McGan, podpis ci sie zmienił :diabelski_usmiech
Wibracje
Zwiń
X
-
Wibracje
Witam wszystkich serdecznie.Szukałem duzo po forum odpowiedzi i nie znalazlem konkretnej i fachowej odpowiedzi na moją przypadlosc.Otóż podczas przyspieszania przy 120 km i wiecej drzy kierownica coraz bardziej,natomiast jesli puszcze pedal gazu to wogóle nie drzy,jesli znów dodaje gaz to drzy.Co moze byc przyczyną?Przy mniejszej predkosci tego nie ma.Ja podejrzewam,ze cos z napedem.Co sugerujecie po fachowemu?Czekam na odpowiedzi bo nie wiem co mam naprawiac
-
-
ja tak miałem jak koła były nie wyważone.kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0
teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597
Komentarz
-
-
Jeszcze raz wyważ koła. Zwróć uwagę na stan pierścieni centrujących felgi (jeżeli takowe są bądź powinny być). Jeżeli będzie ok. to przeguby wewnętrzne na bank. Kolega dwa dni temu uporał się z taką przypadłością jak twoja. Powodem były plastikowe pierścienie centrujące a w zasadzie brak jednego z nich. Wibracje występowały od ok. 110km/h i wzrastały wprost proporcjonalnie do wzrostu prędkości.
Komentarz
-
-
Ok.dzieki chłopaki.Zatem jeszcze raz wywaze kola tylko gdzies u kogos innego.Ale mam też inną sugestię-ktoś podsunął mi myśl,ze moze to byc tarcza sprzęgła,bo on jadąc moim autem,a nie jest mechanikiem stwierdził to na podstawie drżenia pedała sprzegła.na postoju na właczonym silniku tez drży jak sie leciutko nacisnie i czuc na nim prace silnika.jak sądzicie może to tez być czy wykluczacie to.Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za odpowiedzi.Więc najpierw zaczne od wyważenia kół.
Komentarz
-
-
Poduchy zespołu napędowego, albo przeguby. Przedmówcy piszą o wyważeniu kół. Co prawda wg. mnie teoretycznie przy niewyważonych kołach powinny być drgania cały czas, nie tylko podczas wciskania gazu, ale... życie nieraz nas zaskakuje. Sam sie o tym przekonałem. Sprawdź te 3 rzeczy - trzeba zacząć od najprostszych.
Jak to nic nie da - wtedy trza się brać za grubsze rzeczy (oby nie sprzęgiełko).
Zamieszczone przez acero1964skończone dupki nie potrafią kół wyważyć
Poza tym nie każdy dupek od opon zadaje sobie trud, żeby przed wyważeniem oczyścic felgę z błota. jak po wyważeniu brud odpadnie - znowu się telepie.
Profesjonaliści myją felgi lub dobrze czyszczą, czyszczą piasty przed nałożeniem koła, używają smaru do śrubek i coś tam mażą na piaście smarem. Olewusy tylko zdejmują koła, przekładają opony, wyważają i zakładają.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Problem rozwiązany.Okazło sie tak jak mówiliscie,cos bylo z kolami,załozylem inne i jak ręką odjął,mialem jakies chinskie badziewie(opony) i one bily a na wywazarce bylo dobrze.Takie mają wywazarki beznadziejne co niektórzy,że szok.Bardzo dziękuje wszystkim za cenne rady,wiedziałem że na was można liczyć.Pozdrawiam i życzę bezawaryjności waszych skodzinek.
Komentarz
-
Komentarz