Zamieszczone przez Ura
Licznik zaniża
Zwiń
X
-
Licznik zaniża
Mam pytanie odnośnie licznika dużo tego na forum ale konkretnej odpowiedzi w swojej sprawie nie znalazłem mianowicie jeżeli licznik zaniża mi prędkość o ok ~14,15km/h to odległość jaka została przeze mnie przejechana na liczniku również jest zaniżona o ok 15/100KM. Pytam bo jak widać u mnie LPG coś za dużo spala mimo wymiany gratów pod maską. Czy prędkościomierz pobiera z tego samego dane co odległościomierz czy jak to nazwać?
-
-
Tak, dane sa z tego samego miejsca.
Proponuje przejechac sie droga na ktorej sa ustawione slupki na poboczu co 100m i liczyc je i porownac z tym co pkazal licznik (przejechane km). W en sposob bedziesz wiedzial czy licznik podaje tylko zla predkosc czy tez zle liczy.
Mozesz miec inne kola niz fabryczne, licznik nie od tego auta, uszkodzony licznik, impulsator w skzyni nie od tego auta i stad takie problemu.
Przejechane km beda roznic sie o stala wartosc x% a nie o stala wartosc w xkm.
Jezeli masz VAGa to daj sceen z licznika lub podaj nr licznika to sie sprawdzi czy licznik jest od tego silnika.Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
Emulator czujnika poziomu oleju G266
Napraw sterowników AIRBAG
Komentarz
-
-
Kodowanie programowe licznika ze strony Ross_Techa :
xxxxx?: Distance Impulse Number (K-Value)
1 = 1.4l@55kW (4297)
2 = 1.4l@44kW/1.6l@74kW Autom./2.0l@85kW/1.8l@110-132kW/1.9l@66-81kW TDI (3480)
3 = 1.6l@74kW Schalt./1.9l@50kW SDI (4078)
4 = 1.9l@74-96kW TDI-PD (3599)
Pewnie masz 2 i trzeba zmienić na 3Skoda Fabia 2.0 AZL Elegance
Komentarz
-
-
Licznik przekłamuje na zasadzie że im szybciej tym więcej, również podejrzewam że licznik jest od innego auta ponieważ ja w wyposażeniu nie mam ABSu a na liczniku jest kontrolka i nawet taka od świec żarowych. Rozmiar kół mam normalny 195/65R15. Ogólnie nie mam zamiaru licznika wymieniać chyba że da się to Vagiem ustawić to niech mi ktoś przybliży gdzie, który kanał lub gdzie dokładniej. Nie wiem czy to wystarczy ale jak możesz agrala to żuć okiem na ten screen jak mało to mogę dorzucić.Załączone pliki
Komentarz
-
-
Licznik 1U1919033L dla silnika AEE - wedle ETKI posiada wyswietlacz wielofunkcyjny.
To ze ma kontrolki od rzeczy ktorych nie masz o niczym nie swiadczy - licznik rozni sie tylko wsadem - reszta zazwyczaj taka sama nie liczac tarczek, zmieniasz wsad i juz masz diesla.
Zmien kodowanie - polacz sie z licznikiem i wcisnij przekodowanie, pozniej zmien ostania cyfre z 2 na 3 i powinno pomoc.
Prawdopodobnie licznik oszukuje Ci o 12%Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
Komentarz
-
-
Zrobiłem tak jak pisaliście przekodowałem, cyfra się zmieniła i to chyba tyle co się zmieniło czyli na licznik w żaden sposób nie wpłynęło. Wziąłem od razu pojeździłem i jest tak jak było na liczniku 40km/h a GPS 46km/h i 50km/h a GPS 58km/h. Jeździłem też przy słupkach ustawionych co 100m i zgadza się na liczniku przeskakiwały cyfry co 1,5 odległości słupków czyli przejechana odległość również jest nie prawdziwa. :evil:
Czyli moje wyliczania spalania to abstrakcja, mija się z prawdą o sporo KM w skali zbiornika :shock:
Komentarz
-
-
Mozna jeszcze sprawdzic impulsator ale z tego co paietam to były dwa modele w zaleznosci od mechanizmu zmiany biegow i raczej nie pasuja zamiennie. Gdybys podal nr to Ci to sprawdze.
Ile masz na liczniku 200km/h, na ile zatrzymuje sie na teście wskaznikow licznik a na ilu obrotomierz?
Jedyne co mi jeszcze przychodzi do glowy to zmieniony wsad w liczniku z zostawionym nr ze starego wtedy VAG pokazuje poprawny nr a liczy jak przy innym silniku.
zobacz z tylu na liczniku czy zgadza sie nr licznika z tym co pokazuje VAG.Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
Komentarz
-
-
Możesz spróbować zmienić na 1tam jest 4297 impulsów na kilometr, jeżeli w liczniku masz obrotomierz do benzyny to ten licznik raczej tak ma.
, pojedź z GPS-em inną Octavią, zobaczysz czy tak samo przekłamuje prędkość,
może być taka sytuacja, że prędkość zawyża, a odległość pokazuje dobrze.
1 = 1.4l@55kW (4297)
2 = 1.4l@44kW/1.6l@74kW Autom./2.0l@85kW/1.8l@110-132kW/1.9l@66-81kW TDI (3480)
3 = 1.6l@74kW Schalt./1.9l@50kW SDI (4078)
4 = 1.9l@74-96kW TDI-PD (3599)Skoda Fabia 2.0 AZL Elegance
Komentarz
-
-
Test robiłem nie dawno i z tego co pamiętam to wskazówki zatrzymują się w pozycji pionowej ale wskazówka prędkościomierz zatrzymała się przy prawie 105km/h a obrotomierz równo na 4000obr/min licznik ma skalę do 200km/h. Nawet jeżeli GPS również by kłamał to podejrzewam że nie cały czas tak samo i przy 100km/h nie kłamał by aż o 20km/h. Spróbuję jeszcze z tym kodowaniem. Odległości nie pokazuje dobrze chyba że słupki przy drodze rozstawiają co 150m. Na ten impulsator też rzucę okiem dzisiaj.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AcioPooglądałem aukcje i 1,6 74kW ma licznik do 240 km/h
a 1,4 i 1,6 55kW ma do 200 km/h, także ta jedynka powinna wydać
Jezeli liczba podana w nawiasie to imp/km to zmiana tego nic nie da - koledze licznik zaniza a podnoszac ta liczbe bedzie zanizal jeszcze bardziej.
Ja u siebie mialem ten sam problem i tez myslalem ze mi duzo pali.
Problemem okazal sie licznik od silnika 1.8 a ja mam 2.0. Prekosc mailem zanizana i liczyl miej przejechanych km. Po wymianie wsadu liczy ok.
Odkrec licznik i zobacz czy nr na obudowie zgadza sie z tym co pokazal VAG - wtedy bedziesz mial pewnosc ze licznik jest od tego auta.Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
Komentarz
-
-
I mnie prawdopodobnie czeka to samo, dzisiaj jakąkolwiek liczbę wbiłem w przekodowaniu licznik zachowywał się tak samo i zaniżał tak samo. Jeszcze spróbuje go wykręcić i sprawdzę te numery.
I podejrzewam że mi również auto nie pali tak dużo tylko licznik rzeczywistego przebiegu nie pokazuję.
Komentarz
-
-
grzesiu2400
Taka drobna uwaga do sprawdzania prędkości auta z wynikiem na GPS - zawsze będzie różnica! Im szybciej jedziesz tym przekłamanie będzie większe.
Dlaczego? Dlatego że licznik jest "miernikiem" wyskalowanym tak żeby nie zaniżać wartości. Więc fabrycznie jest ustawiony na lekko większe wskazanie. Każde auto tak ma.
A że jest dużo większe przekłamanie, to tak jak koledzy wyżej napisali że coś było kombinowane. Poza tym sam napisałeś że wskazówka od prędkościomierza, podczas testu, zatrzymała się prawie na 105km, a powinna na 100km/h (jeżeli tarcza jest wyskalowana do 200km/h)
Komentarz
-
-
Wstaw kolego zdjecie z testu wskaznikow.Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
Komentarz
-
-
Ok wrzucę fotkę, puki co jednak po przekodowaniu na 1 na prędkościomierzu się nic nie zmieniło ale ze spalaniem na MFA zeszedłem do poziomu diesla średnie spalanie na 2 miałem ok 11,8-12,5 l/100 teraz mam 6,5 do 9 l/100. Jeszcze dzisiaj robiłem test wskaźników i za każdym razem wskazówka stawała na ok 105km/h, natomiast jechałem równo 100km/h z innym autem to u znajomego było prawie 120km/h. Podejrzewam że może i ktoś grzebał w nim na pewno co wiem to że mam kręcony licznik o prawie 100tyś.
Komentarz
-
-
W czasie testu wskazowka zawsze bedize stala na tej samej predkosci nie zaleznie od kodowania - chodzi o to zeby zobaczyc czy wskazowka od obrotomierza i predkosciomierza stoi w tym samym miejscu i na jakiej wartosci.
Moze przy cofaniu ktos uwalil licznik i naprawil go tylko tak by dzialal.Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
Komentarz
-
-
Problem jest w liczniku.
Wskazowki od obrotomierza i predkosciomierza powinny wychylic sie tak samo, nie zawsze stoja one pionowo. u mnie w czasie testu nie stoja pionowo tylko cos w okolicy 3tys obr/min.
Masz dostep do tacho lub jakiegos programatora pamieci?
Przydaloby sie znalezc wsad do tego licznika i porownac z tym co siedzi u Ciebie.
[ Dodano: Sro 06 Lip, 11 19:18 ]
Podaj swojego maila bo nie moge PW wyslac.
[ Dodano: Pon 18 Lip, 11 07:25 ]
Udało się koledze rozwiązać problem?Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
Komentarz
-
Komentarz