Problem z hamulcami

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cwl15jh
    Classic
    • 2011
    • 6

Problem z hamulcami

Panowie z całym szacunkiem ale bassy, chyba sobie z nas jaja robi pisząc takiego posta
    3500 rpm to jest chyba max co można na luzie wycisnąć z silnika bo potem jest ogranicznik. Silnik wyje więc kto taki samochód odbiera z ASO :?: Nawet kompletny laik zorientuje się że tu coś nie gra :!:
  • Ruffi
    Classic
    • 2010
    • 27

Problem z hamulcami

Witam.
    Ojciec posiada Octavię 1 Combi i są problemy z hamulcami, ale po kolei:
    Już po sezonie zimowym przyszedł czas na wymianę opon z zimowych na letnie, gość wymienił (były jeszcze obuwane alufelgi z nowymi oponami) więc sam nie mogłem tego zrobić, koleś zrobił to strasznie szybko (?!) Ojciec zawsze sprawdzał Sam dokręcenie kół ... pech chciał że koło "odleciało" (przednie lewe) dobrze że jechałem wolno (60km/h) i niby nic poważnego się nie stało koło odpadło,dobrze że w nikogo nie wleciało (z nad przeciwka jechały samochody,samochód odrazu zciągneło na lewy pas ruchu,szybka reakcja hamulec w podłodze i pojechałem po barierkach cały bok,już w domu na spokojnie sprawdzaliśmy wszystkie koła KAŻDE BYŁO POLUZOWANE )Ku mojemu zdziwieniu zblokowało koła,ABS nie zadziałał ? Samochód poskładaliśmy (dwa błotniki,zderzak,lampa,kierunek) i malowanie boku, przy okazji samochód dostał nowe klocki hamulcowe,nowe tuleje zawieszenia. I tu pojawił/y się problemy: Hamulce: pedał hamulca "wpada" w podłogę, nie są to takie ostre hamulce jak były wcześniej, VAG nic nie pokazuje (w sensie błedów) czy muszą się "ułożyć" klocki do tarcz ? dodam że po poskładaniu zrobiłem rundkę po zamkniętej drodze gdzie hamulce aż "się zapaliły" i dalej to samo. Drugi problem ściąga samochód w lewą stronę i to dość wyraźnie,mocno (samochód uderzył w barierki po prawej stronie, już przy hamowaniu więc prędkość oscylowała w przedziale 30-40km/h).

Pozdrawiam Michał.

Komentarz

• JamesMarshall
      Drive
      • 2009
      • 74

Improwizuję:

Jeżeli kapeć odleciał to możliwe że był kontakt tarczy z glebą w tym lewym przedzie. Sprawdziłbym tłoczek czy nie jest przekoszony. Zdejmij zacisk, gumową osłonę tłoczka, zapompuj parę razy [nie wyciśnij całego tłoczka] i zobacz jak wyglada scianka tłoczka. Może deko sie klinuje i dlatego ciągnie auto w lewą stronę [felga z tej strony nie jest gorąca i nie czuć okładzin po chwili jazdy?, auto na luzie na prostej nie zwalnia nienormalnie szybko?]. Co do wpadania w podłogę, to tak sie objawia zapowietrzenie układu [wiem z doświadczenia]. W przewodzie robi sie bańka powietrza, która jest dużo bardziej ściśliwa niż płyn hamulcowy w efekcie tylko część "ciśnienia" jest kierowana na tłoczki a spora część idzie na sprężenie powietrza w bańce. Może jakiś przewód hamulcowy się poci i puszcza płyn podczas hamowania?... Żadnych plam nie widac?...
      Co do "dogrzewania" nowych klocków/tarcz... uważaj z tym grzaniem Jeżeli trafisz na felerniejsze egzemplarze, szczególnie tanszych tarcz to podczas docierania uważaj na kałuże
      Pozdro.
      [1] Octavia Kombi 1.9TDI, 2001, 81kW [110KM], AHF,
      [2] Octavia 1.9TDI, 2004, 81kW [110KM], ASV,

Komentarz

• Ruffi
        Classic
        • 2010
        • 27

Tak, tarcza szlifowała po asfalcie, żadnych uszkodzeń na zacisku nie ma.Auto nie zwalnia szybko ale ciągnie cały czas. Być może są zapowietrzone (sprawdzę to), plam w garażu żadnych nie ma. Tarcze o ile pamiętam kupowane jakieś lepsze,klocki tak samo.

Dzięki za odpowiedz !

Komentarz

• vince123
          Elegance
          • 2009
          • 923

Ruffi, moze wina lezy po stronie przewodow hamulcowych... potrafia sie one rozwarstwiac przez co uniemozliwiaja przeplyw plynu hamulcowego.. spradzil bym tez tloczek (czy przypadkiem sie nie zapiekl)
          sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
          nadkole nowe LP
          kontakt PW

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Miales spuszczony plyn hamulcowy jak tak, to pompa ABS i sama pompa hamulcowa moze byc zapowietrzona
            Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...