[O1] Do czego to służy???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 598

Zamieszczone przez Dzida
    Chłopie, ofertę od Daniela dostałem w NIEDZIELĘ rano, po wysłaniu zapytania w sobotę po 23.00,
    Ale zauważ, że w sobotę i niedziele wypadało by odpocząć po całym tygodniu tyrania, a nie no-lifować na forum 24h i czekać, aż ktoś napisze. LOL
    Forumowi sprzedawcy to też ludzie i w sumie to dzięki ich uprzejmości załatwia się sprawy, bo mogli generalnie brzydko mówiąc obsrać temat i w ogóle się nie ogłaszać, a Ty zamiast wygodnie w domu przed kompem załatwiać sprawę byś sobie zrobił wycieczkę po salonach. No bez przesady...
  • wolt77
    Drive
    • 2006
    • 77

Witam,

Do czego służy śruba górnego przedniego zawiasu (na rysunku nr 4)?

Drzwi trochę mi opadły i zastanawiam się czy tym da radę trochę podregulowac?
    Załączone pliki

Komentarz

• jefry
      Rider
      • 2009
      • 411

mogę sie mylić ale jest to chyba śrubka kontrująca która decyduje o "wiszeniu" drzwi...
      Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.

Komentarz

• 4x4BKF
        L&K
        • 2010
        • 1279

To jest śrubka utrzymująca sworzeń drzwi we właściwym, położeniu, zapobiega jego przesuwaniu a co za tym idzie wypadnięciu i oberwaniu się drzwi.

Może też po wykręceniu spełniać kanału smarowniczego.

Drzwi reguluje się dużymi śrubami.
        4x4

Komentarz

• olo2411
          Drive
          • 2008
          • 53

u mnie opadły drzwi o około 1cm, mechanik zakwalifikował do wymiany dolny zawias. Ponoć o niebo łatwiejszy do wymiany niż górny.
          Po 8 latach 1.9TDI ASV auto zmieniło właściciela

Komentarz

• radan0
            Drive
            • 2010
            • 81

powiedz temu mechanikowi, że nadaje się tylko do mycia felg w mojej 01 i to jeszcze trzeba mu będzie pewnie patrzeć na ręce

[ Dodano: Wto 12 Lip, 11 17:42 ]
            jak sam zaglądniesz w zawias to zauważysz, że wielu udzielających "fantastycznych "rad odwiedzających ten portal ludzi uznawanych przez samych siebie za omnibusów, jest po prostu całkowicie nie w temacie nie obrażając i nie używając bardziej drakońskich słów.
            Zapamiętaj wymiana zawiasu górnego nie ma nic wspólnego z wymianą części tego zawiasu od strony karoserii, wymieniłem już takich zawiasów kilka (oczywiście autka od 2002, nie wiem jak starsze modele). Wiecej nie podpowiem, sam rozbierz i będziesz się śmiał i pił piwo twierdząc jakich to mamy fachowców na forum. Wymiana zawiasu gornego w drzwiach to 10 min max, dolnego 30 min z regulacją. pozdrawiam

Komentarz

• jefry
              Rider
              • 2009
              • 411

Zamieszczone przez radan0
              powiedz temu mechanikowi, że nadaje się tylko do mycia felg w mojej 01 i to jeszcze trzeba mu będzie pewnie patrzeć na ręce

jak sam zaglądniesz w zawias to zauważysz, że wielu udzielających "fantastycznych "rad odwiedzających ten portal ludzi uznawanych przez samych siebie za omnibusów, jest po prostu całkowicie nie w temacie nie obrażając i nie używając bardziej drakońskich słów.
              Zapamiętaj wymiana zawiasu górnego nie ma nic wspólnego z wymianą części tego zawiasu od strony karoserii, wymieniłem już takich zawiasów kilka (oczywiście autka od 2002, nie wiem jak starsze modele). Wiecej nie podpowiem, sam rozbierz i będziesz się śmiał i pił piwo twierdząc jakich to mamy fachowców na forum. Wymiana zawiasu gornego w drzwiach to 10 min max, dolnego 30 min z regulacją. pozdrawiam
              Chyba po to jest to forum żeby właśnie nie dawać zarabiać mechanikom od siedmiu boleści. Mówiąc że wiele osób ma sie za omnibusów ( w ramach ironii ) obrażasz użytkowników. Jak wiesz jak rozwiązać problem kolegi to zrób fotki zdjęcia zrób manuala i wyślij mu PW albo @. Ale mów że inni nie chcą pomóc.
              Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.

Komentarz

• 4x4BKF
                L&K
                • 2010
                • 1279

[ Dodano: Sro 13 Lip, 11 13:52 ]

wielu udzielających "fantastycznych "rad odwiedzających ten portal ludzi uznawanych przez samych siebie za omnibusów, jest po prostu całkowicie nie w temacie nie obrażając i nie używając bardziej drakońskich słów.

......

wymieniłem już takich zawiasów kilka (oczywiście autka od 2002, nie wiem jak starsze modele).
                I tym sposobem dowiedzieliśmy się że:

- na tym forum to się wszyscy ch..ja znają - skoro kolega tak wie wszystko to czemu tylko 3 "pomógł"

- kolega jest specem od wymiany zawiasów - wąska, żeby nie powiedzieć ograniczona ale jednak specjalizacja

- rąk sobie nie brudzi autami starszymi niż 2002r. - ma pewnie jakąś barierę psychologiczną czy coś w tym stylu. :twisted:

Wiem że tym wpisem do dyskusji nie wiele wniosłem ale "wszechwiedzący radan0" praktycznie gówno powiedział. Oprócz zaprezentowania swojego mechanicznego CV z bogatym dorobkiem w kategorii "zawiasy". To że wymiana górnego nie musi wiązać się z wymianą dolnego - to widać gołym okiem - nie musiał nas oświecać

P.S. Kocham jechać z burakami. I nie chodzi mi tu o wożenie warzyw w aucie
                4x4

Komentarz

• radan0
                  Drive
                  • 2010
                  • 81

Kolego "4x4BKF" zauważyłem, że mógłbyś się spełnić również jako jasnowidz, skoro po moim wpisie dot. zawiasu wysunąłeś tak daleko idące wnioski. Może przepowiesz mi w takim razie przyszłość. Kolego "4x4BKF", przeczytaj moją wypowiedz jeszcze raz dużymi literami. Wybacz jeżeli nie ogarniasz tego tekstu. Pisać nie będę jak należy się ustawić przy odkręcaniu śruby, czy podczas wymiany siedziałem czy też stałem (paranoja czego jeszcze oczekujesz - jaka była w tym dniu pogoda hehe). Jest napisane z wielką podpowiedzią - ZAWIAS GÓRNY SKŁADA SIĘ Z DWÓCH CZĘŚCI (dla tych co nie wiedzą "4x4BKF"). NIE TRZEBA WYKRĘCAĆ CZĘŚCI PRZYKRĘCONEJ DO SŁUPKA PONIEWAŻ CAŁE UŁOŻYSKOWANIE ZNAJDUJE SIE NA CZĘŚCI PRZYKRĘCONEJ DO DRZWI.

Komentarz

• kabanos
                    RS
                    • 2011
                    • 4544
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

ZAWIAS GÓRNY SKŁADA SIĘ Z DWÓCH CZĘŚCI (dla tych co nie wiedzą "4x4BKF"). NIE TRZEBA WYKRĘCAĆ CZĘŚCI PRZYKRĘCONEJ DO SŁUPKA PONIEWAŻ CAŁE UŁOŻYSKOWANIE ZNAJDUJE SIE NA CZĘŚCI PRZYKRĘCONEJ DO DRZWI.
                    Nie krzycz kolego. Tego nie lubimy A tak poza tym. To nieraz czytałem, że żeby się dobrać do górnego zawiasu wiąże się to: "z wymianą części tego zawiasu od strony karoserii".
                    Widzę, że od lutego tego roku twoja wiedza na temat wymiany zawiasa górnego uległa poprawie :lol: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ymiana+zawiasu

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• radan0
                      Drive
                      • 2010
                      • 81

słusznie "kabanos" słusznie od LUTEGO, kiedy to po raz pierszy starłem się z tym problemem ja i kilku takich co miało zaznaczam miało ten sam problem. Oczywiście sami najlepsi szpece na forum radzili abym wymienił najlepiej całe zawiasy i to jeszcze najlepiej kupić ten typowy do konkretnych drzwi. Zapewniam Cię, że żadnych konkretów nie otrzymałem. Za wiedzę i próbę wydobycia z mojej kieszeni pieniędzy bardzo dziękuję. Nie ma to jak zaufać jedynie sobie. Wymieniłem zawias za czapkę śliwek sobie i paru innym znajomym, ze śmiechem powołując dobre rady na forum. Sam musisz przyznać i pewnie nie raz się spotkałeś z tym, że porady na forach sporo kosztują, gdybyś chciał stosować się do tego co usłyszysz. Czasami przeglądam forum np. teraz, i wielokrotnie nie podejmuję proby rozmowy ponieważ nie jestem pewny, dlatego radzę i mam nadzieję że też tak uważasz, że ci ktorzy chcą się wygadać powinni przejść na czata.

[ Dodano: Nie 17 Lip, 11 20:45 ]
                      A i pozdrowienia dla "4x4BKF" widać wykrzesał z siebie resztkę inteligencji, bo ładne posty pisze na priv, mniej nerwów więcej konkretów
                      "kabanos" napisał, że czytał i podejmuje temat zawiasów. Ja jak wyczytam to tematu nie podejmuję bo nie chcę nikogo wprowadzić w błąd. Jak fizycznie sprawdzę wtedy mogę napisać.

Komentarz

Pracuję...