika. :P

Komentarz

• Sebastian_TM
                    Drive
                    • 2011
                    • 94

Re: spalanie

Zamieszczone przez krisoctav
                    Tak jak kolega powiedział sprawdź vagiem błędy takie duże spalanie to sonda, lub przepływomierz tylko do sprawdzenia pod kompem a jeśli gościu zakładał i nie sprawdzał tych elementów gdy klient prosi o sprawdzenie to idź do innego gazownika a jeśli nie chce mu się a masz u niego gwarancję to niech kasę oddaje i wymontowuje instalkę od gazu
                    Skoda wielokrotnie była pod komputerem podłączana ale zanim założyłem nowy gaz. Wtedy nic nie pokazywało....

Komentarz

• krisoctav
                      Rider
                      • 2008
                      • 417

spalanie

No niby tak ale sonda i przepływka to rzecz która może się zawsze zepsuć jeśli na przestrzeni tygodnia nie wykazuje błędów to tylko podejście do innego gazownika aby najlepiej specjalisty od elektroniki i gazu sekwencyjnego z dobrym sprzętem.
                      JA osobiście jak kupiłem moja octavkę takiego znalazłem i okazało się że za duże ciśnienie było ustawione na wtryskach gazowych i auto szarpało do tego sonda za duże spalanie ale mi to powiedział wymieniłem sam ale przepływkę to już mi wymienił osobiście.
                      Najlepiej to zmienić gazownika który podpowie co należało by lepiej zrobić jeśli znajdzie przyczynę.

Komentarz

• Sebastian_TM
                        Drive
                        • 2011
                        • 94

Mam b.porządnego gazownika u siebie w mieścinie ale niestety kazał mi czekać w kolejce aż 3 miesiące do założenia nowej instalki, wieć założyłem z polecenia u innego, teraz troche głupio jechać tam po rade... ehhh :x Obecne spalanie ok 20% miasto i 80% trasa to 11,3 l/100 km lpg z AC na ON....

Komentarz

• Ths
                          Rider
                          • 2007
                          • 317

U mnie spalanie 100% w mieście wychodzi 13,5 litra na 100km z klimą. Żadnego PSJ i emeryckiej jazdy. Oczywiście kalkulacja nie ze średniego spalania z kompa tylko pojemność zatankowanego zbiornika dzielona przez przelot. Zwróćmy uwagę, że teraz w okresie letnim 99% przebiegu jest robiona na gazie a jak jest zimno to jakiś tam odcinek przelatuje się na benzynie. W lecie mamy niemalże idealny obraz spalania gazu.

Komentarz

• paulob1
                            Rider
                            • 2008
                            • 470
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Sebastian_TM, Zapytaj jakiegoś innego gazownika, czy dobrze dobrał wtryskiwacze,. Od wydajności wtrysków dużo ponoć zależy. Ja mam salonową LandiRenzo, która mi spala z silnikiem BFQ 102KM 1,6 od 8,1 do 9,2 litra/100km przy jeździe 50/50 miasto/trasa. Ponadto efekt dużego spalania może być również w przypadku mocno zanieczyszczonego filtra powietrza.

Komentarz

• Korek504
                              Classic
                              • 2011
                              • 1

mam podobny problem terz octavia 1 z silnikiem 1,6 na gazie ale umnie pali 15 gazu i tylesamo paliwa wydalem juz 1600 na mechanika a na koniec po wymianie przewodow swiec sondy przeplywki przepustnicy i czujnika polozenia walka rozlozyl rece i sie poddal niech mi ktos doradzi co mam robic :evil:
                              Korek504

Komentarz

• agrala
                                Rider
                                • 2011
                                • 397

Zamieszczone przez Korek504
                                mam podobny problem terz octavia 1 z silnikiem 1,6 na gazie ale umnie pali 15 gazu i tylesamo paliwa wydalem juz 1600 na mechanika a na koniec po wymianie przewodow swiec sondy przeplywki przepustnicy i czujnika polozenia walka rozlozyl rece i sie poddal niech mi ktos doradzi co mam robic :evil:
                                Proponuje sprawdzic cisnienie na tlokach - moze silnik juz konczy zywot.
                                Sprawdz ustawienie rozrzadu.
                                VAG cos pokazuje?
                                Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
                                Emulator czujnika poziomu oleju G266
                                Napraw sterowników AIRBAG

Komentarz

• Sebastian_TM
                                  Drive
                                  • 2011
                                  • 94

Co znaczy, że silnik się kończy? W moim wypadku auto jeździ jeszcze na pełnym syntetyku i nie pobiera oleju wiec czy jest konieczne abym zmierzył ciśnienie? Sam rozkładam ręce bo wczoraj spalił znów ponad 13 litrów :? :? Z tym, że moja jazda nie jest ekonomiczna...

Komentarz

• paulob1
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 470
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Sebastian_TM, to może spróbuj zalać do pełna i pojeździć na jednym zbiorniku jak emeryt 8)
                                    Ja ostatnio tak zrobiłem i wyszło mi spalanie (z klimą) 8,16 l /100km. Oczywiście tankowanie na tej samej stacji i ten sam dystrybutor.

Komentarz

• Sebastian_TM
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 94

Zamieszczone przez paulob1
                                      Sebastian_TM, to może spróbuj zalać do pełna i pojeździć na jednym zbiorniku jak emeryt 8)
                                      Ja ostatnio tak zrobiłem i wyszło mi spalanie (z klimą) 8,16 l /100km. Oczywiście tankowanie na tej samej stacji i ten sam dystrybutor.
                                      Ale czy faktycznie różnica powinna być aż tak duża? Rozumiem oszczędność przy emeryckiej jeździe w granicach 1-2 litrów... 13 a 8-9 to duża różnica :P Zresztą u mnie zmiana biegu następuje przy 3000-3500 obr. Poniżej to auto nie chce iść... 8) Takie spalanie Ci wyszło po mieście?

Komentarz

• agrala
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 397

Mi spalanie po miscie wychodzi 14l LPG.
                                        Moze faktycznie masz ciezka noge i to przez to.
                                        Ja zauwazylem ze jak sie operuje delikatnie pedalem gazu to na trsie spala mi 9l/100km a przy normalnej jezdzie ok 10,5 - predkosci te same (100-130)
                                        Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
                                        Emulator czujnika poziomu oleju G266
                                        Napraw sterowników AIRBAG

Komentarz

• paulob1
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 470
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Sebastian_TM, tak jak juz pisałem, moje spalanie w jeździe miasto/trasa około 50/50, więc zakładam, że tylko po mieście jakieś 9,5- 10 litrów,ale nigdy nie przekroczyłem 10 litrów LPG na 100km, nawet stojąc w korkach. Wiem, bo zawsze staram się lać na tej samej stacji(ten sam dystrybutor).Może faktycznie silnik już Ci słabnie? A olej bierze? Sprawdzałeś ciśnienie na cylindrach?

Komentarz

• Sebastian_TM
                                            Drive
                                            • 2011
                                            • 94

Tak jak wspominałęm wcześniej, silnik jeździ jeszcze na syntetycznym oleju Lotos, po 6 tys dolałem 0,5 litra :?: więc chyba to nie jest jakiś zły wynik... Auto ma na liczniku 186 tys jeśli to prawdziwy przebieg... Mocy nie straciło... Szkoda mi wydawać $$ na sprawdzanie ciśnienia na cylindrach... Ale jeśli to ma coś mi pokazać to może czas to zrobić... Jakie oznaki daje kończący się silnik oprócz spalania?

[ Dodano: Czw 09 Cze, 11 00:21 ]
                                            Dodam, że auto miało założoną I instalacje przy przebiegu 3400 km czyli praktycznie od początku jeździ na lpg. II instalacje założyłem ja przy 183 tys bo stara poprostu padła. W okresie gdy jeździłem na samej PB auto w trasie potrafiło mi spalić nawet 8l/100 km. Wiem, że może drąże ale chce się upewnić od czego zacząć, żeby znowu nie wydać majątku na mechaników... A tak btw czy ktoś z Kolegów przejechał na lpg ponad 200 tys km?

Komentarz

• baca10
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6225

Zamieszczone przez Sebastian_TM
                                              A tak btw czy ktoś z Kolegów przejechał na lpg ponad 200 tys km?
                                              Tak honda civic 1.4 nabiłam 362 tys w 12 latek :diabelski_usmiech

Komentarz

• rezon
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 1894
                                                • Volvo
                                                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Sebastian_TM
                                                A tak btw czy ktoś z Kolegów przejechał na lpg ponad 200 tys km?
                                                Jednym z czynników przekonywujących mnie do zainstalowania LPG w 1.6 była taksówka Pasek bodajże 1.8 z przebiegiem ok. 450tys. km - drugą instalację gość już zajeżdżał w tym samochodzie

Komentarz

• luki1304
                                                  Drive
                                                  • 2010
                                                  • 55

grzesiu2400 czemu mam mieć problemy z zenitem ?? w Pile praktycznie kazdy gazownik to zakłada i wielu znajomych ma tą instalacje i problemów nie mieli niezaleznie od pory roku...

Komentarz

Pracuję...