Problem Skoda Octavia II RS

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Problem Skoda Octavia II RS

Po wizycie w ASO zostało wysłane zgłoszenie mojej usterki wraz z dokumentacją do SAP. W odpowiedzi dowiedziałem się dzisiaj, że na dniach przyjdą nowe sprężyny (o innej charakterystyce) i zostaną bezpłatnie wymienione...warto jednak poświęcić trochę czasu i "powalczyć" o swoje

Problem Skoda Octavia II RS

Witam wszystkich. Od niedawna jestem użytkownikiem tego forum to też proszę o wyrozumiałość ale przejdźmy do rzeczy.
    Posiadam Skode Octavie II RS Combi 2.0 tdi 170 manualna skrzynia model 2008 na filtrze cząstek stałych przebieg 127tyś.
    Kilka dni temu wracałem autostradą do domu przez około 70km jechałem z prędkością 150-170 km/h w pewnej chwili na komputerze pokazała się kontrolka świec auto przeszło w tryb awaryjny max 3tyś obr więcej nie jechał , Zjechałem na parking autko postało około 10minut . Po tym czasie wszystko wróciło do normy . Na drugi dzień podjechałem do serwisu na komputer pokazał spadek ciśnienia doładowania , mechanik powiedział że był to chwilowy błąd i już go niema. Orientuje się ktoś co może być przyczyną takiego działania silnika ? w niedalekim czasie wybieram się w daleką podróż autem i nie chce wzywać assistance.
    Z góry dzięki za odpowiedź Pozdrawiam !

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

coś z kierwnicą turbiny się dzieje IMHO - może zapieczona po prostu
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• loru
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4286
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

adas713, poszukaj hasła "notlauf" i wszystko stanie się jasne, przegoń ją porządnie tak aby rozruszać kierowniczki w turbinie.
        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• wocek
          Rider
          • 2006
          • 342
          • Audi

adas713, mechanior w serwisie był blisko ale nie do końca :idea
          wymień czujnik G-450 to ten od ciśnienia (cena ok 150zł) i będzie dobrze,
          wiem bo miałem ten sam problem.
          Z taką usterką to lepiej w daleką trasę się nie wybierać bo będziesz musiał w trybie awaryjnym poruszać się z zawrotną szybkością 40km/h
          wocek

Komentarz

Dzięki za odpowiedźi ,
            ale mam jeszcze jedno pytanie w jakich sytuacjach pojawia się ta kontrolka związana z czujnikiem ,? aktualnie autem poruszam się od tygodnia po mieście i żadnego problemy nie było

Komentarz

• jefry
              Rider
              • 2009
              • 411

rzuć na to okiem

Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.

Komentarz

jestem blady w tych skrótach , które są tam zastosowane , mógłbyś jakoś opisać co mniej więcej dowiem się z tamtego tematu ?

Komentarz

• jefry
                  Rider
                  • 2009
                  • 411

@adas713

OverBoost - Notlauf = przeładowanie / niedoładowanie turbiny
                  N75 - zaworek sterujący spalinami
                  zapieczona geometria = łopatki w BKD mają zmienną geometrie po prostu te łopatki sie zapiekają gdyż nie są przystosowane do "wolnej" jazdy
                  EGR = służy do recylkulacji spalin - gówno jakich mało...

Mam nadzieje ze wytłumaczyłem łopatologicznie jak coś przekręciłem to koledzy proszę o poprawienie.
                  Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.

Komentarz

Pracuję...